Gordon Lightfoot: Πέθανε ο θρύλος της folk στα 84 του
Credit: Gordon Lightfoot/Instagram

Άλλη μια σημαντική απώλεια για τον κόσμο της μουσικής καθώς έφυγε από τη ζωή ο θρύλος της folk, Gordon Lightfoot, στα 84 του χρόνια.

Όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπός του, Victor Lord, ο Lightfoot πέθανε από “φυσικά αίτια.” Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Καναδούς τραγουδοποιούς όλων των εποχών, ενώ η συμβολή του στην επανάσταση της folk μουσικής της δεκαετίας του 1960 αντικατοπτρίζεται από τους καλλιτέχνες που ηχογράφησαν τα τραγούδια του.

Οι Neil Young, Bob Dylan, Johnny Cash, Elvis Presley και The Replacements έχουν ηχογραφήσει διασκευές της μουσικής του. Πιο γνωστός για τις επιτυχίες “Carefree Highway”, “If You Could Read My Mind” και το no. 1 επιτυχία “Sundown”, ο Lightfoot συνέχισε να περιοδεύει και να κυκλοφορεί άλμπουμ για τα επόμενα 60 χρόνια.

Τον Απρίλιο του 2023, ο Lightfoot ακύρωσε μια προγραμματισμένη περιοδεία στις ΗΠΑ και τον Καναδά, επικαλούμενος προβλήματα υγείας. Ο καλλιτέχνης περιόδευε τακτικά από το 1974.

Γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1938 στην Orillia του Οντάριο. Ήταν γιος ενός τοπικού στεγνοκαθαριστή, αλλά δεν ακολούθησε τα χνάρια του. Αντιθέτως, η μουσική ήταν η μεγάλη του αγάπη. O Lightfoot εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην τετάρτη δημοτικού, τραγουδώντας το “Too Ra Loo Loo Ra Loo Ral (An Irish Lullaby)” από το μεγάφωνο στην ημέρα των γονέων του σχολείου του. Ως έφηβος, έμαθε πιάνο, ενώ έμαθε μόνος του ντραμς και συνέχισε να δίνει παραστάσεις στο επαγγελματικό λύκειο, προτού σπουδάσει μουσική στο Westlake College of Music.

Η δισκογραφική καριέρα του Lightfoot ξεκίνησε με ένα ταξίδι στο Nashville το 1961. Κατά την εκτίμησή του, “βγήκε κάτι σαν μια διασταύρωση μεταξύ του Jim Reeves και του Pat Boone.” Το 1966, κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ, “Lightfoot!”, το οποίο περιελάμβανε το “Early Morning Rain”, το οποίο, ωστόσο, αποδείχθηκε μεγαλύτερη επιτυχία για άλλους καλλιτέχνες από ό,τι για τον ίδιο τον Lightfoot. Μια διασκευή του από τους Ian & Sylvia έφτασε στο Νο 1 των καναδικών chart. Κατά την επόμενη δεκαετία, οι Peter, Paul and Mary, Elvis Presley και Bob Dylan ηχογράφησαν το “Early Morning Rain.”

Τη δεκαετία του 1970 ο Lightfoot εισήλθε στην πιο παραγωγική περίοδο της καριέρας του, κυκλοφορώντας οκτώ στούντιο άλμπουμ, οκτώ συλλογές και αρκετά single. Τέσσερα άλμπουμ έγιναν χρυσά ή πλατινένια στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά το μοναδικό του νούμερο Νο 1 άλμπουμ στο Top 200 του Billboard ήταν το Sundown του 1974. Δύο χρόνια αργότερα, ο Lightfoot κυκλοφόρησε το αγαπημένο του τραγούδι “The Wreck Of The Edmund Fitzgerald.”

Ο Lightfoot κυκλοφόρησε το τελευταίο του άλμπουμ, Solo, το 2020 και πέρασε τα τελευταία τρία χρόνια προσπαθώντας να ξαναβγεί στο δρόμο, παρά την κλονισμένη υγεία του. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, έλαβε 16 βραβεία Juno και πέντε υποψηφιότητες για Grammy. Επιπλέον, ο Lightfoot εισήχθη στο Canadian Music Hall of Fame, στο Canadian Country Music Hall of Fame και στο Songwriters Hall of Fame.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα