Άννα Καλουτά: 13 χρόνια από τον θάνατο της “βασίλισσας της επιθεώρησης”

Η Άννα Καλουτά έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα το 2010 σε ηλικία 91 ετών. Η ΕΡΤ τιμά τη μνήμη της “βασίλισσας της επιθεώρησης” με ένα αφιέρωμα.

Η μεγάλη θεατρίνα εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ηλικία τεσσάρων ετών, με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη στο έργο «Στοργή» (1926), και μαζί με την αδερφή της Μαρία, δημιούργησαν τα περίφημα «Καλουτάκια», παιδιά-θαύματα της εποχής εκείνης, υπηρετώντας εξαιρετικά διάφορα είδη του μουσικού θεάτρου.

Η Καλουτά εμφανίστηκε σε κινηματογραφικές ταινίες, σε βαριετέ, οπερέτες και κυρίως σε πολλές επιθεωρήσεις των πιο σημαντικών επιθεωρησιογράφων, αρκετές από τις οποίες ήταν πολεμικές του 1940. Χαρακτηρίστηκε «Βασίλισσα της επιθεώρησης» για τη μεγάλη συμβολή της στο είδος. Το Αρχείο της ΕΡΤ , παρουσιάζει απόσπασμα από επεισόδιο της εκπομπής «Βραδυά Επιθεώρησης» (1984) όπου προβλήθηκε αφιέρωμα στην Καλουτά με τη συμμετοχή της ίδιας σε διάφορα νούμερα. Αρχικά παρακολουθούμε την εισαγωγή του Ρηγόπουλου ενώ προβάλλεται φωτογραφικό υλικό. Στη συνέχεια, συνοδεία ορχήστρας υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κατσαρού, η Καλουτά αναφέρεται στο Θέατρο Καλουτά και παράλληλα προβάλλεται αρχειακό υλικό από τα εγκαίνια του Θεάτρου.

Τέλος, η σπουδαία ηθοποιός προσεγγίζει σατυρικά ρόλους που έχει υποδυθεί πριν παρουσιάσει το νούμερο «Ο Τρίτος Άνθρωπος» από την παράσταση «Φεστιβάλ στην Αθήνα» του 1951.

Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ: https://www.ert.gr/archeio/

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα