Κοσμήματα Margoni: Το ελληνικό brand fine jewellery που αξίζει την προσοχή σας
Credit: Margoni

Αν σε κάτι πιστεύουμε ακράδαντα, είναι στη δύναμη που έχουν τα αξεσουάρ στο στιλ μας. Πιο συγκεκριμένα, τα κοσμήματα είναι ικανά όχι απλά να αναδείξουν αλλά και να απογειώσουν ένα look, ακόμα και το πιο απλό. Ο ρόλος των κοσμημάτων είναι να χαρίσουν την απαραίτητη λάμψη που θα τραβήξει τα βλέμματα και -γιατί όχι- μια χρωματιστή πινελιά, που θα μας φτιάξει τη διάθεση. Και τα κοσμήματα Margoni κάνουν ακριβώς αυτό.

Από το ξεκίνημα του Margoni Studio το 1989, στη Θεσσαλονίκη μέχρι και σήμερα, οι δημιουργίες της Mαίρης Μαργώνη και του Γιάννη Μανδυλάκη, εντυπωσιάζουν πάνω σε κάθε γυναίκα που επιλέγει να τις φορέσει και να εκφράσει τη μοναδική προσωπικότητά της. Κατασκευάζονται από πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους σε συνδυασμό με ασήμι και χρυσό. Χαρακτηρίζονται από την απλότητά τους, τις αφηρημένες γραμμές και την ελευθερία στη φόρμα τους. Έχουν ως πρωταγωνιστή την πέτρα που συχνά κόβεται με τις λιγότερες δυνατές παρεμβάσεις. Αυτή είναι η φιλοσοφία των κοσμημάτων Margoni -να αναδεικνύεται η φυσική ομορφιά των κρυστάλλων. To ιδιαίτερο σχεδιαστικό ύφος και το χαρακτηριστικό κόψιμο της πέτρας κάνουν τα κοσμήματα Margoni να ξεχωρίζουν. Ακόμα, είναι πολύ σημαντικό να αναφερθούμε στη μοναδικότητά τους καθώς το κάθε κόσμημα δημιουργείται στο χέρι –γι’ αυτό άλλωστε (μεταξύ άλλων) χαρακτηρίζονται ως one-of-a-kind.

Όταν κάτι είναι φτιαγμένο στο χέρι, όσο ακριβές και εκπαιδευμένο κι αν είναι αυτό το χέρι, δεν μπορεί να φτιάξει τίποτε ολοκληρωτικά ίδιο -αυτή είναι η μαγεία. Βλέποντας κανείς πώς δουλεύουν στο Margoni Workshop, δεν μπορεί παρά να εντυπωσιαστεί με την τεχνογνωσία και την ηθική και sustainable προσέγγιση αυτής της ομάδας, μέχρι τη δημιουργία του τελικού προϊόντος. Έχουν έναν δικό τους ιδιαίτερο ρυθμό που προσεγγίζουν κάθε λεπτομέρεια, αρμονικά, ήρεμα και με απόλυτη επίγνωση. Αναρωτιόμαστε αν κρατάνε το δικό τους ρυθμό και σε σχέση με τις παγκόσμιες τάσεις –τις ακολουθούν ή τις απορρίπτουν;

«Η μόδα, με τις εκάστοτε τάσεις της, είναι καθοριστικός παράγοντας ειδικά όσον αφορά τα χρώματα και τους συνδυασμούς τους στα κοσμήματα που φτιάχνουμε. Παρόλα αυτά, τα κοσμήματα Margoni έχουν το δικό τους ιδιαίτερο ύφος. Δεν μας καθορίζει η μόδα. Την ακολουθούμε ως ένα σημείο αλλά επιδιώκουμε να διατηρούμε τη ξεχωριστή ταυτότητα του brand μας έτσι ώστε να διατηρούμε μια αυθεντική εικόνα. Άλλωστε πιστεύουμε ότι για αυτό το λόγο άνθρωποι που έχουν δει έστω και ένα δικό μας κομμάτι, αναγνωρίζουν αμέσως τα κοσμήματα Margoni», μας απαντά η κα Μαργώνη.

Η σχεδιάστρια Μαίρη Μαργώνη θέλει τα κοσμήματά της όχι απλώς να φοριούνται αλλά να αγγίζουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο αυτούς που τα επιλέγουν. «Τα σχέδιά μας ακολουθούν τις αρχές του organic design, δηλαδή, πρόκειται για φόρμες που αφήνουν τους κρυστάλλους, όσο γίνεται, στη φυσική τους μορφή. Πιστεύουμε ότι στο κοινό μας αρέσει αυτή η ασυμβίβαστη, ανέμελη γραμμή με συνδυασμούς χρωμάτων βγαλμένους από τη φύση και της εποχές της, π.χ. κιτρινοπορτοκαλί για το φθινόπωρο και αποχρώσεις του μπλε για το ελληνικό καλοκαίρι. Θα έλεγα λοιπόν ότι σχεδιάζουμε για κάθε γυναίκα που αισθάνεται ιδιαίτερη, αλλά ταυτόχρονα ξέρει τι θέλει. Αυτή η αντισυμβατικότητα και η ελευθερία πνεύματος χαρακτηρίζει τη γυναίκα που φοράει τα κοσμήματά μας», μας λέει η ίδια όταν την ρωτάμε για ποιον σχεδιάζει.

Credit: Margoni

Ο Γιάννης Μανδυλάκης ασχολείται με το κόψιμο της πέτρας και τις τεχνικές φινιρίσματος. Εμπνέεται από την καλειδοσκοπική ομορφιά των λίθων και γι’ αυτό προτιμάει να επεμβαίνει στην πέτρα όσο το δυνατό λιγότερο με σκοπό να είναι εμφανής η φυσική, συχνά τραχιά, ομορφιά των κρυστάλλων, όπως βγαίνουν από τη γη. Άλλες φορές ένας κρύσταλλος μπορεί να τον οδηγήσει σε διαφορετική δημιουργική κατεύθυνση και να επιλέξει να δώσει μία πιο λεία μορφή στην πέτρα με την οποία δουλεύει.

«Κάθε κόσμημα που φτιάχνουμε ξεκινάει από έναν μοναδικό κρύσταλλο που γεννήθηκε στη γη. Προσπαθούμε με όσο το δυνατόν λιγότερες επεμβάσεις να τον κάνουμε το ένα και μοναδικό στολίδι που “δένει” με το, επίσης μοναδικό, ανθρώπινο σώμα. Ποτέ δεν επιδιώξαμε μαζικές παραγωγές και αντίστοιχες πωλήσεις. Η φιλοσοφία μας είναι να σχεδιάζουμε μοναδικά, χειροποίητα κοσμήματα αποφεύγοντας την επανάληψη. Κάποτε το σλόγκαν μας ήταν “μοναδικά κοσμήματα για μοναδικούς ανθρώπους”» μας λέει εκείνος.

Τον Μάιο του 2023 τα κοσμήματα Margoni παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση του Museum of Arts and Design της Νέας Υόρκης. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη σε συλλογές καλλιτεχνών ‘’Fine Jewellery’’ που προσεγγίζουν το κόσμημα σαν «σύγχρονο κειμήλιο». Κι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που τα κοσμήματα Margoni παρουσιάζονται στο εν λόγω Μουσείο. Έχουν παρουσιαστεί σε αντίστοιχες εκδηλώσεις το 2019, το 2021, και το 2022. Ωστόσο, πριν φτάσουμε στο σήμερα, πρέπει να κοιτάξουμε το παρελθόν. Έχει σημασία η εποχή για να κρίνεις κάτι -ειδικά όταν αποδεδειγμένα έχει αντέξει στον χρόνο.

«Γνωριστήκαμε με την Μαίρη το 1988 στην Θεσσαλονίκη. Η Μαίρη ήταν ήδη, από τις πρώτες σπουδάστριες της νεοσύστατης τότε σχολής κοσμήματος MOKUME. Οι οικογένειές μας δεν είχαν κάποια σχέση με την κοσμηματοποιία. Από την αρχή μάς μάγεψε η ορυκτή πέτρα, ιδίως η ακατέργαστη, όπως βγαίνει από τη γη. Σύντομα αρχίσαμε να προσπαθούμε να κάνουμε αυτούς τους «άγριους» κρυστάλλους κοσμήματα που να φοριούνται. Κάποιοι παλιοί χρυσοχόοι θυμάμαι έλεγαν ότι εξασκούσαμε «ανορθόδοξη χρυσοχοΐα». Πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι να μπούμε στο…. νόημα, να αντιληφθούμε δηλαδή ότι η τέχνη πρέπει να φέρνει και κάποιο κέρδος για να μπορέσει να αναπαραχθεί. Κάπου το 1995 καταφέραμε να ισορροπήσουμε το καλλιτεχνικό μας ύφος με την απαραίτητη εμπορικότητα για την επιβίωση της προσπάθειάς μας. Από τότε μέχρι σήμερα παραμένουμε απαρέγκλιτα πιστοί σε αυτή τη φιλοσοφία», μας εκμυστηρεύεται ο κος Μανδυλάκης.

Credit: Margoni

Δεν πρόκειται για ένα ακόμα brand κοσμημάτων. Είναι μια ωδή στην σύγχρονη ελληνική χειροτεχνία, που έχει βαθιές ρίζες στον ελληνικό πολιτισμό. Τα κοσμήματα Margoni θυμίζουν μικρά έργα τέχνης τα οποία μπορεί κάθε γυναίκα να φορέσει και από την ίδια κιόλας στιγμή να αισθανθεί την ξεχωριστή ενέργεια. Είναι μάλιστα τώρα η κατάλληλη εποχή, λίγο πριν τις γιορτές, να τα χαρίσουμε σε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο ή να τα κάνουμε δώρο στον εαυτό μας, μια επένδυση που θα μας ανταμείβει για πολλά χρόνια και θα περάσει ως «σύγχρονο κειμήλιο» κομψότητας και στιλ στις επόμενες γενιές.

Η Μαίρη και ο Γιάννης έχουν καταφέρει να κάνουν τα κοσμήματά τους δημοφιλή και περιζήτητα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Οι δημιουργίες Margoni βρίσκονται πια σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ αλλά και Αυστρία, Γαλλία, Ελβετία, Βέλγιο Γερμανία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία. Στην Ελλάδα, τα κοσμήματα Margoni μπορεί να τα βρει κανείς στο κατάστημα Margoni στη Θεσσαλονίκη (Προξένου Κορομηλά 1), στο κατάστημα Ygrey by Margoni στον Πειραιά (Υψηλάντου 143), σε 37 συνεργαζόμενα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα καθώς και στο e-shop του brand.

Βρείτε τους σε Facebook & Instagram

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα