Οι 5 +1 κορυφαίες πλαστικές επεμβάσεις που ζητούν οι άνδρες
Ανδρας και πλαστική χειρουργική κοιλιάς
Credit: 123RF

Η πλαστική χειρουργική για τους άνδρες γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Στοιχεία από την  ASAPS  (Aestetic Society Advancing Aesthetic Plastic Surgery) -έναν οργανισμό που αποτελείται από πιστοποιημένους πλαστικούς χειρουργούς στον κόσμο- έχουν καταγράψει αύξηση περίπου 55% στις επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής στους άνδρες από το 1997 έως το 2018 και αύξηση 28% από το 2000 και μετά. Το ASPS αναφέρει επίσης ότι περισσότεροι από 280.000 άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν απευθύνθηκαν σε πλαστικούς χειρουργούς ζητώντας  αισθητικές επεμβάσεις το 2020, μια στατιστικά αργή χρονιά για την πλαστική χειρουργική λόγω της πανδημίας χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι επιπλέον 820.123 ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες που ζήτησαν και οι άνδρες εκείνη τη χρονιά, όπως το BOTOX και οι θεραπείες με λέιζερ.

Πλαστικός χειρουργός Θεόδωρος Βουκίδης
Credit: Voukidis Theodoros

Ο Δρ. Θεόδωρος Βουκίδης Πλαστικός Χειρουργός σχολιάζει πάνω σε αυτό: «Παρόλο που οι άνδρες μπορεί να μην συζητούν ανοιχτά για την πλαστική χειρουργική, είναι προφανές ότι όλο και περισσότεροι από αυτούς αναζητούν τις λύσεις της πλαστικής χειρουργικής για να βελτιώσουν την εμφάνισή τους, να δείχνουν νεότεροι ή να ανακουφιστούν από αισθητικά θέματα που τους προβληματίζουν». Ο Δρ. Βουκίδης αναφέρει ποιες είναι οι 5 + 1 επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής που αναζητούν πιο συχνά οι άνδρες.  

Οι πέντε κορυφαίες χειρουργικές επεμβάσεις που ζήτησαν οι άνδρες το 2020: 

  • Λιπαναρόφηση 
  • Κοιλιοπλαστική
  • Αντιμετώπιση γυναικομαστίας
  • Βλεφαροπλαστική
  • Ρινοπλαστική

Λιπαναρόφηση 

Η λιποαναρρόφηση είναι μια διαδικασία που βελτιώνει το περίγραμμα  του σώματος που χρησιμοποιεί ένα σωλήνα-κάνουλα, που εισάγεται μέσω μιας μικρής τομής πολύ κοντά σε μια προβληματική περιοχή για να αφαιρέσει επίμονους θύλακες-λοβίδια λίπους. Είναι η νούμερο ένα πλαστική χειρουργική επέμβαση που ζητούν οι άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες συνήθως για την αντιμετώπιση του κοιλιακού λίπους που είναι το σημείο που έχει την τάση το ανδρικό σώμα να συσσωρεύει λίπος και όσο μεγαλώνουν είναι γίνεται ανθεκτικό. Δεν είναι δηλαδή εύκολο να το χάσουν και να «ρίξουν» την κοιλιά ακόμα κι αν κάνουν δίαιτα και άσκηση. «Η αλήθεια όμως είναι ότι κάποιες φορές δεν ενδείκνυται η λιπαναρρόφηση στην περιοχή της κοιλιάς αλλά η κοιλιοπλαστική» εξηγεί ο Δρ. Βουκίδης ο οποίος αναφέρει ότι η συγκεκριμένη επέμβαση έχει επίσης σημειώσει αύξηση στους άνδρες.

Ανδρας με κοιλιακούς
Credit: 123RF

Κοιλιοπλαστική

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η χειρουργική επέμβαση κοιλιοπλαστικής δεν είναι μόνο για τις γυναίκες μετά τον τοκετό. Αν και η κοιλιοπλαστική είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για την αφαίρεση της περίσσειας κοιλιακού δέρματος που μπορεί να εμφανίσει μια γυναίκα μετά την εγκυμοσύνη, είναι επίσης μια κοινή επέμβαση για τους άνδρες που μπορεί να υποστούν χαλάρωση της κοιλιάς ιδιαίτερα μετά από σημαντική απώλεια βάρους. Επίσης οι άνδρες που κάνουν βαριατρική επέμβαση που χάνουν πολλά κιλά συνήθως χρειάζονται σύντομα κοιλιοπλαστική. 

«Μια  κοιλιοπλαστική μπορεί να κάνει τους κοιλιακούς μύες να δείχνουν πιο σφιχτοί καθώς  απομακρύνει την περίσσεια δέρματος και λίπους από την κοιλιά. Ένας εξειδικευμένος χειρουργός μπορεί συχνά να κάνει αυτές τις τομές σε διακριτικά σημεία που μπορούν εύκολα να κρυφτούν κάτω από τη μέση του παντελονιού, το μαγιό κολύμβησης ή τα εσώρουχα ενός άνδρα» εξηγεί ο Δρ. Βουκίδης που επισημαίνει ότι η επέμβαση έχει ζήτηση και από νεαρούς άνδρες.

 «Τόσοι πολλοί άνδρες τους οποίους έχω χειρουργήσει, αναρρώνουν γρήγορα και μετά μου λένε πώς θα ήθελαν να το είχαν κάνει νωρίτερα επειδή αισθάνονται ότι ενισχύεται άμεσα η αυτοπεποίθησή τους με το αποτέλεσμα».

Ανδρας με κοιλιακούς
Credit: 123RF

Αντιμετώπιση γυναικομαστίας

Η γυναικομαστία είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση για τους άνδρες. Εμφανίζεται σε έως και 60% των εφήβων αγοριών και νεαρών ανδρών. Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί αργότερα στη ζωή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχει προφανής αιτία για την ανάπτυξη περίσσειας ανδρικού ιστού μαστού. Ωστόσο, μπορεί να συμβεί ως παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, σημαντική αύξηση βάρους ή από ορισμένες ιατρικές καταστάσεις. Δυστυχώς, η διατροφή και η άσκηση από μόνες τους δεν μπορούν να διορθώσουν τη γυναικομαστία και η κατάσταση μπορεί να έχει τεράστιο τίμημα στην αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση ενός άνδρα. Η χειρουργική επέμβαση μείωσης του μαστού στους άνδρες μπορεί να εξασφαλίσει ένα πιο επίπεδο, ομαλότερο, πιο αρρενωπό στήθος καθώς αφαιρούμε το υπερβολικό λίπος, το δέρμα και τον αδενικό ιστό από το στήθος με πολύ μικρές τομές και ελάχιστα σημάδια που γίνονται λιγότερο ορατά με τον χρόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις αν το πρόβλημα δεν είναι έντονο μπορεί να εφαρμόσουμε και την μέθοδο της λιπαναρόφησης. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω μικρών τομών κατά μήκος του κάτω άκρου της θηλαίας άλω ή / και του πλάγιου ή κάτω θώρακα. 

Βλεφαροπλαστική

Πολλά από τα χαρακτηριστικά του προσώπου ενός άνδρα μπορούν να τον κάνουν να φαίνεται πιο διακεκριμένο και γοητευτικά ώριμο με την ηλικία, αλλά τα πεσμένα, πρησμένα βλέφαρα σίγουρα δεν είναι ένα από αυτά.  «Η βλεφαροπλαστική ή χειρουργική επέμβαση ανόρθωσης βλεφάρων, αφαιρεί χαλαρά, πλεονάζοντα τμήματα δέρματος και εναποθέσεις λίπους στα άνω ή / και κάτω βλέφαρα και συσφίγγει τον υπόλοιπο ιστό για να δημιουργήσει μια πιο νεανική, ανανεωμένη εμφάνιση στα μάτια» εξηγεί ο Δρ. Βουκίδης. 

Άνδρας σκέφτεται βλεφαροπλαστική
Credit: 123RF

Ρινοπλαστική

Μια μύτη που θεωρείται πολύ μεγάλη, πολύ μικρή ή πολύ στραβή, ή που αποκλίνει με κάποιο τρόπο από ένα φυσιολογικό εύρος, μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο είτε είναι άνδρας είτε γυναίκα να αισθάνεται αμήχανα, ανασφαλής και ανήσυχος σε κοινωνικές περιστάσεις. Η χειρουργική επέμβαση μύτης ή ρινοπλαστική είναι μία από τις πιο κοινές αισθητικές διαδικασίες που εκτελούνται παγκοσμίως στους άνδρες εκτός από τις γυναίκες. 

Άνδρας σκέφτεται ρινοπλαστική
Credit: 123RF

Επεμβατικές διαδικασίες στην περιοχή των γεννητικών οργάνων

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι ανέκαθεν οι άνδρες έφταναν στον πλαστικό χειρουργό για να ζητήσουν τη βοήθειά του σε ότι αφορά τη γενετήσια περιοχή. Είτε για να ενισχύσουν ένα μικρό πέος, είτε για ανατομικά προβλήματα όπως ο υποσπαδίας, φήμωση βραχύς χαλινός, είτε για επεμβάσεις αλλαγής φύλου. Κυρίως όμως για λιποαναρρόφηση στο εφήβαιαο όταν το λίπος καλύπτει το πέος και το κάνει να φαίνεται μικρότερου μήκους από την πραγματική του διάσταση. Παρόλο που στις περιπτώσεις αυξητικής πέους η πλαστική χειρουργική έχει να δώσει λύσεις στους άνδρες που διέπονται από αυτού του είδους την ανασφάλεια (ιδιαίτερα σε μια εποχή που η πιο εύκολη  έκθεση στην πορνογραφία ευνοεί τις συγκρίσεις), θα πρέπει να τονίσω ότι σε κάθε περίπτωση η γνώμη του γιατρού για το αν χρειάζεται ή όχι η επέμβαση είναι σημαντική και ο άνδρας θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν σοβαρό επιστήμονα. Όσο για τις επεμβάσεις αλλαγής φύλου, αυτές συνεχίζουν να είναι σε αύξηση ιδιαίτερα με την μεγαλύτερη ενημέρωση που υπάρχει σχετικά με προβλήματα όπως είναι η δυσανεξία φύλου και πάντα ξεκαθαρίζουμε ότι αφορά  άνδρες με ομοφυλικές τάσεις. Παρόλο αυτά στην περίπτωση των επεμβάσεων αλλαγής φύλου θα πρέπει να υπάρχει ψυχιατρική έγκριση που να επιβεβαιώνει την διαταραχή και πάντα οι ασθενείς να απευθύνονται σε ειδικό με πολύ μεγάλη εμπειρία στις συγκεκριμένες επεμβάσεις.  

Τον πλαστικό χειρουργό Θεόδωρο Βουκίδη (Prof Theodore Voukidis  MD, PhD, FACS,  ISAPS) μπορείτε να τον βρείτε στον ιατρείο του Λεωφ. Κηφισίας 332, Χαλάνδρι, απέναντι από το Νοσοκομείο Υγεία, www.voukidis.eu

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα