Ποια είναι τα οφέλη της καφεΐνης στην περιποίηση του δέρματος
Χέρια γυναικεία με κόκκους καφέ
Credit: 123RF

Η καφεΐνη είναι ένα φυσικό διεγερτικό που μεταβάλλει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου στο κεντρικό νευρικό μας σύστημα για να αυξήσει την εγρήγορση και την ενέργεια. Ο καφές και το τσάι είναι συνήθως οι βασικές πηγές καφεΐνης των ανθρώπων. Τα τελευταία χρόνια, η καφεΐνη έχει γίνει δημοφιλές συστατικό σε προϊόντα περιποίησης δέρματος, όπως κρέμες ματιών, οροί και κρέμες κυτταρίτιδας.

Η περιποίηση της επιδερμίδας με καφεΐνη συχνά υπόσχεται να «ενεργοποιήσει» ή να «ξυπνήσει» το δέρμα σας. Η καφεΐνη βοηθά κυρίως στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος ή στην απολέπιση κάτω από τα μάτια.

Μειώνει το πρήξιμο κάτω από τα μάτια

Η έλλειψη ύπνου δημιουργεί πρήξιμο και σακούλες κάτω από τα μάτια. Μια κρέμα ματιών με καφεΐνη, μειώνει προσωρινά το πρήξιμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κρέμες ματιών με καφεΐνη δεν θα  βοηθήσουν το πρήξιμο κάτω από τα μάτια που προκαλούνται από γενετικά ή προβλήματα υγείας. Έρευνες δείχνουν ότι η τοπική καφεΐνη μπορεί να διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος γύρω από τα μάτια σας, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εμφάνισης των μαύρων κύκλων και του  πρηξίματος κάτω από τα μάτια.  

Μελέτη του 2015 καταγράφει ότι τα επιθέματα καφεΐνης με λάδι Emu και βιταμίνη Κ μειώνουν την εμφάνιση των μαύρων κύκλων. Η βιταμίνη Κ μπορεί επίσης να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και το έλαιο Emu ενυδατώνει το δέρμα. Μια μικρή μελέτη 35 ατόμων διαπίστωσε επίσης ότι η δροσιστική επίδραση των τζελ ματιών με καφεΐνη, συνέβαλε στο ξεφούσκωμα των ματιών. 

Καφές σκραμπ
Credit: 123RF

Μειώνει τις φωτοφθορές, τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες

Οι αντιοξειδωτικές  ιδιότητες της καφεΐνης βοηθούν το δέρμα σας, από τις καταστροφικές συνέπειες του οξειδωτικού στρες. Όταν το δέρμα έρθει σε επαφή με την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) και τη ρύπανση δημιουργεί μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Αυτά τα μόρια προκαλούν οξειδωτικό στρες που βλάπτει τα κύτταρα και τους ιστούς, διασπά το κολλαγόνο του δέρματός σας και προκαλεί λεπτές γραμμές, ρυτίδες και άλλες φωτοφθορές από τον ήλιο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων του δέρματός σας από την υπεριώδη ακτινοβολία και να επιβραδύνει τη βλάβη από τον ήλιο που οδηγεί σε ρυτίδες. Αλλά μην αρχίσετε να αλλάζετε την κρέμα καφεΐνης με το καθημερινό σας αντηλιακό. Στην καλύτερη περίπτωση, μια κρέμα καφεΐνης βοηθά στη μείωση των βλαβερών ελεύθερων ριζών που οδηγούν σε πρόωρη γήρανση.

Μειώνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας

Οι λοσιόν και οι κρέμες κατά της κυτταρίτιδας συχνά περιλαμβάνουν καφεΐνη για να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας, αλλά αυτά τα προϊόντα δεν θα απαλλαγούν από αυτήν.

Κάποιες έρευνες έχουν βρει ότι βελτιώνοντας τη ροή του αίματος, η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των λιπαρών οξέων από το λίπος και στη διάλυση του λίπους ακριβώς κάτω από το δέρμα – με αποτέλεσμα το δέρμα πιο λείο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, οι κρέμες με καφεΐνη αφυδατώνουν το νερό στα λιπώδη κύτταρα. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να ξεφουσκώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, καθιστώντας την λιγότερο αισθητή.

Ωστόσο, οι μελέτες για τις κρέμες κυτταρίτιδας με καφεΐνη είναι ελάχιστες, παλιές και συχνά περιλαμβάνουν πρόσθετα συστατικά που μπορεί να είναι πιο ευεργετικά για την κυτταρίτιδα. Για παράδειγμα, μια μελέτη 12 εβδομάδων διαπίστωσε ότι οι γυναίκες μείωσαν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας μετά τη χρήση κρέμες καφεΐνης με ρετινόλη —ένα γνωστό συστατικό που εξομαλύνει το δέρμα. 

Καφές σκραμπ
Credit: 123RF

Παρενέργειες της καφεΐνης στην περιποίηση του δέρματος

Όπως ήδη αναφέραμε, η καφεΐνη αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα. Για αυτό τον λόγο οι κρέμες καφεΐνης κάποιες φορές προκαλούν ερυθρότητα. Προϊόντα με υψηλές συγκεντρώσεις καφεΐνης μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε ένα κάψιμο εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα. Εάν παρατηρείτε κάποιο τσούξιμο ή ερυθρότητα, μη χρησιμοποιείτε προϊόντα με καφεΐνη.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πάρα πολύ καφεΐνη περιποίησης δέρματος;

Τα προϊόντα περιποίησης δέρματος με προσθήκη καφεΐνης γενικά είναι ασφαλή. Τα περισσότερα προϊόντα περιποίησης δέρματος περιέχουν χαμηλά ποσοστά καφεΐνης (περίπου 3%). Έτσι, παρόλο που η καφεΐνη μπορεί να διαπεράσει τον φραγμό του δέρματος, είναι πολύ απίθανο μια τοπική κρέμα να έχει αρκετή καφεΐνη για να προκαλέσει σημαντικές παρενέργειες ή τοξικότητα από την καφεΐνη. 

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα