Ρωτήστε τον πλαστικό: 5 ερωτήσεις για την Ωτοπλαστική

Ο Δρ. Θεόδωρος Βουκίδης, Πλαστικός Χειρουργός, εξηγεί ότι τα πεταχτά αυτιά, ιδιαίτερα στα αγόρια και στους άνδρες που συνήθως δεν μπορούν να καλυφθούν από τα μακριά μαλλιά όπως στα κορίτσια, μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση στο άτομο κλονίζοντας την αυτοπεποίθησή του.

Εξηγεί, επίσης, ότι η λύση για τα πεταχτά ή μεγάλα αυτιά, που είναι μία γονιδιακή και πιθανότατα κληρονομική αισθητική ανωμαλία, μπορεί να δώσει μόνο η πλαστική χειρουργική. Ας δούμε όμως τι άλλο χρειάζεται να ξέρετε για αυτή την εύκολη επέμβαση πλαστικής χειρουργικής, που έχει όμως τεράστιο θετικό αντίκτυπο στην εμφάνιση και ιδιαίτερα στην ψυχολογία του ατόμου που θεωρεί ότι την χρειάζεται.

Ρωτήσαμε τον Πλαστικό Χειρουργό Δρ. Θεόδωρο Βουκίδη,  και μας έδωσε όλες τις απαντήσεις σχετικά με την ωτοπλαστική

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για ωτοπλαστική;

Όταν αρχίζει να ωριμάζει το άτομο και η ψυχολογία του κάθε ατόμου αρχίζει να επηρεάζεται από την εμφάνισή του. Σχεδόν πάντα αυτό συμβαίνει πριν από την ένταξή του σε μεγαλύτερα κοινωνικά σύνολα όπως στο σχολείο, γυμνάσιο, στο στρατό, πανεπιστήμιο ή κάποια καινούργια δουλειά.

Έτσι, αν πρόκειται για παιδί, η καλύτερη ηλικία είναι μόλις συμπληρώσει τα έξι του χρόνια, πριν πάει δηλαδή στο σχολείο. Το πτερύγιο του αυτιού αναμένουμε να έχει πάρει το τελικό του μέγεθος και σχήμα μετά τα 5 έτη της ζωής. Αυτή είναι μια καλή ηλικία και για ψυχολογικούς λόγους, αφού έχει παρατηρηθεί ότι τα περισσότερα σχόλια και πειράγματα (Bullying), που πιθανόν να  εισπράττει το παιδί για τα πεταχτά αυτιά, ξεκινάνε κατά τη διάρκεια της πρώτης σχολικής ηλικίας. Είναι προτιμότερο, λοιπόν, η ωτοπλαστική να γίνει πριν ξεκινήσει το σχολείο. Φυσικά, ένας ενήλικας -άνδρας ή γυναίκα- μπορεί σε οποιαδήποτε ηλικία να κάνει ωτοπλαστική, αν νιώθει ψυχολογική επιβάρυνση, ανασφάλεια ή χαμηλή αυτοπεποίθηση λόγω της εμφάνισης.

Απαιτείται ολική νάρκωση ή τοπική αναισθησία;

Η πλαστική επέμβαση για τη διόρθωση των αυτιών που προεξέχουν είναι από τις πιο απλές και ακίνδυνες επεμβάσεις. Συνήθως στα μικρά παιδιά επιλέγεται η ολική αναισθησία, αλλά, αν το παιδί είναι μεγαλύτερο και έχει καλή συνεργασία, μπορεί η επέμβαση να γίνει και με τοπική αναισθησία με πιθανό συνδυασμό με ηρεμιστικό (δηλαδή το παιδί είναι ξύπνιο αλλά χαλαρωμένο). Στους ενήλικες γίνεται με τοπική αναισθησία.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

 Η επέμβαση διαρκεί περίπου μισή ώρα και συνήθως πραγματοποιείται ως περιστατικό μίας ημέρας. Το παιδί δηλαδή ή  ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι αμέσως μετά την επέμβαση και μόνο σε περίπτωση γενικής αναισθησίας μπορεί να νοσηλευτεί για λίγο περισσότερο, ίσως μέχρι το βράδυ.

Υπάρχουν ράμματα και επίδεσμοι;

Συνήθως τοποθετούνται απορροφήσιμα ράμματα, που δεν απαιτούν αφαίρεση. Μετά την επέμβαση, το κεφάλι τυλίγεται με επίδεσμο, συνήθως για 48 ώρες. Μπορεί όμως να δοθούν οδηγίες να χρησιμοποιείται ο επίδεσμος για μερικές ακόμη ημέρες, μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, ιδιαίτερα στην περίπτωση των παιδιών.

Υπάρχουν σημάδια;

Στις περισσότερες περιπτώσεις μετά τη χειρουργική επέμβαση μένει ελαφριά ουλή στο πίσω μέρος του αυτιού, που υποχωρεί με τον καιρό και δεν φαίνεται, ακόμα κι αν τα μαλλιά είναι κοντά ή μαζεμένα σε αλογουρά.

Κάποιες φορές, μπορεί ως επιπλοκή η ουλή να κάνει χηλοειδές (δηλαδή δύσμορφη υπερτροφική ουλή), που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο συντηρητικά, δηλαδή χωρίς επέμβαση.

Aκόμη και “ανωμαλίες” μπορούν να διορθωθούν

Τι πρέπει να προσέχουμε μετά από μια επέμβαση ωτοπλαστικής;

Μετά την επέμβαση το παιδί ή ο ενήλικας δεν θα πρέπει να ασκεί πίεση στα αυτιά, θα πρέπει να αποφεύγει κάθε κίνηση ή αθλητική δραστηριότητα με την οποία μπορεί να τραυματιστεί, να μη μιλά πολύ στο τηλέφωνο και να φροντίζει να κοιμάται ανάσκελα.

Κατά κανόνα επιστρέφει στις κανονικές του δραστηριότητες σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι μόνιμα, δηλαδή δεν χρειάζεται να επαναληφθεί.

Τον πλαστικό χειρουργό Θεόδωρο Βουκίδη (Prof Theodore Voukidis  MD, PhD, FACS,  ISAPS) μπορείτε να τον βρείτε στον ιατρείο του Λεωφ. Κηφισίας 332, Χαλάνδρι, απέναντι από το Νοσοκομείο Υγεία, www.voukidis.eu

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα