Ημέρα του Πλανήτη: Ξεχωρίσαμε αγαπημένα beauty brands που νοιάζονται

Ο Απρίλιος είναι μήνας αφιερωμένος στη Γη, αν και η βιωσιμότητα του πλανήτη μας δεν είναι τάση, αλλά τρόπος ζωής. 

Το σημαντικό είναι να υπάρξει δραστική μείωση της χρήσης του πλαστικού και να μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε με τις επιλογές μας, ώστε να αποτρέψουμε τις προβλέψεις των ειδικών που λένε ότι μέχρι το 2050 θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά στις θάλασσες παρά ψάρια!

Ας είναι λοιπόν συνειδητές οι αποφάσεις και οι επιλογές των αγορών μας. Εύκολα θα μπορούσε να αντικαταστηθεί το πλαστικό μπουκάλι του shower gel με μία refillable συσκευασία από ανακυκλώσιμο υλικό, χωρίς ίχνος πλαστικού ή από μια μπάρα σαπουνιού! Με διάφορες παρόμοιες ενέργειες και μικρά εναλλακτικά βήματα στην περιποίηση, έχοντας πάντα στο νου την προστασία της γης, σιγά-σιγά αυτή θα αναπνεύσει ξανά!

Είναι πολλά τα beauty brands που νοιάζονται και έχουν εντάξει επίσημα τη βιωσιμότητα στα προϊόντα τους, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας τους. Προσπαθούν να “κλείσουν τον κύκλο” της παραγωγής και να εξασφαλίσουν μηδαμινά απόβλητα. Έτσι προσφέρουν στην αγορά ανακυκλωμένα πλαστικά, refillable συσκευασίες, πλήρως ανακυκλώσιμα κουτιά και zero waste προϊόντα.

Συγκεντρώσαμε εδώ κάποια αγαπημένα beauty brands που κάνουν πολλά ωραία, συμβάλλοντας στην προστασία του πλανήτη. 

KORRES

Eμπνεύστηκε το πρώτο ολοκληρωμένο σχέδιο ανακύκλωσης στο Φαρμακείο, με ενδιάμεσο σταθμό τη νέα μονάδα ανακύκλωσης. Εκεί οι άδειες συσκευασίες παίρνουν διαφορετική μορφή, γίνονται εικαστικά ή χρηστικά αντικείμενα, αποκτούν μία δεύτερη ευκαιρία και επιστρέφουν στη ζωή με μια διαφορετική χρήση και γίνονται πάλι στοιχείο της καθημερινότητας. Είναι μια δεύτερη ευκαιρία για χαρτί, γυαλί και πλαστικό σε μια κοινή προσπάθεια μείωσης του οικολογικού αποτυπώματος. Ένας σταθμός που δίνει κυριολεκτικά μια δεύτερη ευκαιρία σε όλες τις συσκευασίες.

APIVITA

Οι βιοκλιματικές εγκαταστάσεις της βρίσκονται στο Βιομηχανικό Πάρκο Μαρκόπουλου Μεσογαίας στην Ελλάδα, γεγονός που επιδεικνύει περίτρανα την πράσινη φιλοσοφία της. “Οι εγκαταστάσεις μας ενσωματώνουν τεχνολογίες αιχμής όντας απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τις αρχές της εταιρείας και αποτελούν ένα ζωντανό σύμβολο αειφορίας, καινοτομίας και πρωτοποριακής εναρμόνισης του εργασιακού πριβάλλοντος στο φυσικό περιβάλλον” αναφέρει η ίδια η εταιρία. Μεταξύ άλλων, επιλέγει τους συνεργάτες της βάσει της υιοθέτησης και εφαρμογής από τους ίδιους ενός αειφόρου και υπεύθυνου μοντέλου λειτουργίας. Δίνει προτεραιότητα σε τοπικές συνεργασίες με τοπικούς παραγωγούς και μελισσοκόμους, των οποίων οι καλλιέργειες και οι συγκομιδές πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει για αειφόρους γεωργικές και μελισσοκομικές πρακτικές, με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα (μείωση χρήσης νερού και εκπομπές άνθρακα, κλπ).

Aegli

Μια vegan, cruelty-free Ελληνική εταιρεία, που παράγει 100% οργανικά προϊόντα, με συστατικά που δεν βλάπτουν το περιβάλλον. Μάλιστα, η παραγωγή είναι ηθική και οι υφές βιοδιασπώμενες. Στο κομμάτι των συσκευασιών, όλες είναι 100% ανακυκλώσιμες. Χρησιμοποιούν υλικά όπως γυαλί, ξύλο, ανακυκλώσιμο πλαστικό και green plastic από ζαχαροκάλαμο. Τα κουτιά είναι κατασκευασμένα από πιστοποιημένο χαρτί, FSC (Forest Stewardship Council® Συμβούλιο Διαχείρισης Δασών), το οποίο προέρχεται από δάση που διαχειρίζονται υπεύθυνα.

Garnier

Κι εδώ παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια πιο βιώσιμες στρατηγικές. Οι συνθέσεις των προϊόντων είναι κατά μέσο όρο 91% βιοδιασπώμενες. Από το 2019 ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο πλαστικό, εξοικονομώντας πάνω από 3000 τόνους νέου πλαστικού. Στόχος τους μάλιστα είναι, μέχρι το 2025 να προσφέρουν στην αγορά συσκευασίες 100% ανακυκλώσιμες, επαναχρησιμοποιoύμενες κομποστοποιήσιμες. Συνεργάζεται μάλιστα με την Plastics for Change για την υποστήριξη συλλεκτών απορριμμάτων στην Ινδία. Στα προϊόντα της, έχουν προστεθεί σειρές που προωθούν τη βιωσιμότητα, όπως σαμπουάν σε μπάρες και επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες, καθώς και βαμβακερούς δίσκους ντεμακιγιάζ.

Aveda

Είναι τόσα πολλά αυτά που έχει επιτύχει κι απλώς λίγα απ’ αυτά σημειώνονται εδώ: Από την ιδρύσή της, το 1978, η αποστολή της είναι να φροντίζει τον κόσμο κι όλους όσους ζουν σ’ αυτόν. Η πρόσβαση σε καθαρό νερό αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων, των κοινοτήτων της και με τη σειρά της, του κόσμου. Γι’ αυτό και η προσπάθεια και η διάρκεια της αποστολή της δεν είναι μόνο κατά τη διάρκεια του μήνα της Γης, αλλά όλο το χρόνο. Το 1989, επίσης, αποτέλεσε την πρώτη εταιρεία που υπέγραψε το σύμφωνο εταιρικής ευθύνης Ceres Principles, που απαιτεί τη διαφύλαξη της ζωής στη Γη και στους ανθρώπους της. Σήμερα, μεταξύ άλλων σπουδαίων, υποστηρίζει την ανάπτυξη ανανεώσιμης αιολικής ενέργειας για να συμβάλλει στην αντιστάθμιση του αποτυπώματος άνθρακα με την πάροδο του χρόνου.

L’Occitane

Κι αυτό το Γαλλικό brand έχει πολλά προϊόντα με refill συσκευασίες όπως σαμπουάν, σαπούνια και λάδια σώματος. Επίσης, οι συσκευασίες, εκτός του ότι περιέχουν λιγότερο πλαστικό, είναι πιο ελαφριές με αποτέλεσμα να καταναλώνεται λιγότερη ενέργεια στην παραγωγή και μεταφορά τους.

The Body Shop

Πρωτοπόρος συλλέγει και ανακυκλώνει άδειες συσκευασίες από το 1993! To 2019, επανέφερε επίσημα το πρόγραμμα ανακύκλωσης με τον τίτλο “Return, Recycle, Repeat” (Επιστρέψτε, Ανακυκλώστε, Επαναλάβετε) και πλέον διαθέτει και σημεία refill (με μπουκάλια αλουμινίου) σε 500 καταστήματα παγκοσμίως. Μάλιστα, παράγει συσκευασίες χρησιμοποιώντας φυτικής προέλευσης ανακυκλωμένο πλαστικό από συλλέκτες απορριμμάτων στην Ινδία.

Klorane

Kι αυτή η υπέροχη Γαλλική εταιρεία δίνει βάση στη βιωσιμότητα του πλανήτη από την ίδρυσή της το 1965, με ιδιαίτερη έμφαση τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατα λάνσαρε υπέροχα zero waste προϊόντα, όπως μπάρες σαπουνιού και σαμπουάν σε σκόνη, που δεν περιέχουν καθόλου πλαστικό. Οι συνθέσεις της είναι κατά βάση οργανικές και υποστηρίζουν την βιοποικιλότητα, χρησιμοποιώντας Ευρωπαϊκά συστατικά. Στα πλαίσια μάλιστα της προστασίας της βιωσιμότητας του πλανήτη, ίδρυσε το 1992 ένα ινστιτούτο προστασίας των βοτανικών συστατικών.

Nivea

Με μια νέα vegan, σειρά προϊόντων για τον καθαρισμό του προσώπου, κάνει μόλις κι αυτή βήματα προς την βιωσιμότητα! Αφαίρεσε επίσης, τα πλαστικά από τις συνθέσεις της, χρησιμοποιεί 99% συστατικά φυτικής προέλευσης και λάνσαρε το πρώτο προϊόν σε μορφή μπάρας με πιστοποίηση Ecocert® Cosmos Natural Label. 

Caudalie

Κι αυτή η vegan εταιρεία επιστρέφει το 1% των πωλήσεών της στην ΜΚΟ 1% For the Planet. Έχει ήδη μεριμνήσει για τη δενδροφύτευση 9 εκατομμυρίων δέντρων με στόχο, μέχρι το τέλος της χρονιάς, να παράγουν μηδενικά απόβλητα! Επίσης, ανακυκλώνει όσο πλαστικό χρησιμοποιεί και συνεργάζεται συχνά με περιβαλλοντικές ΜΚΟ όπως η WWF. Στο κομμάτι των συσκευασιών της έχουν πλέον ενταχθεί και τα refill, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το ποσοστό πλαστικού.

Molton Brown

Και το Βρετανικό brand είναι cruelty-free, ενώ προσφέρει νέες refillable γυάλινες συσκευασίες, που θα βρείτε αποκλειστικά στο πρώτο κατάστημά της, στην Κηφισιά. Έτσι μπορείτε να επιλέξτε το αγαπημένο σας προϊόν για τα χέρια ή το σώμα και αφού τελειώσει να αγοράσετε το refill, που έχει 63% λιγότερο πλαστικό από το κανονικό δοχείο. Στο μεταξύ, έχει μειώσει το πλαστικό που χρησιμοποιεί και το έχει αντικαταστήσει από ανακυκλωμένο.

Ακολουθώντας σιγά σιγά το παράδειγμά τους κι άλλα beauty brands θα μπορούμε να ζούμε σ’ έναν κόσμο πιο φιλικό προς το περιβάλλον!

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα