Search
Close this search box.
Netflix: Έγινε ταινία η συγκλονιστική ιστορία της influencer που εξαπάτησε όλο τον κόσμο
Credit: Netflix/YouTube

Η σειρά “Apple Cider Vinegar”, που κυκλοφόρησε στο Netflix στις 6 Φεβρουαρίου, ακολουθεί μία γκουρού ευεξίας, που προσποιείται ότι είναι πολύ άρρωστη, σε μια ιστορία που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα.

Έχει περάσει μια δεκαετία από τότε που αποκαλύφθηκε ότι η επιχειρηματίας ευεξίας, Belle Gibson, από την Αυστραλία, η οποία αυτοχαρακτηριζόταν στο Instagram ως «Gamechanger με καρκίνο στον εγκέφαλο + εμμονή με το φαγητό» δεν είχε τελικά κακοήθη όγκο στον εγκέφαλο. Το 2017, η Gibson καταδικάστηκε για παραπλανητική συμπεριφορά και το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας την υποχρέωσε να πληρώσει πρόστιμο περίπου 400.000 δολαρίων (Αυστραλίας) ή 322.000 δολαρίων (ΗΠΑ). Το βιβλίο μαγειρικής της “The Whole Pantry” αποσύρθηκε από την κυκλοφορία.

Για τη δημιουργία του χαρακτήρα της Belle στο “Apple Cider Vinegar”, που υποδύεται η Kaitlyn Dever, η υπεύθυνη της σειράς, Samantha Strauss, στράφηκε στο “The Woman Who Fooled The World: The True Story of Fake Wellness Guru Belle Gibson”, ένα μη μυθοπλαστικό βιβλίο για το σκάνδαλο από τους δημοσιογράφους Beau Donelly και Nick Toscano. Το βιβλίο παρακολουθεί τους ισχυρισμούς της Gibson ότι αντιμετώπισε τον καρκίνο της αποκλειστικά μέσω θρεπτικών γευμάτων και εναλλακτικής ιατρικής και πώς έχτισε ένα επιτυχημένο lifestyle brand γύρω από το ψέμα αυτό.

Η Gibson δεν συμμετείχε στη σειρά και δεν θα επωφεληθεί από αυτήν. Ο Strauss βλέπει τη σειρά, η οποία παρακολουθεί την άνοδο και την πτώση της Belle μετά την ανακάλυψη του ψέματός της, ως ένα PSA για τους απατεώνες στη βιομηχανία ευεξίας σε μια εποχή που τα αντιεμβολιαστικά αισθήματα και οι ψεύτικες θεραπείες COVID έγιναν ανεξέλεγκτες στο αποκορύφωμα της πανδημίας. Ελπίζει επίσης ότι η εκπομπή θα αποτελέσει έναυσμα για συζήτηση σχετικά με το τι μπορεί να οδηγήσει ορισμένους ασθενείς να μην εμπιστεύονται τους γιατρούς και να εμπιστεύονται ανθρώπους, όπως η Gibson και τις εναλλακτικές θεραπείες. «Υπάρχει οπωσδήποτε μια θέση για την κοινότητα και τη γιόγκα και το διαλογισμό. Πιείτε τον χυμό σας!» λέει. «Αλλά το να ακούμε τους επιστήμονες και τους γιατρούς δεν μας κάνει κακό».

Η άνοδος της Belle Gibson

Η πραγματική Belle Gibson μπήκε στο Instagram το 2013 με το όνομα χρήστη «Healing Belle», την ώρα που το κοινωνικό δίκτυο κοινής χρήσης φωτογραφιών άρχισε να μεγαλώνει. Γρήγορα έγινε viral για τις αισθητικά ευχάριστες αναρτήσεις της, σχετικά με το ότι είναι ασθενής με καρκίνο στον εγκέφαλο τελικού σταδίου και θεραπεύεται με φυσικό τρόπο, αντί για τις παραδοσιακές χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες. Το feed της ήταν γεμάτο από συνταγές για βιολογικά γεύματα και χυμούς.

Την ίδια χρονιά, έκανε το ντεμπούτο της με την εφαρμογή συνταγών “The Whole Pantry”, η οποία κέρδισε την κορυφαία βαθμολογία στο κατάστημα εφαρμογών της Apple τον πρώτο μήνα. Η Gibson κέρδισε μισό εκατομμύριο δολάρια σε λιγότερο από δύο χρόνια από το εμπορικό σήμα Whole Pantry. Το 2014 δημοσίευσε ένα βιβλίο μαγειρικής.

Καθώς μοίραζε συνταγές, οι χρήστες στα social media της έγραφαν, ζητώντας συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσουν τις παθήσεις τους και εκείνη πρότεινε τροφές ή θεραπείες που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να γίνουν καλά. Ο τίτλος της εκπομπής είναι ένα νεύμα στους γκουρού της ευεξίας που συχνά διαφημίζουν το μηλόξυδο ως πανάκεια, αν και δεν ήταν απαραίτητα η θεραπεία της Gibson.

Στο “Apple Cider Vinegar”, η Belle της Kaitlyn Dever εμφανίζεται ως κάποια αρκετά σίγουρη για τον εαυτό της με ατάκες όπως «Δεν είμαι συνηθισμένη- για να επιβιώσω, είμαι εξαιρετική. Έπρεπε να γίνω» και «Αν η ιστορία δεν λειτουργεί πια για σένα, άλλαξε την ιστορία. Αλλάξτε την ιστορία, αλλάξτε τον κόσμο!»

Πώς ανακαλύφθηκε ότι η Βelle Gibson δεν είχε καρκίνο

Ο Beau Donelly και ο Nick Toscano, ερευνητές δημοσιογράφοι στην αίθουσα σύνταξης της εφημερίδας “The Age” στη Μελβούρνη, πήραν μια πληροφορία από κάποιον που την ήξερε και αμφέβαλλε ότι όντως είχε καρκίνο.

Σε όλη τη διάρκεια του “Apple Cider Vinegar”, οι δημοσιογράφοι ερευνούν την Belle. Ένας από αυτούς, ένας δημοσιογράφος ονόματι Justin (Mark Coles Smith), μαθαίνει για την Belle από τη σύντροφό του Lucy (Tilda Cobham-Hervey), η οποία βρίσκει παρηγοριά στην τροφοδοσία της influencer, ενώ υποβάλλεται σε θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού -και μάλιστα αποφασίζει να τη διακόψει εντελώς και να δοκιμάσει εναλλακτικές θεραπείες.

Ούτε ο Donelly ούτε ο Toscano είχαν σύντροφο που υποβαλλόταν σε θεραπεία καρκίνου κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους. Στην πραγματική ζωή, ο πληροφοριοδότης τους ήταν μια φίλη της Gibson, η Chanelle (Aisha Dee στη σειρά), η οποία είχε προσπαθήσει να οργανώσει μια παρέμβαση, αλλά απέτυχε όταν η Gibson επέμεινε στην ιστορία της.

Η Chanelle περιέγραψε πώς η Gibson έπαθε κρίση στη μέση του πάρτι για τα τέταρτα γενέθλια του γιου της το 2014, αλλά δεν επέτρεψε σε κανέναν να καλέσει ασθενοφόρο και αρνήθηκε να πάει στο νοσοκομείο, γεγονός που προκάλεσε υποψίες ότι έλεγε ψέματα. Η Chanelle είχε επίσης περάσει δύο ημέρες μαγειρεύοντας γεύματα για μια οικογένεια που είχε έναν γιο με καρκίνο στον εγκέφαλο, αλλά η Belle δεν τα παρέδωσε ποτέ και η Chanelle τα ανακάλυψε στοιβαγμένα στην κατάψυξή της.

Συνολικά, δεν φαινόταν ποτέ άρρωστη και ο τρόπος ζωής της Gibson στο διαδίκτυο δεν αντικατόπτριζε την υποτιθέμενη διάγνωσή της. Οι δημοσιογράφοι μίλησαν με αρκετά άτομα του στενού κύκλου της Gibson, τα οποία αναρωτήθηκαν αν η κρίση ήταν πραγματική και τα οποία δεν την είχαν δει ποτέ να πηγαίνει σε γιατρό. Οι δημοσιογράφοι έδειξαν σε αρκετούς ογκολόγους την ανάρτηση της Gibson που περιέγραφε πώς εξαπλώθηκε ο καρκίνος της και είπαν ότι ο καρκίνος δεν λειτουργεί έτσι.

Επειδή όμως δεν υπήρχαν αρκετές πηγές που θα έβγαιναν στα πρακτικά, αποφάσισαν να βρουν αν θα μπορούσαν να αποκαλύψουν ένα ακόμη ψέμα. Τον Μάρτιο του 2015, οι Donelly και Toscano αποκάλυψαν την είδηση ότι η Gibson είχε υποσχεθεί να συγκεντρώσει χρήματα για πέντε φιλανθρωπικά ιδρύματα, αλλά κανένα από αυτά δεν είχε λάβει τα χρήματα. Στη συνέχεια, δημοσίευσαν τις αμφιβολίες σχετικά με τον καρκίνο της. Εν μέσω της καταιγιστικής κριτικής, η Gibson έγραψε στο Facebook «η δουλειά που έκανε η εταιρεία μου και το περιεχόμενό της άλλαξε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές προς το καλύτερο». Τρεις μήνες αργότερα, μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της “The Age”, παραδέχτηκε στο Australian Women’s Weekly ότι είπε ψέματα για τον καρκίνο.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα