Salman Rushdie: Επέστρεψε στη δημόσια σκηνή μετά την επίθεση με μαχαίρι
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Salman Rushdie επέστρεψε στη δημόσια σκηνή και τα πάρτι, μετά την άγρια επίθεση με μαχαίρι, που δέχθηκε το καλοκαίρι του 2022.

Ο διάσημος συγγραφέας ήταν σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Τσοτόκουα στη Νέα Υόρκη. Θα εκφωνούσε ομιλία για την καλλιτεχνική ελευθερία όταν ένας άνδρας όρμησε στη σκηνή και τον μαχαίρωσε στον λαιμό. Ο 76χρονος συγγραφέας έπεσε στο πάτωμα, ενώ αστυνομικός ακινητοποίησε και συνέλαβε τον δράστη. Υπήρχε η πληροφορία ότι ο δράστης του είχε καταφέρει έως και 15 μαχαιριές, εκ των οποίων η μία στον λαιμό.

Το Ιράν είχε απειλήσει τη ζωή του ινδικής καταγωγής Βρετανο-αμερικανού συγγραφέα στο τέλος της δεκαετίας του 1980. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι “Σατανικοί Στίχοι” του προκάλεσαν αναταραχή σε αρκετές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου το 1988. Έλεγαν ότι ήταν βιβλίο με “βλάσφημο” περιεχόμενο. Μάλιστα, ο τότε ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί εξέδωσε θρησκευτικό διάταγμα ζητώντας τη δολοφονία του.

Ενάμιση χρόνο μετά ο συγγραφέας έχει ξεπεράσει την περιπέτεια. Κατά την παρουσία του στο γκαλά Library Lions στη Νέα Υόρκη είπε ότι είναι καλά μετά την επίθεση.

“Είμαι ένα λιοντάρι”

Είμαι Ok, ευχαριστώ”, όπως είπε ο Rushdie. Ήταν εκεί με τη σύζυγό του, την ποιήτρια Rachel Eliza Griffiths. “Είμαι καλά” επανέλαβε.

Κατά την εκδήλωση έγινε η απονομή μεταλλίου Library Lions στον φίλο του, χορευτή και συγγραφέα Bill T. Jones.Στα αξιοσημείωτα της εμφάνισής του ήταν ότι φορούσε το δικό του μετάλλιο Lions. Επίσης, είχε ένα ζευγάρι γυαλιά με έναν μόνο μαυρισμένο φακό πάνω από την τρομερή ουλή του μαχαιριού.

Είμαι ένα λιοντάρι”, όπως πρόσθεσε. “Είμαι ένα παλιό λιοντάρι. Στο πίσω μέρος αυτού του μεταλλίου έγραφε 2008 – πριν από 15 χρόνια. Νιώθω σαν να ήταν χθες“.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα