Salman Rushdie: Μαχαίρωσαν τον συγγραφέα στον λαιμό στη διάρκεια εκδήλωσης
Getty Images

Eπίθεση με μαχαίρι από άγνωστο στη διάρκεια εκδήλωσης στο Ίδρυμα Τσοτόκουα στη Νέα Υόρκη δέχθηκε ο συγγραφέας Salman Rushdie.

Ένας άνδρας όρμησε στη σκηνή την ώρα που ο Rushdie ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία για την καλλιτεχνική ελευθερία και μαχαίρωσε στον λαιμό τον 75χρονο συγγραφέα, ο οποίος σωριάστηκε στο πάτωμα. Ο δράστης ακινητοποιήθηκε από αστυνομικό και συνελήφθη. Μεταφέθηκε με ελικόπτετο στο νοσοκομείο, ενώ φέρεται να δέχθηκε έως και 15 μαχαιριές, περιλαμβανομένης και μίας στον λαιμό.

Ο ατζέντης του, Andrew Wylie, είπε ότι ο συγγραφέας χειρουργείται για τα τραύματά του, αλλά δεν έχει ενημέρωση για την κατάστασή του. Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι ο Salman Rushdie βρίσκεται στο χειρουργείο, επικαλούμενο εκπρόσωπο του 75χρονου συγγραφέα, όπως αναμετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο ινδικής καταγωγής Βρετανο-αμερικανός συγγραφέας είχε δεχθεί απειλές κατά της ζωής του από το Ιράν στο τέλος της δεκαετίας του 1980. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι “Σατανικοί Στίχοι” που έγραψε ο Rushdie προκάλεσαν αναταραχή σε αρκετές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου το 1988, καθώς θεωρήθηκε βιβλίο με “βλάσφημο” περιεχόμενο. Μάλιστα, ο τότε ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί είχε εκδώσει θρησκευτικό διάταγμα ζητώντας τη δολοφονία του.

Ο συγγραφέας κρυβόταν, καθώς φοβόταν για τη ζωή του. Η κυβέρνηση του Ιράν ανακοίνωσε το 1998 ότι δεν υποστήριζε πλέον το θρησκευτικό διάταγμα (φετφά), ωστόσο εξτρεμιστικές μουσουλμανικές οργανώσεις επικήρυξαν με εκατομμύρια δολάρια τον Rushdie.

Getty Images

Μάρτυρες ισχυρίζονται ότι ο συγγραφέας μαχαιρώθηκε δέκα με δεκαπέντε φορές, καθώς ένας άνδρας τον πλησίασε από πίσω πριν ανέβει στη σκηνή. Συμμετείχε σε μια συζήτηση για τις Ηνωμένες Πολιτείες ως άσυλο για συγγραφείς και άλλους καλλιτέχνες στην εξορία και ως σπίτι για την ελευθερία της δημιουργικής έκφρασης.

Ένας άνδρας συνελήφθη. Ο άνδρας που συνομιλούσε με τον Rushdie υπέστη επίσης ένα ελαφρύ τραύμα στο κεφάλι.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα