Ποιο γνωστό χάπι μειώνει έως και 38% τις πιθανότητες καρκίνου

Η ασπιρίνη είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα φάρμακα και η χρήση της είναι αναλγητική, αντιπυρετική και αντιφλεγμονώδης. Βοηθάει στον πονοκέφαλο καθώς και τους πόνους των μυών και των αρθρώσεων.

Επίσης, η ασπιρίνη τα τελευταία χρόνια, έχει σχέση με κάποια μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού συστήματος, όπως στο πάγκρεας και το ήπαρ. Σύμφωνα με την ολοκληρωμένη ανάλυση που δημοσιεύει το έγκριτο Annals of Oncology, η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης των παραπάνω καρκίνων από 22% έως 38%.

Η συγκεντρωτική ανάλυση εξετάζει στοιχεία από 113 μελέτες παρατήρησης καρκίνων στο γενικό πληθυσμό. Οι 45 αφορούν καρκίνο του εντέρου και περιλαμβάνουν 156.000 περιστατικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Cristina Bosetti, στο Ογκολογικό Τμήμα Mario Negri στο Μιλάνο, τονίζουν ότι η τακτική χρήση ασπιρίνης, συσχετίστηκε με 27% λιγότερο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου και 33% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου. Επίσης, 36% μειωμένου κινδύνου καρκίνου του στομάχου, 38% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος -χολής (πέντε μελέτες) και 22% καρκίνου του παγκρέατος (15 μελέτες).

Φυσικά χρειάζονται περαιτέρω έρευνες που να ενισχύσουν τα συμπεράσματα αυτά, ιδιαίτερα επειδή τα θετικά αποτελέσματα συσχετίστηκαν με υψηλές δόσεις ασπιρίνης, άνω των 325mg ημερησίως.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι η λήψη ασπιρίνης για την πρόληψη του καρκίνου του εντέρου ή οποιουδήποτε άλλου καρκίνου, πρέπει να γίνει μόνο σε συνεννόηση με γιατρό, ο οποίος μπορεί να λάβει υπόψη το ιατρικό προφίλ κάθε ατόμου. Αυτό περιλαμβάνει παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό κ.ά.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα