Denny Laine: Πέθανε ο τραγουδιστής των Moody Blues και κιθαρίστας των Wings στα 79 του
O Denny Laine
Credit: @monkeemaniaradio/ @dennylaineofficialpage/Instagram

Ο Denny Laine, τραγουδιστής του ροκ συγκροτήματος The Moody Blues και κιθαρίστας του συγκροτήματος Wings του Sir Paul McCartney, πέθανε σε ηλικία 79 ετών.

Η σύζυγός του Elizabeth Haines δήλωσε ότι ο rocker πέθανε έπειτα από μακρά μάχη με την ασθένεια των πνευμόνων.

Σε δήλωσή της ανέφερε: “Ήμουν στο πλευρό του, κρατώντας το χέρι του καθώς του έπαιζα τα αγαπημένα του χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Ο Denny τραγούδησε το 1965 στο single Go Now των Moody Blues που πούλησε πολλά εκατομμύρια και συνυπογράφει την επιτυχία των Wings Mull of Kintyre.

Το 2018, εντάχθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame ως μέλος των Moody Blues.

Ο τραγουδοποιός, με πραγματικό όνομα Brian Hines, γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1944 στο Μπέρμιγχαμ. Άρχισε να παίζει κιθάρα αφού εμπνεύστηκε από τον αείμνηστο κιθαρίστα της τζαζ και συνθέτη Django Reinhardt.

Ο ερμηνευτής δημιούργησε το συγκρότημα Denny and the Dilpomats τη δεκαετία του 1960, με το γκρουπ να περιλαμβάνει τον τραγουδιστή των Wizzard Roy Wood. Όταν διαλύθηκαν, δημιούργησε τους Moody Blues, παίζοντας με το συγκρότημα από το 1964 έως το 1966. Γνώρισε επιτυχία με την επιτυχία τους Go Now, καθώς και με μια σειρά από singles με επιρροές από την R&B, όπως το From The Bottom of My Heart (I Love You) και το Bye Bye Bird.

Κυκλοφόρησαν το πρώτο τους στούντιο άλμπουμ The Magnificent Moodies, Go Now: The Moody Blues #1 στις Ηνωμένες Πολιτείες – το 1965. Ωστόσο, όταν δυσκολεύτηκαν να έχουν περαιτέρω εμπορική επιτυχία, ο Denny αποχώρησε το 1966.

Συνέχισε σχηματίζοντας τους Electric String Ban. Σ’ αυτούς συμμετείχε στα φωνητικά και την κιθάρα, αλλά διαλύθηκαν αφού δεν κατάφεραν να σημειώσουν εθνική επιτυχία.

Η συνεργασία με τον σερ Paul McCartney

Το 1971, ο Denny συνεργάστηκε με τον πρώην Beatle Paul McCartney και τη σύζυγό του Linda σχηματίζοντας τους Wings. Ο Denny έπαιξε κιθάρα, μπάσο και τραγούδησε σε κομμάτια όπως τα Jet, Band on the Run και Live and Let Die.

Γνώριζε τον Sir Paul από την εποχή που ήταν μαζί με τον Denny and the Dilpomats στη δεκαετία του 1960. Οι Moody Blues υποστήριζαν τους Beatles σε περιοδείες κατά τη διάρκεια εκείνης της δεκαετίας. Έμεινε με το συγκρότημα για μια δεκαετία πριν τραβήξουν χωριστούς δρόμους το 1981.

Για την εποχή του με τους Wings, δήλωσε στο Billboard νωρίτερα φέτος: “Ήμουν περισσότερο στη σκιά, αλλά αυτό δεν με ενοχλούσε. Ταξίδευα τον κόσμο και μάθαινα πολλά και περνούσα καλά με πολλούς τρόπους. Έτσι, από αυτή την άποψη, ήταν εύκολο για μένα”. Μετά τους Wings, ο Denny ξεκίνησε σόλο καριέρα, έχοντας ήδη κυκλοφορήσει κάποια άλμπουμ μόνος του τη δεκαετία του 1970.

Ο δίσκος Japanese Tears του 1980 περιείχε ένα τραγούδι που έγραψε μαζί με τον McCartney, το Send Me The Heart. Eπίσης, περιείχε και κάποια που δεν κυκλοφόρησαν ποτέ οι Wings. Στη συνέχεια κυκλοφόρησε και άλλα σόλο άλμπουμ: τα Hometown Girls, Wings On My Feet και Lonely Road. Η τελευταία του κυκλοφορία, The Blue Musician, κυκλοφόρησε το 2008, αν και μέχρι πρόσφατα περιόδευε τακτικά.

Στη δήλωσή της, η σύζυγος του Denny, Elizabeth, είπε ότι περίμενε να αναρρώσει από την πνευμονοπάθειά του. Ωστόσο, η ασθένεια χειροτέρευε προοδευτικά.

Είπε: “Πάλευε καθημερινά. Ήταν τόσο δυνατός και γενναίος, δεν παραπονιόταν ποτέ. Το μόνο που ήθελε ήταν να είναι στο σπίτι μαζί μου και με το κατοικίδιο γατάκι του, τον Charley. Και να παίζει την τσιγγάνικη κιθάρα του”.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα