Έλλειψη σιδήρου: 3 έξυπνοι τρόποι να αναπληρώσετε το σίδηρό σας και πώς θα το καταλάβετε

O σίδηρος είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας καθημερινά, αλλά περισσότερο από το ένα τρίτο των γυναικών στην αναπαραγωγική ηλικία έχουν έλλειψη σιδήρου.

Η αιμορραγία της περιόδου και και η εγκυμοσύνη είναι οι κύριοι παράγοντες της έλλειψης σιδήρου. Τα συμπτώματα είναι κόπωση, ομίχλη στον εγκέφαλο, ζαλάδα αλλά και διαταραχές στον ύπνο.

Αν η έλλειψη σιδήρου αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξαντλήσει τα υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια στο σώμα, προκαλώντας αναιμία. Αν μάλιστα αυτό συμβεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις σε μητέρα και έμβρυο.

Σίδηρος: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές;

Εάν έχετε δύσκολες και ‘βαριές’ περιόδους, ακολουθείτε χορτοφαγική διατροφή ή σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να ζητήσετε από το γιατρό σας να ελέγξει τα επίπεδα φερριτίνης σας, η οποία μετρά πόσος σίδηρος αποθηκεύεται στο σώμα σας. Στις ετήσιες εξετάσεις, οι περισσότεροι γιατροί ελέγχουν μόνο τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης, αλλά αυτό είναι ο δείκτης αναιμίας και όχι έλλειψης σιδήρου.

Για τις γυναίκες που δεν είναι έγκυες, τα επίπεδα φερριτίνης πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 μικρογραμμάρια ανά λίτρο και τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης τουλάχιστον 12 γραμμάρια ανά δεκατόλιτρο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ωστόσο, όλο και περισσότερο, οι ερευνητές προτείνουν ότι τα όρια θα πρέπει να είναι υψηλότερα: για τη φερριτίνη, μεταξύ 30 και 50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο και για την αιμοσφαιρίνη 13 γραμμάρια ανά δεκατόλιτρο. Η υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Μαρία Μεντζέλου, διαιτολόγος – διατροφολόγος, με μεταπτυχιακό στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία – Διατροφή με κατεύθυνση την «Κλινική Διατροφή», μας εξηγεί τί μπορείτε να κάνετε για να αναπληρώσετε τον σίδηρο σας.

Για τους τρόπους που μπορείτε να αναπληρώσετε τον σίδηρό σας και τις έξυπνες διατροφικές επιλογές που θα ακολουθήσετε επισκεφτείτε το site www.oloygeia.gr

Προτού λάβετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα