Το supermodel Coco Rocha βάζει τέλος στη συζήτηση για τα «nepo babies» της μόδας με την αποστομωτική της απάντηση
Credit: Coco Rocha/Instagram

Όταν μιλάμε για iconic μοντέλα το όνομα της Coco Rocha είναι από τα πρώτα που μας έρχονται στο μυαλό. Θες επειδή οι γωνίες τους προσώπου της τής χαρίζουν εξωγήινη ομορφιά; Θες γιατί αποπνέει high fashion αέρα; Επειδή λατρεύει να ποζάρει κάνοντας τις πιο θεατρικές κινήσεις, φορώντας υψηλή ραπτική; 

Η Kαναδή Coco Rocha, 33 ετών είναι μητέρα τριών παιδιών. Είναι παντρεμένη με τον καλλιτέχνη James Conran από το 2010, έχει υπάρξει εξώφυλλο πολλών κορυφαίων περιοδικών μόδας και πρωταγωνίστρια σε καμπάνιες μεγάλων οίκων, ενώ είναι γνωστή για την ακτιβιστική της δράση.

Το διάσημο μοντέλο συχνά παίρνει θέση και τοποθετείται σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα αλλά και δημόσιες συζητήσεις. Αυτή τη φορά θέλησε να μοιραστεί τις σκέψεις της σχετικά με το θέμα του νεποτισμού (οικογενειοκρατίας) και τα «nepo babies» στη βιομηχανία της μόδας, μέσα από μία σειρά βίντεο που μοιράστηκε στα κοινωνικά δίκτυα.

To βίντεο της έρχεται μερικές εβδομάδες αφού ένα άλλο διάσημο μοντέλο, η Ιταλίδα Vittoria Ceretti, μίλησε για το ίδιο θέμα απαντώντας σε δηλώσεις της Lily-Rose Depp.

«Έχω υπάρξει high fashion μοντέλο εδώ και 20 χρόνια. Κάθε κατάκτηση που θα επιθυμούσε ένα μοντέλο να πετύχει, ήμουν εκεί. Μεγάλωσα με έναν γονιό που δεν ήταν διάσημος ή εκατομμυριουχος. Η μητέρα μου ήταν αεροσυνοδός μέχρι πριν από τρία χρόνια. Οπότε εγώ δεν είμαι ένα nepo baby» δηλώνει η Rocha και συνεχίζει.

«Aς ειμαστε ειλικρινείς. Το προνόμιο είναι μια σκάλα με χιλιάδες σκαλιά. Κάποιοι έχουν γεννηθεί υψηλότερα στην σκάλα από άλλους. Αυτό είναι γεγονός. Όλα τα εργαζομενα και επιτυχημένα μοντέλα έχουν κάνει τουλάχιστον μερικά βήματα στην σκάλα γιατί, τυχερές εσείς, έχουν γεννηθεί με φωτογένεια. Κάποια ξεκινούν ψηλότερα γιατί γεννήθηκαν σε πλουσιότερες χώρες. Αυτό είναι προνόμιο. Κάποιες, όπως εγώ ανέβηκαν ψηλότερα γιατί δούλεψαν με μερικούς εξαιρετικούς φωτογράφους ή σχεδιάστες που μας βοήθησαν να φτάσουμε εκεί. Εξαιτίας του ρατσισμού στη βιομηχανία τα λευκά μοντέλα ξεκινούν ψηλότερα (στη σκάλα) από ότι απλά με διαφορετικό χρώμα δέρματος. Τους δίνονται περισσότερες ευκαιρίες είτε αυτό είναι δίκαιο, είτε όχι. Και ναι, κάποια nepo babies ξεκίνησαν ψηλότερα γιατί οι γονείς τους ήταν διάσημοι. Ο καθένας έχει κάποιο πλεονέκτημα σε σχέση με τον άλλο σε αυτόν τον κόσμο. Πολλά μοντέλα παραπονέθηκαν, ενώ έχουν ήδη πολλά πλεονεκτήματα. Πολλές από αυτές είναι χιλιάδες βήματα ψηλά στη σκάλα. Τι θα λέγατε να αναγνωρίζαμε τη δική μας θέση, να χαμήλωσουμε και βοηθήσουμε κάποια να ανέβει;»

«Γιατί η κοινωνία επικεντρώνεται τόσο πολύ στο νεποτισμό ειδικά στο μόντελινγκ και την ψυχαγωγία; Τι θα λέγατε για τον νεποτισμό στις επιχειρήσεις, την οικονομία, την πολιτική; Αλλά σύμφωνα με όσα διάβαζουμε στις μέρες μας το πρόβλημα είναι ποιος βγάζει όμορφες φωτογραφίες ή ποιος είναι στην επόμενη blockbuster ταινία. Ας δούμε την απόσπαση της προσοχής που υπάρχει σε αυτό. Αυτό συνέβη τόσες φορές στο παρελθόν.

Το 2018 εστίασαμε στην σεξουαλική παρενόχληση στη βιομηχανία της μόδας και του θέαματος. Ναι ήταν και παραμένει σοβαρό θέμα. Αλλά όταν επικεντρώνομαστε σε ένα μικρό κομμάτι ανθρώπων στη βιομηχανία δεν βλέπουμε τη μεγαλύτερη εικόνα. Υπάρχει εκμετάλλευση σε κάθε δουλειά, όχι μόνο στις φωτογραφίσεις, εστιατόρια, επιχειρήσεις, παντού στον κόσμο. Είναι click bait για τα media να επικεντρωθουν σε όσα συμβαίνουν στη δική μας βιομηχανία. Υποθέτω δεν είναι το ίδιο glamorous για αυτούς να δουν τα ίδια θέματα σε άλλες βιομηχανίες», λέει το μοντέλο στο δεύτερο βίντεο.

Η τρίτη σκέψη μου για τα nepo babies είναι ότι στην πραγματικότητα κάποιες αποδεικνύουν ότι αξίζουν να βρίσκονται στο προσκήνιο. Κάποιες από αυτές είναι πολύ καλές σε αυτό που κάνουν. Ίσως καλύτερη από ότι εσείς ή εγώ θα ήμασταν ποτέ. Ναι γεννηθήκαν με προνόμια. Ναι οι γονείς τους μπορεί να ήταν διάσημοι ή πλούσιοι, αλλά πήραν την ευκαιρία και τα κατάφεραν. Υπάρχουν πολλά καλά παραδείγματα τόσο στη βιομηχανία της μόδας όσο και στις ψυχαγωγίας», λέει στο τρίτο βίντεο. Κλείνοντας, η Rocha αναφέρεται στην Gigi και τη Bella Hadid, λέγοντας πόσο επαγγελματίες είναι, ενώ θυμάται όταν κάποτε ή ίδια η Cindy Crawford της είπε ότι το μόντελινγκ είναι 10% τύχη και 90 % το τι κάνεις.

Δεν θα μπορούσε όμως να μην μοιραστεί τις σκέψεις της και ως μητέρα. Η ίδια ελπίζει να παιδιά της να βρουν το δρόμο τους μεγαλώνοντας, δηλώνει όμως ότι θα τους παρέχει όποιο προνόμιο μπορεί, όπως θα έκανε κάθε γονιός και εύχεται να αποδείξουν μόνα την αξία τους.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα