Πώς μπορείς να δημιουργήσεις μία sustainable γκαρνταρόμπα σύμφωνα με μία fashion expert

Instagram @sustainablewardrobesydney

Εάν υπάρχει ένας στόχος που πρέπει να θέσουμε όλες οι γυναίκες στον εαυτό μας για τη νέα χρονιά είναι να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μία πιο sustainable γκαρνταρόμπα. Γενικώς να ευαισθητοποιηθούμε περισσότερο την ανάγκη για φροντίδα που έχει ο πλανήτης μας.

Το World Economic Forum, σε συνεργασία με την fashion expert, Katharine Rooney, δημιούργησε ένα βίντεο στο οποίο προσπάθησε να μας εξηγήσει μερικούς από τους λόγους και τα tricks που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τον στόχο μας.

Αυτό που θα πρέπει να έχουμε κυρίως στο μυαλό μας είναι πως η δημιουργία μίας sustainable γκαρνταρόμπας ή γενικώς η υιοθέτηση ενός τέτοιου τρόπου ζωής δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει απότομα ή απόλυτα. Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε στο μυαλό μας πως αξίζει να προσθέσουμε στη συλλογή μας κομμάτια, τα οποία θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Έτσι, θα ψωνίζουμε λιγότερο. Σύμφωνα με την fashion expert μάλιστα δεν χρειαζόμαστε όλα όσα πιστεύουμε πως έχουμε ανάγκη.

Αυτό που σίγουρα θα σας βοηθήσει είναι η πληροφορία πως χρειάζονται πάνω από 20.000 λίτρα νερό για να δημιουργηθεί το βαμβάκι που χρησιμοποιείται στα t-shirts και στα jeans που έχουμε όλες οι γυναίκες στη συλλογή μας. Αυτό που σίγουρα μας κάνει εντύπωση, και όχι με θετικό τρόπο, είναι πως η βιομηχανία της μόδας καταναλώνει περισσότερα καύσιμα από εκείνα που καταναλώνουν οι αεροπορικές εταιρείες σε συνδυασμό με τις εταιρείες που κάνουν shipping σε όλο τον κόσμο. Από το 2000 μάλιστα μέχρι το 2014, η παραγωγή των ρούχων διπλασιάστηκε ενώ έρευνες έχουν δείξει πως όσο περισσότερο ψωνίζουμε οι γυναίκες τόσο λιγότερα ρούχα φοράμε από αυτά που έχουμε στη γκαρνταρόμπα μας.

Κάθε φορά που πηγαίνουμε για ψώνια λοιπόν θα πρέπει να παρατηρούμε τον προορισμό στον οποίο δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο ρούχο, αλλά και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί.

Αυτό που σίγουρα μας προκαλεί ελπίδα είναι πως μέχρι σήμερα πάνω από 250 fashion brands έχουν υπογράψει το Fashion Pact και έχουν δεσμευτεί πως θα ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν βιώσιμους τρόπους παραγωγής και θα είναι εξαιρετικά προσεκτικοί με τα υλικά και τις τακτικές τους. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, την ανάκαμψη της βιοποικιλότητας και την προστασία των ωκεανών.

Το τελευταίο trick που μας προτείνει η fashion expert είναι πως ακόμα και αν θέλουμε να αγοράσουμε ένα ζευγάρι παπούτσια, το οποίο δεν είναι sustainable, μπορούμε να το αποκτήσουμε. Αρκεί τους επόμενους μήνες να βάλουμε τα δυνατά μας να κάνουμε λιγότερες ή πιο έξυπνες αγορές.