Εκπαιδευτικά προγράμματα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων περιλαμβάνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για το τρίμηνο έως τον Ιούνιο.

Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε άτομα και ομάδες κάθε ηλικίας, οικογένειες, παιδιά, εφήβους, ενήλικες, σχολεία και στηρίζεται στη διαδραστική επαφή με τη μουσική και στη συνομιλία της με τις άλλες τέχνες.

Αναλυτικά:

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ

ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΒΡΕΦΗ ΕΩΣ 12 ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΓΚΥΟΥΣ

Η τρυφερή ηλικία των ήχων

Ο πλούτος της κλασικής μουσικής λειτουργεί ευεργετικά για το έμβρυο και το βρέφος, καθώς ο εγκέφαλός μας ανταποκρίνεται άμεσα στα μουσικά ερεθίσματα και αρχίζει να μιμείται ήχους και ρυθμούς. Σε αυτόν τον κύκλο, έγκυες και νέοι γονείς ακούνε κορυφαία έργα του κλασικού ρεπερτορίου από επιλεγμένες ηχογραφήσεις. Στο τέλος κάθε συνάντησης, συζητάνε όλοι μαζί για την επίδραση της μουσικής στην ψυχοσωματική ανάπτυξη της πιο τρυφερής ηλικίας.

Τετ 17.04 10.00-11.00

Ας χορέψουμε

Ludwig van Beethoven

Τετ 24.04 10.00-11.00

Μελωδίες με κορδέλες

Johann Sebastian Bach

ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΩΣ 3 ΕΤΩΝ

Μικρά θεάματα για τα μικρά

Λέξεις που χορεύουν, ήχοι που παίζουν κρυφτό, εικόνες και ιστορίες που εξάπτουν τη φαντασία: οι παραστατικές τέχνες και ο κινηματογράφος ως εργαλεία βιωματικής εξερεύνησης του κόσμου, για βρέφη και παιδιά μέχρι τριών ετών και τους συνοδούς τους.

Κυρ 14.04 10.00-11.00

Baby and me

Η πρώτη κινηματογραφική εμπειρία για βρέφη και μικρά παιδιά κάτω των τριών από το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας. Προβολές κινουμένων σχεδίων σύντομης διάρκειας, χωρίς διαλόγους, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο με μαλακές επιφάνειες, φιλικό φωτισμό και ήχο.

ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 6 ΕΤΩΝ

Πόσες νότες χωρούν σε ένα παραμύθι;

Σε αυτούς τους πρωτότυπους διαλόγους ένα μουσικό όργανο, διαφορετικό κάθε φορά, γίνεται το τζίνι του παραμυθιού και μεταμορφώνει την αφήγηση σε μια μοναδική μουσική εμπειρία.

Σαβ 27.04 11.00-12.00

Παραμύθια της άνοιξης

ΑΦΗΓΗΣΗ

Παραμυθοκόρες

ΒΙΟΛΟΝΤΣΕΛΟ

Βάνια Παπαδημητρίου

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ – ΚΥΚΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 6 ΕΤΩΝ

Ανακαλύπτοντας τα μουσικά όργανα

Κάθε μουσικό όργανο είναι ένας μικρός λαβύρινθος τεχνικής και γνώσης που εξάπτει την περιέργεια μικρών και μεγάλων. Όλες οι ερωτήσεις μας θα απαντηθούν, καθώς τα μουσικά όργανα μας δίνουν ραντεβού σε μια ανεπίσημη συνάντηση γνωριμίας, όπου μπορούμε να πλησιάσουμε, να αγγίξουμε, να διακόψουμε, να ρωτήσουμε, να γελάσουμε δυνατά, να καταλάβουμε, να χειροκροτήσουμε.

Κυρ 21.04 12.00-13.00

Διαδραστική συναυλία

H μεγάλη εικόνα της συμφωνικής ορχήστρας αποκαλύπτεται σε μια πρωτότυπη διαδραστική συναυλία, μέσα από ευφάνταστα μουσικά παραδείγματα που αναδεικνύουν τα ηχοχρώματα της κάθε ομάδας οργάνων και την εκφραστική δυναμική του συμφωνικού ρεπερτορίου. Με τους μουσικούς της Underground Youth Orchestra, υπό την καθοδήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή και μαέστρου της Κώστα Ηλιάδη.

ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 8 ΕΤΩΝ

Τραγούδα κι εσύ!

Φόρεσε το πιο λαμπερό σου χαμόγελο, καθάρισε το λαιμό σου και εμπιστέψου ταλαντούχους καλλιτέχνες που θα αναλάβουν να σε παρασύρουν σε μια ανεπανάληπτη συμμετοχική τραγουδιστική εμπειρία!

Σαβ 13.04, Κυρ 14.04 16.00-18.00

Γυρίζω τον κόσμο τραγουδώντας

Τραγούδια πολυταξιδεμένα που μιλούν για την ομορφιά της φύσης ενώνουν παιδιά και μεγάλους σε έναν κοινό δημιουργικό στόχο: να διασκεδάσουν ετοιμάζοντας τη δική τους εικοσάλεπτη συναυλία, με τη συνοδεία του πιανίστα μας.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 4-6 ΕΤΩΝ

Το φως, ο ήχος και τα τέσσερα στοιχεία

Μέσα από τη φύση και τη φυσική, το φως και τον ήχο, τα εικαστικά και τη μουσική, και γνωρίζοντας το έργο καλλιτεχνών που έχουν εμπνευστεί από τα στοιχεία της φύσης, τα παιδιά πειραματίζονται και δημιουργούν.

Σαβ 18.05 11.00-12.30

Μυρίζοντας τη γη

Ζωγραφική από φυσικά υλικά, ηχητικά αντικείμενα, ήχοι από πέτρες και ορυκτά

Σαβ 25.05 11.00-12.30

Οι ήχοι του Νερού

Παιχνίδια με το φως και τις αντανακλάσεις του και κατασκευή αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων σε δοχεία με νερό

Σαβ 01.06 11.00-12.30

Φωτιά: Από τον ήλιο στις φλόγες των κεριών

Κατασκευή μουσικοκινητικών γλυπτών με μεταλλικά στοιχεία που κινούνται με τη δύναμη της φωτιάς

Σαβ 08.06 11.00-12.30

Αέρας: Παίζοντας με τα κύματα

Με μεμβράνες και σωλήνες, δημιουργία εικαστικών δρώμενων και αυτοσχέδιων πνευστών οργάνων

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Εργαστήρια και δράσεις άμεσα συνδεδεμένα με μια συναυλία, μια παράσταση ή ένα ρεσιτάλ, για παιδιά και εφήβους που θέλουν να εμπλουτίσουν την εμπειρία της θέασης ή να εμβαθύνουν σε αυτή με διαδραστικό και βιωματικό τρόπο.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 5 ΕΤΩΝ

Σαβ 20.04 16.00-17.00

Εργαστήριο πριν από την παράσταση «Σκιές στο πεντάγραμμο»

Λίγο πριν αρχίσει η παράσταση, ο δεξιοτέχνης σκιοπαίκτης Ηλίας Καρελλάς, μαζί με μέλη του θιάσου του, μάς προσκαλεί να γίνουμε «μάστορες του Καραγκιόζη» και να κατασκευάσουμε τη φιγούρα του γνωστού ήρωα όπως τη φανταζόμαστε.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 6 ΕΤΩΝ

Σαβ 27.04 16.00-17.00

Γνωριμία με τα μουσικά όργανα της Ανατολής και της ελληνικής παράδοσης

Με αφορμή τη μουσική της παράστασης «Σκιές στο πεντάγραμμο», τα παιδιά μαθαίνουν τα μυστικά των οργάνων της ελληνικής παράδοσης και της Ανατολής, σε έναν περίπατο μέσα στο χρόνο.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 8 ΕΤΩΝ

Κυρ 14.04 12.00-13.00

Αναζητώντας τον ήχο

Ο ανοιξιάτικος Κήπος του Μεγάρου φιλοξενεί ένα πρωτότυπο κυνήγι θησαυρού: δέκα μουσικά έργα κλασικών συνθετών που «απεικονίζουν» τη φύση, δέντρα, λουλούδια, ώρες της ημέρας ή καιρικά φαινόμενα, τοποθετούνται ηχητικά σε κάθε γωνιά του Kήπου. Σε αυτή τη βιωματική εκπαιδευτική δράση, που ενθαρρύνει την ενεργητική ακρόαση και την κριτική σκέψη, τα παιδιά καλούνται να αποκωδικοποιήσουν με τη φαντασία τους τα μουσικά έργα και τα ηχοτοπία που τα περιβάλλουν.

ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ 15+ ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Πεμ 25.04 18.00-19.00

Το εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου

Το εκκλησιαστικό όργανο στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης συναρπάζει και εξάπτει την περιέργεια με την επιβλητική παρουσία και τον εντυπωσιακό μουσικό του μηχανισμό. Η γνωριμία μαζί του είναι μια εμπειρία μοναδική που επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα