Δίκαιη πρωτιά

Οι ειδικοί μίλησαν και ανέδειξαν τη μεσογειακή δίαιτα στην καλύτερη για το 2022, όπως άλλωστε είχαν κάνει και τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με το US News & Health Report, μία ομάδα 27 ειδικών μελέτησε 40 δίαιτες και τις αξιολόγησε ως προς διάφορους παράγοντες, από το πόσο εύκολο είναι να τις ακολουθήσει κανείς έως τη θρεπτικότητά τους και την αποτελεσματικότητά τους στην πρόληψη του διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου.

Η μεσογειακή δίαιτα ηγήθηκε στις περισσότερες από τις επιμέρους κατηγορίες, κερδίζοντας την πρώτη θέση στη συνολική κατάταξη. Διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει «μία» μεσογειακή δίαιτα, καθώς και οι Έλληνες τρώνε διαφορετικά από τους Ιταλούς, οι οποίοι τρώνε διαφορετικά από τους Ισπανούς και τους Γάλλους, η ανάλυση τονίζει ότι όλες οι επιμέρους μεσογειακές διατροφές μοιράζονται πολλές κοινές αρχές: έμφαση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών, ελαιόλαδου, αρωματικών βοτάνων και μπαχαρικών, ψάρια και θαλασσινά μία με δύο φορές την εβδομάδα, κοτόπουλο, αβγά, τυρί και γιαούρτι με μέτρο, κόκκινο κρέας και γλυκά σπανιότερα.

.

Αν και η μεσογειακή βρίσκεται αρκετά πίσω από άλλες δίαιτες όσον αφορά τη γρήγορη επίτευξη απώλειας βάρους, θεωρείται η καλύτερη ανάμεσα στις δίαιτες που βασίζονται στα φυτικά προϊόντα, η πιο εύκολη να την ακολουθήσει κανείς, αλλά και η πιο αποτελεσματική για την υγεία της καρδιάς και για όσους πάσχουν από διαβήτη. 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο real taste & style / Γιούλη Συκιώτη

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα