Πατάτες με φύτρες: Πόσο επικίνδυνες είναι αν τις καταναλώσετε
Πατάτες με φύτρες λόγω πολυκαιρίας
Credit: 123RF

Οι πατάτες είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά λαχανικά. Μάλιστα, όταν αποθηκευτούν σωστά, διαρκούν αρκετούς μήνες. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που μετά από κάποιες μέρες μπορεί να ζαρώσουν και να βγάλουν ρίζες, ή φύτρες όπως τις λένε κάποιοι.

Συνήθως τα… παράξενα λευκά ή μαύρα βλαστάρια ξεπροβάλλουν στις πατάτες και μοιάζουν αποκρουστικά. Ωστόσο, πέρα από την εμφάνιση, εξακολουθούν να είναι ασφαλείς;

Αρκετοί άνθρωποι τις πετούν ενώ άλλοι συνεχίζουν να τις χρησιμοποιούν. Αν λοιπόν έχετε μια πατάτα που έχει φυτρώσει και δεν ξέρετε τι να την κάνετε, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε… Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το γιατί οι πατάτες μεγαλώνουν τα λάχανα, αν πρέπει ή όχι να μαγειρεύετε μαζί τους και πώς να αποτρέψετε τη βλάστηση των φύτρων σας στο μέλλον.

Γιατί φυτρώνουν οι πατάτες;

Οι πατάτες συλλέγονται συνήθως από το έδαφος. Στην πραγματικότητα, η υγρασία και η ζεστασιά είναι οι μόνοι παράγοντες που απαιτούνται για να αρχίσουν να φυτρώνουν. Η αγρότης Jenny McNally αποκάλυψε στους The Irish Times ότι η εσωτερική θερμοκρασία πολλών σπιτιών είναι αρκετά ζεστή για να ξεγελάσει τις πατάτες και να νομίζουν ότι είναι άνοιξη.

Το μέρος της πατάτας που τρώμε είναι η ρίζα και η κύρια λειτουργία της είναι να διευκολύνει την ανάπτυξη του φυτού και του άνθους. Έτσι με την πάροδο του χρόνου και σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα, τα θρεπτικά συστατικά στη ρίζα θα ξεκινήσουν τη διαδικασία βλάστησης. Η ίδια η ρίζα είναι βρώσιμη, αλλά το υπόλοιπο φυτό είναι στην πραγματικότητα δηλητηριώδες.

Πατάτες με φύτρες λόγω πολυκαιρίας
Credit: 123RF

Μπορείτε να φάτε πατάτες που φυτρώνουν;

Η σύντομη απάντηση είναι… εξαρτάται. Κι αυτό γιατί, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκοαλκαλοειδή, έναν τύπο χημικής ένωσης που μπορεί να είναι τοξική για τον άνθρωπο. Τα γλυκοαλκαλοειδή βρίσκονται επίσης στις φρέσκες πατάτες, αν και σε αμελητέα ποσότητα. Όσο περισσότερο φυτρώνουν οι πατάτες, τόσο περισσότερα γλυκοαλκαλοειδή αναπτύσσονται – τόσο στους βλαστούς όσο και στην ίδια τη ρίζα.

Οι υψηλές συγκεντρώσεις αυτών των ενώσεων δίνουν μια δυσάρεστη πικρή γεύση στην πατάτα σας και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στο στομάχι. Σύμφωνα με το National Capital Poison Centre, η κατανάλωση αρκετών γλυκοαλκαλοειδών μπορεί να οδηγήσει σε έμετο, κοιλιακό άλγος, διάρροια, πονοκεφάλους, πυρετό και ακόμη και θάνατο (σε λίγες περιπτώσεις).

Πατάτες ωμές σε καρέκλα μέσα σε χαρτοσακούλα
Credit: 123RF

Πώς μπορώ να σταματήσω να φυτρώνουν οι πατάτες μου;

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τη βλάστηση στις πατάτες, είναι η χρήση κατάλληλων τεχνικών αποθήκευσης. Το να διατηρείτε τα μπαχαρικά σας σε δροσερούς, ξηρούς χώρους επιβραδύνει αποτελεσματικά τη διαδικασία βλάστησης και διατηρεί τις πατάτες σας σε καλή κατάσταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η ελαχιστοποίηση της έκθεσής τους στο ηλιακό φως είναι επίσης βασικό. Εάν οι πατάτες σας είναι σε διχτυωτή ή διαφανή πλαστική σακούλα, θα πρέπει να τις τοποθετήσετε σε μια χάρτινη σακούλα. Το συγκεκριμένο υλικό μπλοκάρει το φως του ήλιου και προσφέρει επίσης βελτιωμένη ροή αέρα μειώνοντας τα επίπεδα υγρασίας. Αυτή η συμβουλή είναι ιδιαίτερα σημαντική εάν ζείτε σε υγρό κλίμα.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν πρέπει να αποθηκεύετε τις πατάτες με κρεμμύδια και σκόρδα καθώς επιταχύνουν την βλάστηση της πατάτας.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα