Φθινοπωρινά γλυκά: Ξέρετε τι είναι το Spotted Dick – Ένα όνομα… πολλές ιστορίες

Μπορεί να γελάτε στο άκουσμα του ονόματός της, αλλά αυτή η παραδοσιακή πουτίγκα είναι πολύ δημοφιλής και σχεδόν εθνικός θησαυρός για τη χώρα. Αρωματίζεται με μια ποικιλία από αποξηραμένες σταφίδες -μαύρες, σουλτανίνες και λευκές- στις οποίες οφείλει τις κηλίδες της (spots). Οι αποξηραμένοι χουρμάδες και τα βερίκοκα είναι επίσης αξιόλογες προσθήκες σε περίπτωση που θέλετε να περιπλέξετε τα πράγματα. Σε αντίθεση με άλλα επιδόρπια, αυτή η πουτίγκα γίνεται στον ατμό, κάτι που της χαρίζει μια πλούσια και βελούδινη υφή. Από πάνω, δε, δεν περιχύνουμε με απλή κρέμα. Οχι. Χρησιμοποιούμε μια κρεμώδη σάλτσα: custard βανίλιας, που σημαίνει ότι το γλύκισμα γίνεται ακόμα πιο πλούσιο με την επικάλυψη της κρέμας ζαχαροπλαστικής. Οι πιο σύγχρονες παραλλαγές περιλαμβάνουν συνταγές που αντικαθιστούν το σουέτ (είδος ζωικού λίπους που αποτελεί βασικό συστατικό της παραδοσιακής εκδοχής) με άλλα λίπη, όπως το βούτυρο, ή περιλαμβάνουν αβγά, για να γίνει κάτι παρόμοιο με ένα sponge pudding ή ένα κέικ.

Ένα όνομα πολλές ιστορίες

«Spotted τι;», σαν να σας ακούω να ρωτάτε. Όντως, είναι η πιο συνηθισμένη ερώτηση που βγαίνει από τα χαμογελαστά χείλη όσων ακούνε για πρώτη φορά το όνομα αυτού του θρυλικού βρετανικού γλυκού. Ημουν μία από εκείνες που γέλασαν όταν το πρωτοάκουσαν, ούσα αρκετά αδαής στη βρετανική ορολογία πέρα από ό,τι είχα μάθει από τα αγαπημένα μου sitcoms (Fawlty Towers, Black Adder, Monty Python κ.λπ.). Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι, παρά την τεράστια δημοτικότητα του γλυκού κατά τη διάρκεια τουλάχιστον των δύο τελευταίων αιώνων, ο χρόνος φαίνεται να έχει συσκοτίσει την προέλευση του εκκεντρικού ονόματός του.

Ενώ ο λόγος της χρήσης της λέξης spotted φαίνεται αρκετά απλός (χάρη στις κηλίδες που δημιουργούν στην όψη οι αποξηραμένες σταφίδες), η λέξη dick είναι ο πιο αινιγματικός από τους δύο όρους. Αναφερόταν στο παρατσούκλι κάποιου Ρίτσαρντ; Μήπως προέρχεται από μια παλιά αγγλική παραφθορά της λέξης pudding σε «puddick»;

H.K. Tran-Flicr

Το Spotted Dick είναι επίσης γνωστό ως spotted dog ή railway cake. Οι λέξεις dick και dog ήταν διαλεκτικοί όροι που χρησιμοποιούνταν τα παλιότερα χρόνια ευρέως για την πουτίγκα, από την ίδια ετυμολογία με τη λέξη dough (δηλαδή, το σύγχρονο αντίστοιχο όνομα θα ήταν spotted pudding).

Το γλυκό αναφέρεται για πρώτη φορά στο βιβλίο «The Modern Housewife or Ménagère» του Alexis Soyer (Γάλλος chef με σπουδαία παρουσία στη Βικτωριανή Αγγλία), που εκδόθηκε το 1849. Το όνομα spotted dog εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1855, στο βιβλίο «The Working Man’s Way in the World» του Charles Manby Smith. Αυτό το όνομα, μαζί με το railway cake, είναι πιο συνηθισμένο στην Ιρλανδία, όπου μοιάζει περισσότερο με ψωμί σόδας στο οποίο έχουν προστεθεί σταφίδες. Η εφημερίδα «Pall Mall Gazette» ανέφερε το 1892 ότι η φιλανθρωπική οργάνωση Kilburn Sisters έτρεφε καθημερινά εκατοντάδες λιμενεργάτες με σούπα και Spotted Dick.

Επειδή το όνομα ήταν για πολύ καιρό πηγή διασκέδασης και υπονοούμενων, λέγεται ότι το προσωπικό του εστιατορίου του βρετανικού Κοινοβουλίου αποφάσισε να το μετονομάσει σε Spotted Richard (του οποίου ονόματος είναι υποκοριστικό το Dick), έτσι ώστε να είναι «λιγότερο πιθανό να προκαλέσει σάλο».

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα