Σαφάρι πολύτιμων μανιταριών στο Σιδηρόνερο… Αποκλειστικές φωτογραφίες

Ξημέρωμα και το σαφάρι μανιταριών ξεκινά με τον Παναγιώτη Γρηγοριάδη, πιστοποιημένο μανιταροσυλλέκτη.

Ανεβαίνοντας οι στροφές είναι απότομες, χωματόδρομοι άγριοι αλλά τα τοπία είναι επικής ομορφιάς στο αρχέγονο δάσος της Ελατιάς.  Υπεραιωνόβια δέντρα που κρύβουν τον ουρανό και βιοποικιλότητα που ξαφνιάζει. Φθάσαμε την ώρα που τα αγριμάκια ξυπνούν.

Φωτογραφίες: Σίσσυ Νίκα

Σχετικά κοντά στο Σιδηρόνερο, στα ριζά μιας υπεραιωνόβιας καστανιάς ανακαλύψαμε ένα μυστηριακό μικρόκοσμο μανιταριών σε πλήρη αρμονία… Μια αποικία στον κορμό με μανιτάρια κοτοπουλάκια. Τα ριζά της δεξιά καλυμμένα από μια μανιταριά lycoperdon, γνωστή σαν αλεποπορδές…

H Μανιταριά Lycoperdon και το μανιτάρι Grifola Frondosa

Σε νεαρή ηλικία τρώγονται και αργότερα βγάζουν μια σκόνη. Ο στρατός του Μ. Αλεξάνδρου τη χρησιμοποιούσε σαν αιμοστατική για τα τραύματα και για την επούλωση των εγκαυμάτων. Ξαφνιαστήκαμε με τις κραυγές χαράς του Παναγιώτη, που πρέπει να ξύπνησε και τα πιο τεμπέλικα αγριμάκια. Στα πόδια μας εμφανίζεται μια ακόμα μανιταριά, με ένα τεράστιο μανιτάρι Grifola frondosa 8 κιλών και ολόγυρα κάποια μικρότερα. Είναι ένα μανιτάρι πολύτιμο και ιδιαίτερα σπάνιο στην Ελλάδα. Εμφανίζεται στις αρχές του φθινοπώρου. Είναι πολύ νόστιμο, ένα δώρο από το φαρμακείο της φύσης στον άνθρωπο. Είναι ενδημικό μανιτάρι της Κίνας και της Ιαπωνίας, γνωστό σαν maitake, όπου mai σημαίνει χορός και take μανιτάρι, ενώ οι κινέζοι το αποκαλούν γκρι λουλούδι του δέντρου. Η υφή του βελούδινη και το χρώμα ίδιο με του δέντρου. 

Φωτογραφίες: Σίσσυ Νίκα
Φωτογραφίες: Σίσσυ Νίκα

Το πολύτιμο άγριο μανιτάρι Grifola frondosa, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επιστημόνων για τις ευεργετικές επιδράσεις του στον οργανισμό μας. Πολλές μελέτες έχουν γίνει και συμπληρώματα διατροφής κυκλοφορούν, γιατί τα πρωτεϊνικά συστατικά τους και η γλυκοπρωτεΐνη έχουν αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές,  αντιυπερτασικές,  αντιυπερλιπιδαιμικές  και αντιιικές  επιδράσεις.

Credit: Σίσσυ Νίκα

Επιστρέφοντας στο σπίτι του Παναγιώτη, το τραπέζι έχει στηθεί με θησαυρούς τους δάσους και η grifola ετοιμάζεται… Τα μανιτάρια αφυδατώνονται την ίδια μέρα για να διατηρήσουν στο ακέραιο τα θρεπτικά τους συστατικά και αποστέλλονται σε όλη την Ελλάδα. Ο Παναγιώτης γνωρίζει 20 χρόνια τα μυστικά του δάσους.

Το σαφάρι μαζί του εμπειρία ζωής και η σύζυγός του Άννα, ταλαντούχα μαγείρισσα μανιταριών και γλυκών του δάσους.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα