Τα οφέλη της καφεΐνης στα μαλλιά: Δύναμη και λάμψη, έλεγχος της τριχόπτωσης – 3 μοναδικές συνταγές θεραπείας
Credit: Unsplash.com

Εκτός από το πλούσιο άρωμά του, ο καφές αποτελεί ένα πολύπλευρο ελιξίριο για τα μαλλιά σας. Μάλιστα, η περιποίησή τους, με έγχυση καφέ αναδεικνύεται πλέον ως μία… περιζήτητη θεραπεία. Κι αυτό, γιατί προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών, τα προστατεύει από τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία και πολλές φορές λειτουργεί ως φυσική βαφή. Πολλές μελέτες υποστηρίζουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της καφεΐνης, ειδικά όταν πρόκειται για την ανδρογενετική αλωπεκία, η οποία οδηγεί σε σταδιακή αραίωση των μαλλιών τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Τα οφέλη της καφεΐνης για τα μαλλιά

Έλεγχος της τριχόπτωσης και τόνωση της ανάπτυξης

Η DHT (διυδροτεστοστερόνη) παίζει σημαντικό ρόλο σε ορισμένες σωματικές λειτουργίες. Ωστόσο, μπορεί να μειώσει το μέγεθος των τριχοθυλακίων, οδηγώντας σε αραίωση των μαλλιών και τελικά σε απώλεια, σε άτομα που παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες αυτής της ορμόνης.

Η καφεΐνη δρα ενάντια στις επιδράσεις της DHT σταματώντας το ένζυμο φωσφοδιεστεράση, το οποίο εμποδίζει τους παράγοντες που ευθύνονται για την ανάπτυξη των τριχοθυλακίων. Μπλοκάροντας αυτό το ένζυμο, η καφεΐνη βοηθά να γίνει ο βολβός της τρίχας πιο παχύς και η φάση ανάπτυξης της τρίχας μεγαλύτερη.

Μια μελέτη αποκάλυψε ότι η καφεΐνη μπορεί να αποτρέψει τις βλαβερές επιπτώσεις της τεστοστερόνης στους θύλακες των τριχών και να ενισχύσει την ανάπτυξη των τριχοθυλακίων τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Αυτές οι δράσεις συμβάλλουν στην τόνωση της εύρωστης τριχοφυΐας επιμηκύνοντας τα ορατά μέρη της τρίχας, αυξάνοντας τη φάση ανάπτυξης της τρίχας.

Κάνει τα μαλλιά πιο δυνατά και λαμπερά

Η καφεΐνη παίζει ρόλο στην ανάπτυξη των τριχωτών κυττάρων που προστατεύουν το εξωτερικό στρώμα της τρίχας.

Επιπλέον, η θετική επίδραση της καφεΐνης στην ανάπτυξη της τρίχας από το θύλακα ενισχύει τη συνολική υγεία και την εμφάνιση των μαλλιών. Οι δράσεις του τόσο στον θύλακα της τρίχας όσο και στο εξωτερικό προστατευτικό στρώμα συμβάλλουν σε μια πιο λεία και λαμπερή υφή, παρέχοντας ορατή ώθηση στη δύναμη και τη λάμψη της τρίχας.

Μειώνει τη φθορά των μαλλιών από την υπεριώδη ακτινοβολία

Το υπεριώδες φως αναγνωρίζεται για τις βλαβερές του επιπτώσεις τόσο στο δέρμα όσο και στα μαλλιά, προκαλώντας βλάβες στους θύλακες των τριχών. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή καφεΐνης τρεις ημέρες πριν και μετά την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία προσφέρει προστασία έναντι της τοξικότητας των κυττάρων των τριχοθυλακίων που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να ανακουφίσει τη βλάβη των τριχοθυλακίων που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία και μπορεί να λειτουργήσει ως φωτοπροστατευτικό πυροδοτώντας συγκεκριμένες κυτταρικές αποκρίσεις εντός του θύλακα της τρίχας.

Λειτουργεί ως φυσική βαφή μαλλιών

Ο καφές δεν φημίζεται μόνο για τις δυνατότητές του να προάγει την υγεία των μαλλιών αλλά και ως φυσική βαφή μαλλιών ικανή να σκουρύνει τα καστανά μαλλιά. Σε αντίθεση με τις χημικές βαφές μαλλιών που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των μαλλιών, ο καφές θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μια ασφαλέστερη, φθηνή και δυνητικά πιο ωφέλιμη εναλλακτική λύση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μεμονωμένα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το φυσικό χρώμα και την κατάσταση των μαλλιών. Επίσης, μπορεί να μην λερώνει τα μαλλιά ομοιόμορφα έως σκούρα καστανά και μπορεί να δώσει ένα πολύ διακριτικό χρώμα στα γκρίζα μαλλιά ακόμα και μετά από πολλαπλές χρήσεις.

Credit: Unsplash.com

Προσθέστε τον καφέ στη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σας

Η ενσωμάτωση του καφέ σε μια ολοκληρωμένη ρουτίνα περιποίησης μαλλιών μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη ενός διακριτικού και φυσικού χρώματος μαλλιών με πιθανά οφέλη και για την ανάπτυξη των μαλλιών. 

Λάδι καφέ

Το λάδι καφέ προσφέρει πολλά οφέλη για τα μαλλιά, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης ενός διακριτικού χρώματος στα γκρίζα μαλλιά. Επίσης, την ανάπτυξη των μαλλιών και την ενίσχυση της συνολικής λάμψης. Δείτε πώς να το φτιάξετε.

Συστατικά:

  • 1/4 φλιτζάνι λάδι καρύδας
  • 1 κουταλιά της σούπας καβουρδισμένος καφές (100% Arabica)

Οδηγίες. Ζεσταίνουμε ένα τέταρτο φλιτζάνι λάδι καρύδας σε χαμηλή θερμοκρασία σε διπλό μπόιλερ και προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας καβουρδισμένο καφέ. Βράζετε και ανακατεύετε για τουλάχιστον 50 λεπτά. Κοσκινίστε και εφαρμόστε μία φορά την εβδομάδα πριν το λούσιμο των μαλλιών.

Εφαρμογή και αποθήκευση. Αφού αφήσετε το λάδι να κρυώσει εντελώς, μπορείτε να κάνετε απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής και σε όλο το μήκος των μαλλιών. Αυτό το λάδι μπορεί επίσης να αποθηκευτεί σε αεροστεγές δοχείο για έως και δύο μήνες.

Μάσκα μαλακτικού καφέ

Αυτή η μάσκα conditioner μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά το λούσιμο για καλύτερο χρώμα μαλλιών. Διαβάστε πώς μπορείτε να την φτιάξετε στο σπίτι.

Συστατικά:

  • 2 κουταλιές της σούπας κατακάθι καφέ
  • 0,5 φλιτζάνι βρασμένος σκουρόχρωμος καφές (100% Arabica)
  • 4 κουταλιές της σούπας conditioner

Οδηγίες: Φτιάξτε ένα φλιτζάνι σκουρόχρωμο καφέ και αφήστε τον να κρυώσει. Ανακατέψτε 2 κουταλιές της σούπας κατακάθι καφέ με 4 κουταλιές της σούπας conditioner και τον βρασμένο καφέ, εξασφαλίζοντας πλήρη ανάμειξη.

Εφαρμογή και αποθήκευση: Εφαρμόστε αυτή τη μάσκα ομοιόμορφα σε όλο το μήκος των βρεγμένων μαλλιών, αποφεύγοντας το τριχωτό της κεφαλής, μετά το λούσιμο των μαλλιών σας. Διατηρήστε για 20-25 λεπτά και ξεπλύνετε με δροσερό νερό. Χρησιμοποιήστε τη μάσκα εντός μίας εβδομάδας εάν φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου και εντός δύο εάν διατηρηθεί στο ψυγείο.

Ξέπλυμα με καφέ

Αυτό το ξέβγαλμα μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της ανάπτυξης των μαλλιών και να προσθέσει λάμψη στα μαλλιά σας. 

Συστατικά

  • 1 φλιτζάνι καφέ (100% Arabica)
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο

Οδηγίες: Φτιάξτε ένα φλιτζάνι καφέ και αφήστε τον να κρυώσει. Ανακατέψτε τον καφέ με νερό και μηλόξυδο. Μετά το λούσιμο, ρίξτε το ξέβγαλμα του καφέ στα μαλλιά σας και κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας. Αφήστε το να καθίσει για λίγα λεπτά και μετά ξεπλύνετε με δροσερό νερό.

Εφαρμογή και αποθήκευση: Αυτό το υλικό μπορεί να αποθηκευτεί σε μπουκάλι ψεκασμού και να διατηρηθεί στο ψυγείο για έως και 2 εβδομάδες για επαναχρησιμοποίηση. Ψεκάστε στις τρίχες και αφήστε το για μια ώρα για μια ανεπαίσθητη απόχρωση μαλλιών.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα