Αυτά είναι τα 9 συστατικά ομορφιάς που έχουν απαγορευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση
απαγορευμένα καλλυντικά συστατικά
Credit: Unsplash

9 στον αριθμό καλλυντικά συστατικά, τα οποία παραδόξως η Αμερική τα επιτρέπει!

Στο beauty κομμάτι, οι επιλογές μας δεν αφορούν μόνο στα χρώματα των κραγιόν και τις αποχρώσεις των σκιών. Κι όμως, υπάρχουν περιορισμοί που αφορούν τα ίδια τα συστατικά των προϊόντων ομορφιάς. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση μάλιστα, υπάρχει μια αυστηρή προσέγγιση όσον αφορά τη χρήση ορισμένων, τα οποία είναι στη λίστα των απαγορευμένων για λόγους υγείας.

9 απαγορευμένα συστατικά ομορφιάς στην Ευρώπη

  1. Φορμαλδεΰδη
  2. Υδροκινόνη
  3. Τρικλοζάνη
  4. Μόλυβδος
  5. Παραβένες
  6. Πετρελαιοειδή Διαλύματα
  7. Φθαλικές ενώσεις
  8. Σελήνιο Σεληνίουλφιντ
  9. Κουατερνίουμ-15

Φορμαλδεΰδη

Περισσότερο γνωστή για τις εφαρμογές της στη βραζιλιάνικη θεραπεία μαλλιών, τα βερνίκια νυχιών και τα σκληρυντικά νυχιών, η φορμαλδεΰδη υπάρχει ακόμα σε προϊόντα ομορφιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όχι μόνο είναι γνωστό ως καρκινογόνο, αλλά και για τα αναπνευστικά προβλήματα που προκαλεί.

Υδροκινόνη

Credit: Unsplash

Ένα πιθανό καρκινογόνο, απαγορευμένο σε συγκεντρώσεις άνω του 1% στην ΕΕ. Την συνδέουν κυρίως με τη φωτοευαισθησία, καθιστώντας το δέρμα υπερευαίσθητο στον ήλιο.

Τρικλοζάνη

Επηρεάζει το ενδοκρινικό σύστημα, προκαλώντας προβλήματα υγείας σχετιζόμενα με τις ορμόνες, όπως παχυσαρκία και προβλήματα αναπαραγωγής.

Μόλυβδος

Τοξικός νευροτοξικός παράγοντας που είναι ένοχος για τη μειωμένη γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες. Παρόλο που είναι εμφανής ο κίνδυνος του, τον συναντάμε σε κραγιόν από διάφορες μάρκες στις ΗΠΑ.

Παραβένες

Λειτουργούν ως συντηρητικά, εμποδίζοντας την ανάπτυξη μικροβίων. Πέντε διαφορετικοί τύποι παραβενών έχουν απαγορευτεί στην ΕΕ. Επιπλέον υπάρχουν και άλλοι είναι υπό αυστηρό έλεγχο λόγω της πιθανής διατάραξης του ενδοκρινικού συστήματος.

Πετρελαιοειδή Διαλύματα

Είναι συχνά γνωστά και ως “παραφίνη”. Αν και πιθανά καρκινογόνα, αυτά τα συστατικά υπάρχουν σε καλλυντικά στις ΗΠΑ. Είναι υποπροϊόντα της βενζίνης και μπορεί να περιέχουν ακαθαρσίες και καρκινογόνες ουσίες.

Φθαλικές Ενώσεις

Credit: Unsplash

Άλλο ένα διαταρακτικό του ενδοκρινικού συστήματος, απαγορευμένο στην ΕΕ που συνδέεται με προβλήματα όπως ελλειπτική ανάπτυξη, προβλήματα αναπαραγωγής και παχυσαρκία.

Σελήνιο Σεληνίουλφιντ

Απαγορεύτηκε στην ΕΕ και την Ιαπωνία λόγω ανησυχιών για την τοξικότητα για τους καταναλωτές και το περιβάλλον. Υπάρχει η υποψία ότι μπορεί να είναι καρκινογόνο. Παρόλο που ο FDA δεν θεωρεί επικίνδυνο το σελήνιο σε μικρές ποσότητες, εγκρίνει τη χρήση του σε σαμπουάν κατά της πιτυρίδας στο 1%.

Κουατερνίουμ-15

Ένα παράγωγο φορμαλδεΰδης, απαγορευμένο στην ΕΕ ως πιθανό καρκινογόνο και κοινό αλλεργιογόνο και αυτό.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα