Σταφύλι: Το αυγουστιάτικο φρούτο με τις 12 θεραπευτικές ιδιότητες
Red Wine grapes ready for harvest Region Moselle River Winningen Germany.

Το σταφύλι είναι ένα φρούτο, συνδεδεμένο με το ελληνικό καλοκαίρι, που μπορούμε να το απολαύσουμε μόνο του, με τυρί, κρασί, ακόμη και με ψωμί. Έχει τεράστια θρεπτική και διατροφική αξία, είναι ιδανικό για δίαιτα και αποτοξίνωση του οργανισμού και σύμφωνα με τους επιστήμονες, προλαμβάνει πολλές ασθένειες. Έχει αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και C, καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Συγχρόνως είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, και σίδηρο.


Τα οφέλη του σταφυλιού στην υγεία μας

  • Καρδιά και κυκλοφορικό

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το σταφύλι προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία από διάφορες παθήσεις.  Στην προστασία αυτή συμβάλλουν και τα λιπαρά οξέα που περιέχονται στο σταφύλι, που κρατάνε τη χοληστερίνη σε χαμηλά επίπεδα

  • Φλεγμονές και λοιμώξεις

Λειτουργεί ως αντιγλεγμονώδες στις λοιμώξεις καθώς περιέχει φλαβονοειδή που βοηθούν στην θεραπεία των φλεγμονών. Η κατανάλωση περίπου ενός έως δύο φλιτζανιών σταφυλιών την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ιστών περιορίζοντας τις χημικές αντιδράσεις που προκαλούν φλεγμονή στο σώμα.

  • Πεπτικό σύστημα

Τα φλαβονοειδή δρουν και κατά του έλκους, βοηθώντας στην επούλωση των πληγών. Επίσης, οι φυτικές ίνες που περιέχει το σταφύλι, βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, μειώνοντας την δυσπεψία και την δυσκοιλιότητα.

  • Πνευματική διαύγεια

Τα φλαβονοειδή του σταφυλιού βοηθούν και τον εγκέφαλο, παρέχοντάς του, καλύτερη λειτουργία και διαύγεια.

  • Πόνοι στα γόνατα

Έχει ευεργετική δράση στην οστεοαρθρίτιδα. Ασθενείς, οι οποίοι κατανάλωναν καθημερινά σταφύλια, ανέφεραν ότι είχαν σημαντική μείωση του πόνου στα γόνατα.

  • Ενυδάτωση

Τα σταφύλια περιέχουν 82% νερό. Επομένως βοηθούν στην ενυδάτωση και την αναγέννηση των κυττάρων.

  • Δέρμα και μαλλιά

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το σταφύλι έχουν αντιγηραντική δράση στο δέρμα και τα μαλλιά.  Βοηθούν το δέρμα να αποβάλει τις τοξίνες και να προστατεύσει την ελαστίνη και το κολλαγόνο. Το αποτέλεσμα είναι ένα υγιές, λαμπερό και νεανικό δέρμα.  Η αποβολή τοξινών και υγρών βοηθάει και στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος από τις επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας.

  • Δίαιτα

Τα σταφύλια μπορούν άφοβα να καταναλωθούν και από όσους θέλουν να ακολουθήσουν κάποια δίαιτα για να αδυνατίσουν.  Είναι χαμηλό σε θερμίδες και τα σάκχαρα που περιέχει είναι φυτικά (φρουκτόζη).  Ένα τσαμπί σταφύλι, μεσαίου μεγέθους έχει περίπου 150 θερμίδες.

  • Αποτοξίνωση

Το κάλλιο που περιέχει βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει τις τοξίνες και να μην κάνει κατακράτηση υγρών.

  • Καρκίνος

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το σταφύλι και τα προϊόντα που παράγονται από αυτό, βοηθούν στην προστασία από κάποιες μορφές καρκίνου όπως του εντέρου, του στήθους, του ήπατος και του δέρματος.

  • Αλλεργία

Ευεργετική δράση σε διάφορα είδη αλλεργιών. Σύμφωνα με πάσχοντες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν εκχύλισμα σταφυλιού, ανακουφίστηκαν σημαντικά από συμπτώματα αλλεργιών.

  • Ρύθμιση του διαβήτη

Η ρεσβερατρόλη, ένα από τα αντιοξειδωτικά ενίσχυσης του ανοσοποιητικού που βρίσκονται στα σταφύλια, συνδέεται με τη βελτίωση της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα επηρεάζοντας τον μεταβολισμό των υδατανθράκων.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι διατροφικές και θεραπευτικές αξίες του σταφυλιού περιλαμβάνονται και στον χυμό του.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα