Τα ρούχα σας από πολυεστέρα συρρικνώνονται; Δείτε πώς να τα φροντίσετε
Πολυεστέρας σε λιλά απόχρωση
Credit: Mainstay_textile/Instagram

Πόσες φορές έχουμε βρεθεί αντιμέτωπες με το εξής πρόβλημα: βάζουμε τα αγαπημένα μας ρούχα στο πλυντήριο, και όταν αυτά στεγνώνουν, αισθανόμαστε σαν να μας έχουν στενέψει υπερβολικά πολύ. Και όχι, δεν πήραμε κιλά! Αλλά πώς προέκυψε αυτή η συρρίκνωση και μήπως τελικά οφείλεται στο ότι τα περισσότερα ρούχα είναι φτιαγμένα από πολυεστέρα;

Τι είναι ο πολυεστέρας;

Ο πολυεστέρας, αυτό το συνθετικό ύφασμα που προέρχεται από χημικές ενώσεις, αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα υλικά στις προσιτές και γρήγορες μάρκες μόδας. Παρόλο που δεν έχει τη δημοτικότητα του βαμβακιού ή του μεταξιού, ο πολυεστέρας είναι ανθεκτικός, ευέλικτος και στεγνώνει γρήγορα. Και παρά την συνθετική του φύση, αποτελεί εξαιρετική επιλογή για πολλά είδη ενδυμάτων.

Συρρίκνωση του πολυεστέρα: Μύθος ή αλήθεια;

Ο πολυεστέρας δεν είναι τόσο επιρρεπής στη συρρίκνωση όσο άλλα υφάσματα, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να συμβεί κι αυτό. Λέγεται μάλιστα, ότι τα ενδύματα που δεν είναι 100% πολυεστέρα έχουν υψηλότερη πιθανότητα συρρίκνωσης, ιδίως όταν αναμιγνύονται με άλλα υφάσματα όπως μαλλί ή βαμβάκι.

Πώς να προλάβετε τη συρρίκνωση του πολυεστέρα

Δεδομένου ότι ο πολυεστέρας μπορεί να συρρικνωθεί, είναι σημαντικό να ξέρουμε πώς θα αποφύγουμε αυτήν την κατάσταση. Και εδώ, αυτό που θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο είναι το πλύσιμο φυσικά!

Πώς να πλύνετε τα ρούχα σας

Ταξινομήστε τα είδη

Προκειμένου να διατηρήσετε τον πολυεστέρα σας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, ταξινομήσετε πρώτα τα είδη σας ανά χρώμα και ελέγξτε τις οδηγίες πλυσίματος σε κάθε ετικέτα.

Προεργασία λεκέδων

Πριν από το πλύσιμο, προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε τους λεκέδες τοπικά. Κάθε λεκές απαιτεί ειδική μεταχείριση.

Χρησιμοποιήστε τσάντα με δίχτυ

Ό,τι είναι μικρό, λεπτό ή εύθραυστο θα πρέπει να βρίσκεται σε μια τσάντα πλυσίματος με δίχτυ για να αποφευχθούν ξεφτίσματα ή σκισμένες επιφάνειες.

Επιλέξτε το κατάλληλο πρόγραμμα

Όταν τα ρούχα σας είναι έτοιμα για πλύσιμο, προσθέστε απορρυπαντικό στο πλυντήριο και επιλέξτε έναν κανονικό ή ήπιο κύκλο. Ο πολυεστέρας είναι συνθετική ίνα, επομένως, για να αποτρέψετε την αποσύνθεση από υπερβολική θερμότητα, πλύνετε τα ρούχα σας με κρύο ή χλιαρό νερό.

Χρησιμοποιήστε καλό απορρυπαντικό

Ο πολυεστέρας τείνει να λερώνεται περισσότερο και να μυρίζει πιο συχνά, οπότε επιλέξτε ένα απορρυπαντικό υψηλής ποιότητας και γιατί όχι με αρωματικά.

Τέλος, αφήστε τα ρούχα να στεγνώσουν φυσικά και αποφύγετε το στεγνωτήριο. Έτσι, όχι μόνο ο πολυεστέρας αλλά και κάθε σας ρούχο, θα παραμείνει ως έχει!

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα