Σκούρο τσάι: Ένα φλιτζάνι τη μέρα μειώνει τον κίνδυνο προδιαβήτη και διαβήτη

Ένα φλιτζάνι σκούρο τσάι καθημερινά, μπορεί να διευκολύνει τη διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για διαγνώσεις διαβήτη, επίπεδα σακχάρου στο αίμα και εργαστηριακές δοκιμές που δείχνουν πόσο καλά το σώμα μπορεί να επεξεργαστεί τα σάκχαρα σε 1.923 ενήλικες στην Κίνα. Οι συγκεκριμένοι, είτε δεν έπιναν καθόλου τσάι είτε κατανάλωναν αποκλειστικά ένα είδος τσαγιού, όπως πράσινο τσάι, μαύρο τσάι ή σκούρο τσάι, το οποίο σε αντίθεση με άλλα είδη τσαγιού, υφίσταται μικροβιακή ζύμωση κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.

Συνολικά, οι άνθρωποι που έπιναν τσάι καθημερινά είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να έχουν διαβήτη από τους συμμετέχοντες που δεν έπιναν καθόλου τσάι, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) στο Αμβούργο της Γερμανίας. Όσοι πίνουν καθημερινά τσάι είχαν επίσης 15% λιγότερες πιθανότητες να έχουν προδιαβήτη, μια κατάσταση που αναπτύσσεται όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ελαφρώς αυξημένα αλλά όχι αρκετά υψηλά για μια πλήρη διάγνωση διαβήτη.

Ποιο είδος τσαγιού είναι καλύτερο για την πρόληψη του διαβήτη;

Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν συγκεκριμένα τον τύπο τσαγιού που έπιναν οι άνθρωποι, διαπίστωσαν ότι το σκούρο τσάι είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στον κίνδυνο διαβήτη, μειώνοντας τις πιθανότητες αυτής της πάθησης κατά 47% και μειώνοντας τις πιθανότητες για προδιαβήτη κατά 53 τοις εκατό.

«Η συνήθης κατανάλωση τσαγιού, ιδιαίτερα σκούρου τσαγιού, συσχετίστηκε με αυξημένη απέκκριση γλυκόζης στα ούρα και μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη», λέει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Tongzhi Wu, MD, PhD, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή της Αδελαΐδας στην Αυστραλία.

«Αυτές οι δράσεις είναι ευεργετικές για τον γλυκαιμικό έλεγχο και μπορεί να έχουν συμβάλει στον μειωμένο κίνδυνο προδιαβήτη και διαβήτη σε όσους πίνουν σκούρο τσάι», προσθέτει ο Δρ Γου.

Γιατί το τσάι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη;

Όταν οι άνθρωποι εκκρίνουν περισσότερη γλυκόζη ή σάκχαρα στα ούρα τους, μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι το σώμα τους κάνει καλή δουλειά για να διατηρεί υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα, λέει ο Wu. Η απέκκριση γλυκόζης στα ούρα ήταν σημαντικά καλύτερη στους καθημερινούς φίλους του τσαγιού από τους ανθρώπους που δεν έπιναν καθόλου τσάι και ακόμα καλύτερη για τους ανθρώπους που κατανάλωναν σκούρο τσάι.

Αντίθετα, η αντίσταση στην ινσουλίνη ή η αδυναμία χρήσης της ορμόνης ινσουλίνης για τη μετατροπή των σακχάρων σε ενέργεια, μπορεί να υποδηλώνει ότι το σώμα αγωνίζεται να διαχειριστεί αποτελεσματικά το σάκχαρο στο αίμα. Η κατανάλωση οποιουδήποτε τύπου τσαγιού συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη, ενώ ο κίνδυνος μειώθηκε περαιτέρω με την καθημερινή κατανάλωση — και ακόμη περισσότερο με το σκούρο τσάι.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι η μελέτη δεν ήταν ένα ελεγχόμενο πείραμα σχεδιασμένο να αποδείξει εάν ή πώς η κατανάλωση τσαγιού γενικά ή σκούρου τσαγιού ειδικότερα μπορεί να επηρεάσει άμεσα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή τον κίνδυνο διαβήτη. Δεν είναι επίσης σαφές εάν τα αποτελέσματα από έναν πληθυσμό στην Κίνα, όπου η κατανάλωση τσαγιού είναι συνηθισμένη, μπορεί να ισχύουν για άτομα από άλλες χώρες όπου το τσάι δεν είναι τόσο δημοφιλές, ή άτομα από άλλες φυλετικές ή εθνοτικές ομάδες.

Ωστόσο ακόμα κι έτσι, η μελέτη προσθέτει σε ένα ήδη μεγάλο σύνολο στοιχείων που συνδέουν την κατανάλωση τσαγιού, συμπεριλαμβανομένου του σκούρου τσαγιού, με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, λέει η Erin Palinski-Wade, διατροφολόγος που εργάζεται με ασθενείς με διαβήτη.

Πολλά τσάγια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, μια κατάσταση που συνδέεται με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, λέει η Palinski-Wade. Τα αποτελέσματα από τη νέα μελέτη και άλλες έρευνες υποδεικνύουν τα οφέλη για την υγεία από μια ποικιλία τσαγιών, συμπεριλαμβανομένου του πράσινου τσαγιού και του μαύρου τσαγιού εκτός από το σκούρο τσάι. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν το τσάι [χωρίς ζάχαρη] αντικαθιστά ποτά πλούσια σε ζάχαρη, όπως αναψυκτικά και αρωματισμένα ποτά καφέ.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα