Ρωτάμε τον πλαστικό: Πώς θα απαλλαγούμε από τις σακούλες κάτω από τα μάτια

Βαρεθήκατε να δείχνετε κουρασμένες ή ακόμα και μεγαλύτερες από την πραγματική σας ηλικία; Πολλές φορές η “αιτία του κακού” είναι οι σακούλες κάτω από τα μάτια. Οι σακούλες που δεν υποχωρούν όσες φέτες από αγγούρι ή σακούλες από τσάι και χαμομήλι  κι αν βάλουμε πάνω τους. Κι όμως υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί τρόποι για  να απαλλαγείτε μια και καλή από αυτές, εξασφαλίζοντας ένα πιο ξεκούραστο και ανανεωμένο βλέμμα! Η βλεφαροπλαστική 3D είναι μια λύση που προσφέρει η πλαστική χειρουργική και η πιο αποτελεσματική. Όμως στη φαρέτρα του πλαστικού χειρουργού υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές λύσεις. Για αυτές τις λύσεις είναι καλό κάθε ενδιαφερόμενος άνδρας ή γυναίκα που θέλει να απαλλαγεί από τις σακούλες κάτω από τα μάτια του να είναι πλήρως ενημερωμένος. Και ο καθ’ ύλην αρμόδιος πλαστικός χειρουργός Θόδωρος Βουκίδης είναι μαζί μας για να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα.

Οι σακούλες κάτω από τα μάτια είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όχι μόνο οι μεγάλες αλλά και οι μικρές ηλικίες. Σωστά;

Ναι, γιατί πρόκειται κυρίως για κληρονομικό πρόβλημα. Σακούλες και μαύρους κύκλους λοιπόν κάτω από τα μάτια μπορεί να έχουν γυναίκες και άνδρες, ακόμα κι από την ηλικία των είκοσι. Το αισθητικό πρόβλημα όμως που δημιουργούν είναι έντονο γιατί ακόμα και στις νέες ηλικίες προσδίδουν κούραση και επιπλέον χρόνια στην όψη. Έτσι μερικές φορές το άτομο μπορεί να δείχνει μεγαλύτερο από την ηλικία του ή πιο κουρασμένο μόνο και μόνο επειδή έχει σακούλες κάτω από τα μάτια.

Αντιμετωπίζονται;

Οι σακούλες κάτω από τα μάτια αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και μακροχρόνια μόνο με άνω -κάτω  βλεφαροπλαστική η οποία γίνεται στα άνω και  κάτω βλέφαρα των ματιών, εκτός και αν εκτιμήσουμε ανάλογα πάντα και με την  περίπτωση και την ηλικία των ενδιαφερόμενων  ότι μια μερική  βλεφαροπλαστική –δηλαδή πλαστική και στο πάνω ή στο κάτω βλέφαρο-  θα εξασφαλίσει καλύτερο αποτέλεσμα.

Πρόκειται για εύκολη επέμβαση;

Η βλεφαροπλαστική, η επέμβαση για την απαλλαγή από τις σακούλες, το περίσσιο δέρμα, το πόδι της χήνας και τους μαύρους κύκλους, είναι μια αρκετά εύκολη διαδικασία, σύντομης σχετικά διάρκειας 30 λεπτών που γίνεται από πλαστικό χειρουργό, κατά κανόνα με τοπική αναισθησία. Επίσης είναι τελείως ανώδυνη, δεν αφήνει  σημάδια παρά μόνο μώλωπες που υποχωρούν το πολύ μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με μια παγκόσμια στατιστική που διεξήχθη τα περασμένα χρόνια, βρέθηκε ότι η βλεφαροπλαστική 3D αποτελεί την πλέον πιο συχνή επέμβαση πλαστικής χειρουργικής.

Πώς ακριβώς γίνεται;

Όσον αφορά την πλήρη βλεφαροπλαστική 3D, γίνεται με μια τομή στα όρια της γραμμής του κάτω βλεφάρου με τις βλεφαρίδες χωρίς βέβαια να πειράζονται καθόλου αυτές. Από εκεί αφαιρείται το περίσσιο λίπος που δημιουργεί τις σακούλες κάτω από τα μάτια και στη συνέχεια αφαιρείται το περίσσιο δέρμα και οι πλαϊνές ρυτίδες. H μικρή αυτή τομή ράβεται με ειδικό ράμμα πλαστικής χειρουργικής ή μπορεί κι όχι. Μπορεί δηλαδή και να επιτρέψουμε να επουλωθεί μόνη της η τομή. Άλλος τρόπος είναι να εισάγουμε ειδική βελόνα από το εσωτερικό του ματιού, διαπερνώντας δηλαδή τον επιπεφυκότα από μέσα και από εκεί να γίνει αφαίρεση του λίπους. Στη συνέχεια το δέρμα που περισσεύει από το κάτω βλέφαρο και από το ξεφούσκωμα της σακούλας  το αντιμετωπίζουμε με αφαίρεση αλλά και με  εφαρμογή laser αν χρειάζεται.

Το επάνω βλέφαρο είναι πολύ πιο εύκολο… Διορθώνεται με μια τομή που γίνεται στο σημείο που διπλώνει το επάνω βλέφαρο (Dome–Θόλος), αδιόρατη, δεν φαίνεται τίποτε. Αφαιρούμε το λίπος που κατά κανόνα υπάρχει στην γωνία προς τη μύτη, ανελκύουμε τους μυς και συρράπτουμε την τομή. Είναι πολύ πιο απλή από την επέμβαση που γίνεται για το κάτω βλέφαρο. Η επέμβαση της βλεφαροπλαστικής 3D είναι μία από τις πρώτες και παλαιότερες της πλαστικής χειρουργικής. Σημειωτέο δε, ότι εκτός από την πρόοδο που έχει γίνει όσο αφορά τα εργαλεία και τα ράμματα η τεχνική παραμένει η ίδια και θεωρείται όπως είπαμε η πιο συχνή και η κορωνίδα της πλαστικής χειρουργικής, γιατί δεν αφορά το μάτι και το όργανο της οράσεως αλλά καθαρά το δέρμα γύρω από το μάτι. Και αυτό είναι πρόβλημα καθαρά πλαστικής χειρουργικής που πρέπει να αντιμετωπίζεται και που ανέκαθεν αντιμετωπίζεται από πλαστικούς χειρουργούς, χωρίς να επεμβαίνει ουσιαστικά καμία άλλη ειδικότητα.

Η αναρρόφηση του λίπους από τις «σακούλες» δεν μπορεί να γίνει από την εξωτερική επιφάνεια της περιοχής κάτω από τα μάτια;

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η μέθοδος υπήρχε παλιότερα σαν εναλλακτική. Τείνει όμως  να εγκαταλειφθεί γιατί ενέχει κινδύνους, έχει πολύ βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα και αφήνει μεγάλη περίσσεια δέρματος. Εξάλλου δεν κερδίζουμε τίποτε επιπλέον και δεν πρέπει να ρισκάρουμε με άλλες εναλλακτικές για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Ποια άλλη δηλαδή εναλλακτική υπάρχει;

Σ’ ένα 10% των περιπτώσεων το πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί με την εναπόθεση λίπους γύρω από τα μάτια που επειδή φουσκώνει ελαφρώς την περιοχή εξασφαλίζει ένα οπτικό τρυκ που «σβήνει» τις σακούλες στο πρόσωπο. Αυτή η μέθοδος όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους αφού πρέπει να ληφθεί υπόψη η ανατομία του προσώπου. Αν η ανατομία του προσώπου ευνοεί να τονίσουμε τα ζυγωματικά με λίπος ώστε να εξομοιωθούν με το λίπος που υπάρχει κάτω από τα μάτια, τότε μπορεί να το επιχειρήσουμε εξασφαλίζοντας ένα καλό προσωρινό αποτέλεσμα μερικών μηνών. Το λίπος προέρχεται από το ίδιο το άτομο και το παίρνουμε συνήθως από την περιοχή της κοιλιάς. Ή εναλλακτικά τοποθετούμε υαλουρονικό το οποίο όμως δεν κρατάει περισσότερο από μερικούς μήνες και χωρίς καλά αποτελέσματα.

Συνοπτικά θα τονίσουμε ότι κάθε τύπου βλεφαροπλαστικής και μάλιστα αυτή που αφορά όλα τα στρώματα, η περίφημη 3D (τριών διαστάσεων δηλαδή σε δέρμα, λίπος, μυ, όπως περιγράψαμε πιο πάνω) γίνεται με τοπική αναισθησία. Είναι τελείως ακίνδυνη σύντομη και ανώδυνη. Είναι μια επέμβαση πλαστικής χειρουργικής με άριστα αποτελέσματα που δεν αλλοιώνει καθόλου τα χαρακτηριστικά, τα αποτελέσματά της διαρκούν πάνω από 10 χρόνια και το μόνο που χρειάζεται, όπως και όλες οι επεμβάσεις γενικά, είναι προσοχή και μεγάλη εμπειρία από τον πλαστικό χειρουργό.

Τον πλαστικό χειρουργό Θεόδωρο Βουκίδη (Prof Theodore Voukidis  MD, PhD, FACS,  ISAPS) μπορείτε να τον βρείτε στον ιατρείο του Λεωφ. Κηφισίας 332, Χαλάνδρι, απέναντι από το Νοσοκομείο Υγεία, www.voukidis.eu

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα