Υαλουρονικό οξύ και ομορφιά: Τι είναι στην πραγματικότητα και γιατί το χρειαζόμαστε τόσο
Credit: Josefine Vogt/Instagram

Τα τελευταία χρόνια η περιποίηση του προσώπου έχει κατακλύσει την καθημερινότητά μας, ενώ η επιθυμία για μια υγιή και λαμπερή επιδερμίδα βρισκόταν ανέκαθεν στο επίκεντρο της προσοχής μας.

Ωστόσο, πολλές φορές ο χρόνος αποτελεί περιοριστικό παράγοντα. Σε αυτό το ταξίδι της ομορφιάς, όμως, έχουμε σημαντικούς σύμμαχους που μας επιτρέπουν να διατηρήσουμε τη νεανική μας όψη. Ανάμεσα σε αυτούς; Το υαλουρονικό οξύ.

Τι είναι το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ είναι μια διάφανη, κολλώδης ουσία που υπάρχει φυσικά στο σώμα μας, κυρίως στις αρθρώσεις. Παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του συνδετικού μας ιστού, την ελαστικότητα του δέρματος και την επούλωση των τραυμάτων, ενώ είναι παρούσα σε όλους τους ιστούς και τα υγρά του σώματος. Ωστόσο, το 50% του υαλουρονικού οξέος που υπάρχει στο σώμα μας βρίσκεται στο δέρμα.

Ποια είναι τα οφέλη του;

Απλώνοντάς το τοπικά, το υαλουρονικό οξύ έχει την ικανότητα να ενυδατώνει και να δίνει όγκο στο δέρμα μας. Πρόκειται στην πραγματικότητα για έναν υδροφιλή παράγοντα, που σημαίνει ότι προσελκύει το νερό από το περιβάλλον του. Λειτουργεί σαν σφουγγάρι και μπορεί να κρατήσει μεγάλη ποσότητα νερού στην επιδερμίδα!

Επίσης, το υαλουρονικό οξύ εξομαλύνει τις ρυτίδες, επουλώνει την επιδερμίδα μέσω της αναγέννησης των κυττάρων, την προστατεύει από τις εξωτερικές επιδράσεις όπως ο ήλιος, την αναζωογονεί και συμβάλλει στην ενίσχυση της ελαστικότητας της.

Πού αλλού χρησιμοποιείται εκτός από το πρόσωπο;

Πέρα από τη χρήση του στο πρόσωπο, το υαλουρονικό οξύ βρίσκει εφαρμογή και σε άλλα μέρη του σώματος. Χρησιμοποιείται στις αρθρώσεις για την αντιμετώπιση ορισμένων προβλημάτων υγείας, σε οφθαλμικές σταγόνες για την ενυδάτωση και την προστασία των ματιών από την ξηρότητα, σε ενέσιμες θεραπείες για αρθριτικά, αλλά και για την ενίσχυση της επούλωσης των εγκαυμάτων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους στο δέρμα.

Έχει το υαλουρονικό οξύ αρνητικές επιπτώσεις;

Παρόλο που το υαλουρονικό οξύ έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμο, υπάρχουν κάποιες προειδοποιήσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Μεγάλες ποσότητες υαλουρονικού οξέος σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή ερεθισμούς, επομένως είναι σημαντικό να γίνεται σωστή δοσολογία και εφαρμογή.

Με τη σωστή γνώση και χρήση όμως μπορεί να λειτουργήσει υπέρ μας!

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα