Ευαίσθητη περιοχή: Τι προκαλούν τα… ακατάλληλα εσώρουχα – Χρήσιμα tips για την αποφυγή ουρολοιμώξεων και κολπίτιδας από έναν ειδικό
Γυναίκα με εσώρουχα
Credit: Unsplash.com

Η ευαίσθητη περιοχή της γυναίκας χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και φροντίδας, χωρίς να απαιτεί υπερβολές. Το μικροβίωμα που βρίσκεται στον κόλπο είναι μοναδικό και πολύ εύκολο να διαταραχθεί από εξωγενείς παράγοντες, που συχνά μπορεί να περιλαμβάνουν λανθασμένες μεθόδους περιποίησης, ακατάλληλο ρουχισμό ή υπερβολική χρήση καλλυντικών σκευασμάτων. Το εσωτερικό πλύσιμο του κόλπου, τα συνθετικά εσώρουχα, η εμμηνόπαυση ή απλά ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος, μπορεί να ευθύνονται για μικρο-διαταραχές της ισορροπίας στην ευαίσθητη περιοχή.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα στενά εσώρουχα και παντελόνια καθώς και τα συνθετικά υφάσματα είναι από τους συνήθεις ύποπτους για μυκητιάσεις. Μάλιστα, τα χρωματιστά εσώρουχα μπορεί να φτιάχνουν την διάθεση, όμως πολλές φορές οι χρωστικές που χρησιμοποιούνται ευθύνονται για ερεθισμούς, ενώ υφάσματα που δεν αναπνέουν, μπορούν να προκαλέσουν εστίες μικροβίων.

Πολλά μπορεί να είναι τα κριτήρια κατά την επιλογή εσωρούχων: εφαρμοστά είτε χαλαρά, αποκαλυπτικά ή συντηρητικά, με στόχο την άνεση ή την απόλαυση, η αγορά είναι γεμάτη επιλογές που ανταποκρίνονται σε κάθε επιθυμία και με κόστος χαμηλό ή αυξημένο· όχι μόνο για την τσέπη.

«Ο τύπος του εσώρουχου είναι λιγότερο σημαντικός από το υλικό που είναι φτιαγμένο. Υφάσματα από φυσικές ίνες, όπως το βαμβάκι, είναι πολύ καλύτερες για το δέρμα, ιδίως στις ευαίσθητες περιοχές πέριξ των γεννητικών οργάνων, όπου είναι σημαντικό το εσώρουχο να αναπνέει» εξηγεί ο Adam Taylor, Καθηγητής και Διευθυντής στο Κέντρο Εκμάθησης Κλινικής Ανατομίας του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ.

Προειδοποιεί ωστόσο, πως η κατάληψη του συρταριού από βαμβακερά μόνο εσώρουχα δεν αρκεί, αν δεν συνδυάζεται με σωστή εφαρμογή και καθαριότητα.

Ακολουθούν τα tips του Καθηγητή, όπως τα μοιράστηκε σε άρθρο του στο The Conversation, για σωστή επιλογή εσώρουχου με γνώμονα την καλή υγεία της ευαίσθητης περιοχής.

Κολπίτιδα από ένα εσώρουχο

Τα λάθος εσώρουχα θα μπορούσαν να διαταράξουν τις φυσιολογικές λειτουργίες και ισορροπίες του κόλπου, όπως η ιδιότητά του να αυτοκαθαρίζεται χάρη στη λευκόρροια. Το γαλακτικό οξύ που παράγουν αυτά τα βακτήρια εξασφαλίζουν το ελαφρώς όξινο περιβάλλον στον κόλπο, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μόλυνσης.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή, οι επιπτώσεις από τα λάθος εσώρουχα στην κολπική υγεία δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς. Η πιο σημαντική μελέτη, σημειώνει, συνέδεσε τα εσώρουχα στρινγκ με μεγαλύτερο κίνδυνο ουρολοιμώξεων καθώς και βακτηριακής και μυκητιασικής κολπίτιδας (καντιντίαση).

Ο Taylor εφιστά την προσοχή:

  • Στη σύνθεση. Η βακτηριακή κολπίτιδα προκαλείται από ανισορροπίες στο μικροβίωμα του κόλπου (δυσβίωση), οι οποίες μπορεί να προκληθούν από εσώρουχα που δεν «αναπνέουν» όπως (π.χ. από συνθετικά υφάσματα) ή τις χρωστικές ουσίες του υφάσματος. Τα συνθετικά, χρωματιστά εσώρουχα μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του pH σε επίπεδα άνω του 4,5, ευνοώντας τα αναερόβια βακτήρια έναντι των γαλακτοβακίλλων που μπορεί αν εκλείψουν.
  • Στην εφαρμογή. Τα στενά εσώρουχα έπειτα, μπορούν συν τω χρόνω να αυξήσουν του πληθυσμού του μύκητα Candida και να οδηγήσουν σε ερεθισμό και βλάβες του δέρματος από την τριβή.

Προσοχή στην καθαριότητα

Η καλή υγιεινή και η μέριμνα για την καθαριότητα των εσωρούχων είναι πάρα πολύ σημαντική για άνδρες και γυναίκες. Θα μειώσει τον κίνδυνο και για την δερματοφυτίαση μηρογεννητικών πτυχών (tinea cruris), λοίμωξη από μύκητες της κατηγορίας δερματόφυτα που είναι συχνότερη κατά τέσσερις φορές στους άνδρες, κυρίως αθλητές.

Γυμνοί στο κρεβάτι

Ο ύπνος χωρίς περιττά ρούχα αλλά και εσώρουχα επιτρέπει τον καλύτερο αερισμό της ευαίσθητης περιοχής, καταλήγει ο καθηγητής, υπενθυμίζοντας τον βασικό κανόνα που λέει ότι «αν κάτι δεν φαίνεται ή μυρίζει σωστά, είναι καλύτερο να το ελέγξετε».

Κίνδυνος για το σπέρμα

Στην περίπτωση των ανδρών, σύμφωνα με τον καθηγητή, το διακύβευμα είναι η γονιμότητά τους. Το παραπάνω πιστοποιείται από ερευνητικά ευρήματα, αν και περιορισμένα. «Υπάρχουν ελάχιστες έρευνες σχετικά με την ακριβή επίδραση του τύπου εσωρούχων στην ποιότητα και την ποσότητα των σπερματοζωαρίων. Ωστόσο, έδειξαν ότι όσοι φορούσαν συχνότερα μποξεράκια είχαν υψηλότερη συγκέντρωση σπέρματος από εκείνους που προτιμούσαν άλλους τύπους εσωρούχων. Τα μποξεράκια, επίσης, συνδέθηκαν με διατήρηση της μειωμένης θερμοκρασίας στους όρχεις» αναφέρει ο Καθηγητής.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα