Search
Close this search box.
17 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Τούρτας – Γιορτάστε την με μια συνταγή για cheesecake με αλμυρή καραμέλα
Cheesecake καραμέλα
Credit: Merende da favola / Instagram & Farmo.com

Από τις γιαγιάδες μέχρι τους κορυφαίους ζαχαροπλάστες. Από τις κλασικές συνταγές μέχρι τις σύγχρονες εκδοχές. Από την απλότητα μέχρι την υψηλή αισθητική. Όποια κι αν είναι η μορφή της, η τούρτα παραμένει το απόλυτο γλυκό.

Με τις αμέτρητες παραλλαγές της, αποτελεί σύμβολο απόλαυσης και γλυκιάς παρηγοριάς. Από το πρωινό μέχρι το απογευματινό κολατσιό, από το μεσημεριανό γεύμα μέχρι το βραδινό, κάθε στιγμή της ημέρας είναι η κατάλληλη για ένα κομμάτι τούρτα. Και φυσικά, δεν λείπει από τις γιορτές και τις ξεχωριστές περιστάσεις, όπου έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ως το απόλυτο επιδόρπιο.

Μία από τις πιο αγαπημένες εκδοχές της είναι το cheesecake, το διάσημο αμερικανικό γλυκό που έχει κατακτήσει τους λάτρεις της ζαχαροπλαστικής σε όλο τον κόσμο. Η food blogger Arianna Tosatto, γνωστή ως “Merende da favola”, παρουσιάζει μια εκλεπτυσμένη χωρίς γλουτένη εκδοχή του, ιδανική για την περίσταση: ένα φίνο cheesecake με τραγανή βάση μπισκότου, απαλή κρέμα τυριού και λαχταριστή επικάλυψη με αλμυρή καραμέλα.

Για τη βάση προτείνονται τα τραγανά μπισκότα Melighe της Pasticceria Farmo, χωρίς γλουτένη και λακτόζη, αν και μπορούν να αντικατασταθούν με τα Frollini Rustici Farmo. Το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκό που συνδυάζει ευκολία, έμπνευση και δημιουργικότητα, προσφέροντας απόλαυση χωρίς ενοχές.

Cheesecake με Αλμυρή Καραμέλα

(Για φόρμα 20-22 εκ.)

Υλικά για την αλμυρή καραμέλα
100 ml κρέμα γάλακτος
90 g ζάχαρη
15 ml σιρόπι γλυκόζης (θα το βρείτε σε καταστήματα ζαχαροπλαστικής)
15 g βούτυρο
1 κ.σ. ανθός αλατιού

Υλικά για το cheesecake
200 g μπισκότα Melighe Pasticceria Farmo (ή Frollini Rustici Farmo)
300 g τυρί κρέμα
80 g βούτυρο
200 ml κρέμα γάλακτος + 15 ml επιπλέον
70 g ζάχαρη άχνη
6 g φύλλα ζελατίνης
Τριμμένη λευκή σοκολάτα για διακόσμηση

Μπισκότα της εταιρείας Farmo
Credit: Farmo.com

Tρόπος παρασκευής

  • Προετοιμασία της αλμυρής καραμέλας
  • Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με τη γλυκόζη σε ένα κατσαρολάκι, χωρίς να βράσει.
  • Σε άλλο κατσαρολάκι, λιώνουμε τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να την ανακατεύουμε, απλώς περιστρέφοντας ελαφρώς το σκεύος.
  • Όταν αποκτήσει χρυσαφί χρώμα, προσθέτουμε την καυτή κρέμα και ανακατεύουμε με σύρμα.
  • Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο και τον ανθό αλατιού και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  • Μεταφέρουμε σε μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Φτιάχνοντας καραμέλα
Credit: 123RF
  • Προετοιμασία της βάσης και της κρέμας
  • Λιώνουμε το βούτυρο και τρίβουμε τα μπισκότα σε σκόνη στο μίξερ.
  • Ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο και στρώνουμε το μείγμα σε φόρμα 20-22 εκ. με τσέρκι, πιέζοντας καλά.
  • Βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει.
  • Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό.
  • Σε μπολ, χτυπάμε το τυρί κρέμα με την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη άχνη και 1-2 κ.σ. από την αλμυρή καραμέλα.
  • Ζεσταίνουμε τα 15 ml κρέμας, προσθέτουμε τη ζελατίνη στραγγισμένη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
  • Ρίχνουμε στο μείγμα του τυριού και ανακατεύουμε καλά.
  • Απλώνουμε την κρέμα πάνω στη βάση και λειαίνουμε την επιφάνεια.
  • Αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες να δέσει.

Διακόσμηση
Όταν κρυώσει, περιχύνουμε με την αλμυρή καραμέλα και με οδοντογλυφίδα δημιουργούμε εφέ.
Πασπαλίζουμε με ξύσματα λευκής σοκολάτας.

Το cheesecake διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 ημέρες. Καλή απόλαυση!

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα