Η έρευνα για τις τηγανητές πατάτες που δεν θα σας αρέσει: Συνδέονται με την κατάθλιψη

Οι τηγανητές πατάτες είναι αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων. Πολλοί είναι εκείνοι που τις ζητούν ως συνοδευτικό στο πιάτο τους. Ωστόσο όλοι γνωρίζουμε ότι μας παχαίνουν και ανήκουν στις τροφές με παράγοντες κινδύνου – εκτός της παχυσαρκίας – υψηλής αρτηριακής πίεσης και άλλων επιπτώσεων στη σωματική υγεία.

Τώρα, νέα έρευνα συνδέει τροφές όπως οι τηγανητές πατάτες και με ζητήματα ψυχικής υγείας. Ερευνητική ομάδα στην Χανγκτσόου της Κίνας διαπίστωσε ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφών- και ιδιαίτερα τηγανητών πατατών- συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για άγχος και κατάθλιψη. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος είναι κατά 12% και 7% αντίστοιχα μεγαλύτερος, σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν καταναλώνουν τηγανητές τροφές.

Όμως, ειδικοί σε ζητήματα που αφορούν στη διατροφή επισημαίνουν πως τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά και δεν είναι απαραίτητα σαφές αν οι τηγανητές τροφές προκαλούν ζητήματα ψυχικής υγείας ή αν αυτοί που έχουν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους στρέφονται στα τηγανητά.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PNAS, αξιολογήθηκαν 140.728 άνθρωποι σε διάστημα 11,3 χρόνων.

Οι ερευνητές απέκλεισαν μετέχοντες που διαγνώστηκαν με κατάθλιψη τα δύο πρώτα χρόνια. Στη συνέχεια, διαπιστώθηκαν συνολικά 8.294 περιπτώσεις άγχους και 12.735 κατάθλιψης ανάμεσα σε εκείνους που κατανάλωναν τηγανητά. Συγκεκριμένα οι τηγανητές πατάτες φάνηκε να προκαλούν αύξηση του κίνδυνο κατάθλιψης κατά της 2% υψηλότερο σε σχέση με το τηγανητό λευκό κρέας.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, το ακρυλαμίδιο, ένα χημικό που σχηματίζεται κατά το τηγάνισμα, ιδιαίτερα των πατατών, ευθύνεται για τον υψηλότερο κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης.

Οι διαφορετικές απόψεις

Τα αποτελέσματα «πρέπει να θεωρηθούν πολύ προκαταρκτικά, ιδιαίτερα η σύνδεση με τα τηγανητά και το ακρυλαμίδιο», επεσήμανε ο δρ. Γουόλτερ Γουίλετ, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

«Οι συνέπειες που έχουν οι τηγανητές τροφές στην υγεία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το είδος της τροφής και το λίπους που χρησιμοποιείται για το τηγάνισμα», σημείωσε. Επίσης, επεσήμανε ότι ακρυλαμίδιο δεν παράγεται μόνο κατά το τηγάνισμα, αλλά για παράδειγμα βρίσκεται στον καφέ και στο τοστ. Επιπλέον, επεσήμανε ότι οι άνθρωποι μπορεί να αλλάζουν τις διατροφικές συνήθειές τους επειδή έχουν κατάθλιψη ή άγχος.

«Δεν υπάρχει λόγος πανικού για τις αρνητικές επιπτώσεις των τηγανητών τροφών», δήλωσε από την πλευρά του στο CNN ο Γιου Ζανγκ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Όμως, η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η μείωση της κατανάλωσης τηγανητών τροφών μπορεί να βοηθά και στην ψυχική, πέρα από τη σωματική υγεία», συμπλήρωσε.

Τέλος, οι ερευνητές έκαναν αναφορά στην πρόσφατη αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης και άγχους, παγκοσμίως. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι πάνω από το 5% των ενηλίκων πάσχουν από κατάθλιψη.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα