Laurence Auer: Η νέα πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα αποκαλύπτει
Η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα
Credit: real taste & style/Photographer: Πάνος Γιαννακόπουλος

Για πρώτη φορά Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα είναι μια καταξιωμένη γυναίκα, με μεγάλη εμπειρία, γνώση και τιμητικές διακρίσεις. Είναι πληρεξούσια υπουργός και πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών, αγγλικής γλώσσας και λογοτεχνίας, αραβικής γλώσσας και λογοτεχνίας.

Η αρχή της καριέρας έγινε από το υπουργείο Εξωτερικών, στη συνέχεια ήταν Σύμβουλος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Γαλλίας στην Ε.Ε., υπήρξε μεταξύ άλλων Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, κατόπιν Γενική Γραμματέας του Γαλλικού Ινστιτούτο Παρισίων και μετέπειτα Έκτακτη και Πληρεξούσια Πρέσβειρα στα Σκόπια και αργότερα στο Βελιγράδι.

Έχει τιμηθεί ως Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής, Ιππότης του Εθνικού Τάγματος Αξίας και Ιππότης του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών.

Συνέντευξη στη Σίσσυ Νίκα για λογαριασμό της Realnews και του περιοδικού real taste & style

Kαλώς ήρθατε στην Ελλάδα του πολιτισμού, της ομορφιάς και των γεύσεων. ελπίζω η χώρα μου να σας χαρίσει τις ωραιότερες αναμνήσεις. είστε η πρώτη γυναίκα Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα και πολύ χαίρομαι. Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει για το έργο σας;

Η αποστολή μου αποτελεί μέρος μιας μακράς παράδοσης βαθιάς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία βασίζεται στην κοινή μας ιστορία, στους ανθρώπινους δεσμούς μας και στην αμοιβαία έλξη μας. ξεκινώντας τη θητεία μου, θέλω να αξιοποιήσω στο έπακρο αυτή την ιδιαίτερη σχέση, σε όλη την Ελλάδα και σε όλους τους τομείς.

H Γαλλία είναι η χώρα της γαστρονομίας και είναι γνωστό ότι η γαστρονομία και ο πολιτισμός είναι η αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη του τουρισμού. Ποια θέση έχουν στην ατζέντα σας;

Ο πολιτισμός και η γαστρονομία βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα μου: η καλή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία, την ευημερία και την κοινωνία. Είναι θέμα εκπαίδευσης και μετάδοσης αλλά και σημαντικό οικονομικό πλεονέκτημα για τη Γαλλία και την Ελλάδα.

Οι Γάλλοι τουρίστες και ταξιδευτές καταλαμβάνουν την τρίτη θέση σε αφίξεις στην Ελλάδα, αντίστοιχα και οι Έλληνες αποτελούν μια ενδιαφέρουσα αγορά για τη Γαλλία. υπάρχει κάποια στρατηγική προσέγγισης και ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών για την προώθηση του τουρισμού και του κορυφαίου σε ζήτηση γαστρονομικού και οινικού τουρισμού ή του αγροτουρισμού;

Πιστεύω πολύ σε αυτούς τους νέους προσανατολισμούς στον τουρισμό, που σταθεροποιούν τους τοπικούς φορείς και προωθούν τον αειφόρο τουρισμό. Είχαμε πολλές συζητήσεις μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας για την προώθηση των προϊόντων Ονομασίας Ελεγχόμενης Προέλευσης (AOC), των τοπικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και των τομέων παραγωγής, για παράδειγμα το μέλι ή το ελαιόλαδο.

Η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα
Η νέα πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, Laurence Auer.
Credit: real taste & style/Photographer: Πάνος Γιαννακόπουλος

Η Γαλλία έχει κάνει σημαντικά βήματα πάνω στον βιώσιμο τουρισμό. οι ενέργειες συντονίστηκαν από την πολιτεία ή ήταν καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία με την ευκαιρία και της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι το 2024;

Όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 κινητοποιούνται για να υποδεχθούν με τον καλύτερο τρόπο επισκέπτες, αθλητές και θεατές, ιδίως για να καταστήσουν τον Σηκουάνα βασικό άξονα του ολυμπιακού θεάματος, προωθώντας το νερό ως δημόσιο αγαθό, απαραίτητο για τη ζωή.

Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι το 2024 και με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι η γενέτειρα τους, υπάρχουν προγραμματισμένες πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις γι’ αυτή την περίσταση στην Ελλάδα;

Ναι, από τις 16 έως τις 26 Απριλίου, η Ολυμπιακή Φλόγα, σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, θα περάσει από 11 ελληνικές πόλεις και εν συνεχεία θα παραδοθεί από την Ελλάδα στη Γαλλία. Θα είναι μια εξαιρετική στιγμή φιλίας.

Η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα
Η νέα πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, Laurence Auer μαζί με διακεκριμένους Γάλλους σεφ που εργάζονται στην Ελλάδα.
Credit: real taste & style / Photographer: Πάνος Γιαννακόπουλος

Στο παρελθόν έχετε ασχοληθεί με περιβαλλοντικά θέματα και η ευαισθησία σας είναι γνωστή. Η κλιματική κρίση και οι οικολογικές καταστροφές επηρεάζουν καταλυτικά τον κύκλο του νερού, τη βιοποικιλότητα, τον πρωτογενή τομέα, την κτηνοτροφία, τα προϊόντα. Πρόκειται να υπάρξουν κάποιες πρωτοβουλίες συνεργασιών των δύο χωρών πάνω σε αυτόν τον τομέα;

Επί του παρόντος εργαζόμαστε πάνω σε αυτό, ιδίως όσον αφορά τους ωκεανούς, την εξάλειψη του πλαστικού και τις πρωτοβουλίες έρευνας και καινοτομίας σχετικά με τους θαλάσσιους πόρους.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας «Marque France – Make It Iconic – Choose France», η κυβέρνηση Μακρόν ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2030 θα διαθέσει 54 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενισχύσεις και επιδοτήσεις. σε αυτό το πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν και επενδύσεις που αφορούν τη γαστρονομία, τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα ή μεταποίησης ή τον γαστροτουρισμό;

Οι επενδύσεις αυτές που εντάσσονται στο σχέδιο «Γαλλία 2030» αφορούν τις βιώσιμες μεταφορές και τη βιομηχανία, για παράδειγμα τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως το υδρογόνο. Αυτό φυσικά ισχύει και για τον τουρισμό μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η γαστρονομία είναι μια σημαντική προσέγγιση για τη γνωριμία και τον πολιτισμό κάθε χώρας. εσείς έχετε επισκεφθεί αρκετές φορές για διακοπές την Ελλάδα, ποιες είναι οι καλύτερες ίσως γευστικές σας αναμνήσεις και από ποιες περιοχές;

Έχω πολλές αναμνήσεις, ιδίως από την παιδική μου ηλικία, τη γεύση του ρυζόγαλου με κανέλα στη Σητεία στην Κρήτη, όπου περνούσαμε τις διακοπές μας τον Αύγουστο.

Ποια ελληνικά προϊόντα έχετε εντάξει στη διατροφή σας ή στην κουζίνα της πρεσβείας σας;

Η χωριάτικη σαλάτα δεν λείπει φυσικά από το καθημερινό μας τραπέζι. Ο chef Jean-Marie δημιουργεί ελληνικά πιάτα με τη δική του πινελιά, όπως το χταπόδι και οι γεμιστές σαρδέλες για παράδειγμα και τόσα άλλα.

Aγαπημένη σας κουζίνα είναι αυτή της θάλασσας ή της γης, είτε βρίσκεστε στη Γαλλία ή οπουδήποτε αλλού;

Μου αρέσει να ανακαλύπτω νέα πράγματα: τη γη, τη θάλασσα, τα τυριά και, πάνω απ’ όλα, τα παραδοσιακά πιάτα. Είμαι αρκετά τυχερή γιατί η δουλειά μου επιτρέπει να ταξιδεύω πολύ και δεν κουράζομαι ποτέ να ανακαλύπτω και να απολαμβάνω καινούργιες γεύσεις και αρώματα.

Η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα
Η νέα πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, Laurence Auer μαζί με τη δημοσιογράφο και σύμβουλο γαστρονομίας της Realnews, Σίσσυ Νίκα.
Credit: real taste & style / Photographer: Πάνος Γιαννακόπουλος

Ποια είναι η αγαπημένη σας γευστική δημιουργία της γαλλικής κουζί νας και ποια ποικιλία κρασιού επιλέγετε;

Κατάγομαι από μια ορεινή περιοχή της Γαλλίας, τη Σαβοΐα, οπότε το φοντί (fondue) είναι η σπεσιαλιτέ μου, με λευκό κρασί φυσικά!

Ένα γαλλικό προϊόν και ένα τυρί που ξεχωρίζετε;

Μια μοσχαρίσια μπριζόλα Charolais, γιατί ποτέ δεν τονίζουμε αρκετά τη σημασία του καλού κρέατος, την κοπή του και την προέλευσή του. Αυτά είναι τα στοιχεία που θέλουμε να αναδείξουμε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας γαλλικής γαστρονομίας «Merci Chef!».

Όταν έχετε χρόνο και διάθεση, ασχολείστε με τη μαγειρική;

Στο σπίτι, ο σύζυγός μου Bertand είναι ο chef και μαγειρεύει πάντα εξαιρετικά. Όταν όμως καλούμε φίλους μαγειρεύω εγώ ένα pot-au-feu, τη γαλλική κρεατόσουπα, ψητό μοσχάρι με καρότα και τάρτες.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα