Τροφές που μας βοηθούν να παραμένουμε νέες και όμορφες – Α’μέρος
Credit: 123RF


Λέγεται συχνά ότι η ομορφιά πηγάζει από μέσα μας. Αυτό δεν περιλαμβάνει και ό,τι τρώμε; Αν και δεν υπάρχουν θαυματουργές τροφές που να γυρίζουν τον χρόνο πίσω, μπορούμε να φαινόμαστε και να αισθανόμαστε νεότεροι, ακολουθώντας σταθερά μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ελαιόλαδο, λευκό ψάρι, ντοματοπελτές είναι μόνο μερικές από τις κορυφαίες τροφές που χρειάζεται να συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας συχνά, αφού μας προστατεύουν από τη φθορά του χρόνου.

Καρότα

Τα καρότα και άλλα πορτοκαλοκόκκινα φρούτα και λαχανικά, όπως η ντομάτα, η κόκκινη πιπεριά, η γλυκοπατάτα, το πεπόνι κανταλούπε και το βερίκοκο, έχουν καλλυντική επίδραση στην επιδερμίδα, ενισχύοντας τη χρυσαφένια της λάμψη, ιδίως εκείνη των Καυκάσιων, που συνήθως έχουν πιο λεπτό δέρμα και παρουσιάζουν νωρίτερα ρυτίδες, απώλεια της ελαστικότητας του δέρματός τους και μείωση του όγκου των χειλιών.

Chips από παντζάρια, γλυκοπατάτες και καρότα.

Είναι όλα πλούσια σε καροτενοειδή, αυτές τις φυσικές χρωστικές ουσίες με την αντιοξειδωτική δράση. Μάλιστα, μια μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό «Behavioral Ecology» των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων της Οξφόρδης διαπίστωσε ότι αυτή η λάμψη της επιδερμίδας αύξησε την αντίληψη των ανθρώπων για τη γοητεία του προσώπου.

Σούπα

Το μότο «5-a-Day» ξεκίνησε από τις ΗΠΑ στην προσπάθεια του FDA (Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων) να κινητοποιήσει τον πληθυσμό να καταναλώνει περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Μεταφράζεται γενικά σε πέντε μερίδες φρούτων (συμπεριλαμβανομένης μια μερίδας χυμού φρούτων) και λαχανικών (εκτός από πατάτες) την ημέρα. Το μέσο μέγεθος μερίδας λαχανικών, κυρίως ευρείας κατανάλωσης, όπως τα καρότα, είναι τα 80 γρ.

Σούπα κολοκύθας με λαχανικά. Ό,τι πρέπει για τα νύχια και τα μαλλιά σας.

Ένα μεγάλο μπολ με σούπα λαχανικών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι προσλαμβάνετε το δικό σας 5-a-day και να τροφοδοτείτε την επιδερμίδα, τα μαλλιά και τα νύχια σας με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Μια ολλανδική μελέτη εντόπισε μια στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης σούπας και των λιγότερων ρυτίδων στις ηλικιωμένες γυναίκες.

Σμέουρα, φράουλες, βατόμουρα

Τα μούρα δεν είναι μόνο εύγευστα, αλλά και γεμάτα ανθοκυανίνες: ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά που προστατεύουν από τη διάσπαση του κολλαγόνου.

Η κατανάλωση μούρων μπορεί να μειώσει την απώλεια οστικής μάζας.

Επιπλέον, οι ανθοκυανίνες φαίνεται να ενισχύουν την υγεία των βακτηρίων του εντέρου, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να μειώσουν την απώλεια οστικής μάζας που επέρχεται στον οργανισμό λόγω ηλικίας.

Λευκό ψάρι

Ο βακαλάος και οποιοδήποτε άλλο λευκό ψάρι είναι γεμάτα με ιώδιο, ένα πολύτιμο θρεπτικό συστατικό. Δυστυχώς, η έλλειψη ιωδίου αποτελεί παγκοσμίως ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα υγείας και συνεχίζει να εμφανίζεται ακόμα στις μέρες μας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βέβαια, μετά τις κινητοποιήσεις και τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει τα τελευταία χρόνια ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα Ηνωμένα Έθνη, το φαινόμενο έχει μειωθεί αρκετά, αλλά το γεγονός ότι δεν έχει εξαλειφθεί ακόμα είναι ανησυχητικό.

Ο βακαλάος είναι η εύκολη λύση για νόστιμες και υγιεινές συνταγές.

Το ιώδιο δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για τη διέγερση του μεταβολισμού μας, αλλά διατηρεί και την επιδερμίδα μας απαλή και υγιή.

Παστές ρέγγες

Μια άλλη τροφή σχετική με τη θάλασσα που έχει δυνητικά οφέλη κατά της γήρανσης. Η παστή ρέγγα είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνη D.

Η παστή ρέγγα είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνη D. Mε προσοχή όμως στην κατανάλωση.

Ως γνωστόν, η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι ευεργετική για την υγεία και την ανθεκτικότητα του σκελετού μας, αλλά έχει και ένα πιθανό όφελος ως προς την αποφυγή της εμφάνισης γκρίζων τριχών. Σε επισταμένες μελέτες, το πρόωρο γκριζάρισμα συσχετίστηκε με τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, σιδήρου και ασβεστίου.

Μοσχαρίσιο συκώτι

Ο χαλκός συμβάλλει στη διατήρηση του φυσιολογικού χρώματος των μαλλιών και υπάρχει έρευνα που έχει δείξει μια σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων του στοιχείου και της πρώιμης εμφάνισης λευκών τριχών.

Οι καλύτερες πηγές χαλκού είναι το αρνίσιο και το μοσχαρίσιο συκώτι, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (βραζιλιάνικα φιστίκια, κάσιους, ηλιόσποροι), καθώς και η καβουρόψιχα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο real taste & style / Δήμητρα Παπαχρήστου

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα