Τιμή και δόξα στο καρότο

Αν νομίζατε πως επειδή πρόκειται για μία ταπεινή ρίζα δεν χαίρει εκτίμησης, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε, γιατί το καρότο όχι απλώς έχει μια ενδιαφέρουσα και πολύχρωμη ιστορία, αλλά έχει και την παγκόσμια ημέρα του εορτασμού του, που δεν είναι άλλη 4 Μαρτίου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρότου υιοθετήθηκε το 2003 και πλέον γιορτάζεται σε χώρες σε όλο τον κόσμο, από την Αυστραλία και την Ιαπωνία έως τη Βρετανία και τις ΗΠΑ – υπάρχει μάλιστα και ένα διαδικτυακό μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία, στην εξέλιξη, στη διατροφική αξία, αλλά στην παρουσία του καρότου στην τέχνη.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της ιστορίας του αφορά την εξέλιξη του χρώματός του: από το λευκό του άγριου καρότου (ενδημικού στην Ευρώπη, στη βόρεια Αφρική και στη δυτική Ασία) στο κίτρινο και το μωβ των πρώτων καρότων που εξημερώθηκαν στην κεντρική Ασία περίπου το 900 μ.Χ. και στο πορτοκαλί που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε σήμερα, που μάλλον είναι ολλανδική «εφεύρεση» κατά τον 16ο αιώνα.

Πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως θρεπτικό τρόφιμο και πολύ ευέλικτο, αφού μπορεί να καταναλωθεί ωμό, βραστό, ψητό, σε σαλάτες, σε μαγειρευτά, σε σούπες, κέικ και χυμούς, ώστε να γιορτάζουμε την παρουσία του στη διατροφή μας χωρίς να περιμένουμε μία παγκόσμια ημέρα να μας θυμίσει την αξία του.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα