Τι λέτε… πάμε για… τρούφες ή μήπως για μια σούπα joumou;

Γεύση & πολιτισμός

Το κυνήγι τρούφας στην Ιταλία, η σούπα joumou της Αϊτής και το πιάτο ceebu jën της Σενεγάλης αποτελούν πλέον μέρος της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Kυνήγι Tρούφας

Στην Ιταλία, το κυνήγι τρούφας περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων και γνώσεων που σχετίζονται με τη διαχείριση των φυσικών οικοσυστημάτων και τη σχέση σκύλου-κυνηγού. Αυτή η γνώση μεταδίδεται εδώ και αιώνες μέσω προφορικών παραδόσεων, που αντικατοπτρίζουν την τοπική πολιτιστική ταυτότητα.

Joumou Soup

Η σούπα joumou (κολοκυθόσουπα με λαχανικά, μπανάνες Αντιλλών, κρέας, ζυμαρικά και μπαχαρικά), από την άλλη, είναι σύμβολο αξιοπρέπειας και αντοχής για τους Αϊτινούς. Κάποτε την απολάμβαναν αποκλειστικά οι ιδιοκτήτες σλάβων, όταν όμως οι ντόπιοι απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από τη Γαλλία, τη μετέτρεψαν σε σύμβολο ελευθερίας.

Ceebu Jën

Τέλος, το ceebu jën είναι συνδεμένο με τις κοινότητες των ψαράδων της Σενεγάλης (είναι ένα πιάτο όπου πρωταγωνιστεί το ψάρι, μαζί με ρύζι και εποχιακά λαχανικά), αλλά και τη σενεγαλέζικη ταυτότητα, αφού συνοδεύεται από χαρακτηριστικά έθιμα και πολιτιστικές πρακτικές (π.χ., δεν πρέπει να σου πέσει ρύζι καθώς τρως).

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα