Καύσωνας: 7 tips για να δροσιστείτε στο σπίτι χωρίς κλιματισμό

Οι μέρες περνούν και ο καύσωνας δεν λέει να μας αποχαιρετήσει. Αντιθέτως, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, μετά από το δύσκολο Σαββατοκύριακο που θα περάσουμε, από την Τρίτη 26 Ιουλίου 2023, αναμένεται νέο κύμα καύσωνα. Μάλιστα, όπως προβλέπεται θα είναι εξίσου θερμό καθώς το διάστημα με υψηλές θερμοκρασίες είναι ήδη μεγάλο.

Η δροσιά και η αναζήτησή της, μέσα στο σπίτι, αποτελεί θέμα συζήτησης αλλά και… επιβίωσης. Το instyle.gr συγκέντρωσε τρόπους που μπορούν να σας δροσίσουν χωρίς την χρήση κλιματιστικού.

Κρατήστε τη ζέστη έξω

Τις ημέρες του καύσωνα τα παράθυρα και τα παντζούρια “επιβάλλεται” να παραμένουν κλειστά. Εάν θέλετε να αερίσετε τους χώρους σας, προτιμήστε να το κάνετε το βράδυ για να μην εισχωρήσει ζεστός αέρας στους χώρους του σπιτιού αλλά και για να αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως, που θα αυξήσει τη θερμοκρασία τους και μπορεί να χρειαστούν ώρες για να μειωθεί αυτή η θερμότητα.

Ωστόσο μπορείται να ανοίξετε το παράθυρο, όταν δύσει ο ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες υποχωρούν. Ο φρέσκος αέρας μπορεί να μειώσει λίγο περισσότερο την εσωτερική θερμοκρασία.

Πίνετε αρκετό νερό

Με τη ζέστη έρχεται και η εφίδρωση. Δεδομένου ότι τα κύτταρα μας είναι περίπου 70% νερό, η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δύναμης και αντοχής, έξαψη, κόπωση και γρήγορη αναπνοή. Για να την αποφύγετε, πρέπει να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα και ακόμα περισσότερο εάν αισθάνεστε ότι το σώμα σας το χρειάζεται.

Αποφύγετε τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, καθώς μπορεί να αφυδατώσουν το σώμα. Εάν θέλετε να κάνετε το νερό σας λίγο πιο δροσιστικό και… δελεαστικό, δοκιμάστε να προσθέσετε λίγα φύλλα μέντας.

Βάλτε τα πόδια σας σε κρύο νερό

Το κάτω μέρος των ποδιών και των αστραγάλων σας συγκρατούν τη θερμότητα, επομένως η αλλαγή της φυσικής θερμοκρασίας του δέρματος σε αυτές τις περιοχές, μπορεί να κάνει αισθητή διαφορά. Η αίσθηση του κρύου, όταν μουλιάσετε τα πόδια στο κρύο νερό μπορεί να προσφέρει ανακούφιση.

Δροσίστε τα σημεία των παλμών

Επειδή οι αρτηρίες σας βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του λαιμού και του καρπού σας, η εφαρμογή μιας κρύας κομπρέσας (ή οτιδήποτε κρύου) σε αυτά τα συγκεκριμένα σημεία παλμού μπορεί να σας βοηθήσει να δροσίσετε γρήγορα το σώμα σας”, λέει η Δρ. Άβα Σάμπαν, δερματολόγος.

Η θερμοκρασία του σώματός σας ρυθμίζεται από μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος. Μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματός σας προσδιορίζοντας πόσο ζεστό ή κρύο είναι το δέρμα σας και τα σημεία παλμού έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στην εσωτερική αυτή λειτουργία.

Επιπλέον μπορείτε να εφαρμόσετε μια δροσερή πετσέτα στο λαιμό και τον αυχένα σας, τους κροτάφους αλλά και τους καρπούς σας.

Αποσυνδέστε συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε

Οι συσκευές, τα καλώδια, ακόμα και τα καλώδια φόρτισης όταν μένουν συνδεδεμένα μπορούν γρήγορα να ζεστάνουν ένα μικρό δωμάτιο, χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουμε. Για αυτό προσπαθήστε να αποσυνδέετε την τηλεόραση, όταν δεν παρακολουθείτε, να αποσυνδέετε τον φορτιστή του τηλεφώνου σας όταν δεν τον χρησιμοποιείτε, ακόμη και να αποσυνδέετε την καφετιέρα ή τη φρυγανιέρα σας.

Ανάψτε τον απορροφητήρα

Όπως όταν μαγειρεύετε ανάβετε τον απορροφητήρα για να πάρει τις μυρωδιές του φαγητού έξω από το σπίτι σας το ίδιο κάντε και για τον ζεστό αέρα. Ανάβοντας τον απορροφητήρα θα καταφέρετε να κρατήσετε τα ζεστά ρεύματα έξω από το χώρο σας.

Για τελευταίο tip, αφήσαμε και το καλύτερο!!!

Γεμίστε μπουκάλια με νερό και βάλτε τα στην κατάψυξη

Τοποθετήστε τα παγωμένα μπουκάλια, διπλώνοντάς τα με μία πετσέτα, στο κάτω μέρος του κρεβατιού σας. Ξαπλώνοντας, τα πόδια σας, θα πάρουν την θερμοκρασία του πάγου από τα μπουκάλια και αυτό άμεσα θα ρίξει τη δική σας θερμοκρασία σώματος. Την ίδια δουλειά κάνουν και οι gel παγοκύστες που θα βρείτε σε φαρμακεία ή μεγάλα καταστήματα παιχνιδιών. Οι gel παγοκύστες παγώνουν πολύ γρήγορα στην κατάψυξη και θα σας επιτρέπουν μεγαλύτερη ευκολία στον ύπνο μιας και είναι πολύ εύκαμπτες.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα