6 Σπίτια σε 6 Ταινίες: Η Αρχιτεκτονική και ο Κινηματογραφικός Χώρος
Casa Chemosphere © Ted VanCleave

Γνωρίστε έξι σπίτια μέσα από τον κινηματογράφο. Οι κατοικίες δεν είναι μόνο τοποθεσίες για τις ταινίες αλλά συμμετέχουν και στις αφηγήσεις κάθε κινηματογραφικού έργου.

Στις ταινίες, οι πόλεις και τα κτίρια είναι θεμελιώδη στοιχεία για την αφήγηση. Μπορούν να είναι ένα απλό υπόβαθρο, υποστηρικτικός ή ακόμα και ο κύριος χαρακτήρας. Μη ξεχνάτε πως το σπίτι είναι το καταφύγιο για τον άνθρωπο. Οι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν χώρους που θα λειτουργήσουν για να καλύψουν αρχικά αυτή την ανάγκη του ανθρώπου και μετά “εισβάλει” ο άνθρωπος και το γεμίζει με τη ζωή και τα συναισθήματά του. Έτσι ξεδιπλώνεται και η αφήγηση σε μια ταινία…

Η φαινομενολογία αυτής της αντανάκλασης φέρνει την εικόνα του σπιτιού πολύ έντονα. Είναι ένα μέρος όπου μπορεί κανείς να ονειρευτεί με ησυχία, όπως αναφέρει ο Γάλλος φιλόσοφος Gaston Bachelard. Πέρα όμως από αυτό, είναι στο σπίτι που όλες οι άλλες πτυχές της ανθρώπινης ζωής εκφράζονται με περισσότερη ένταση. Έτσι, μπορεί κανείς να φανταστεί τη σημασία του σπιτιού στην κινηματογραφική αφήγηση: έχουμε, γενικά, περίπου 90 λεπτά για να γνωρίσουμε τη ζωή του χαρακτήρα. Επομένως, κάθε στοιχείο που παρουσιάζεται στην ταινία – η αρχιτεκτονική, πάνω από όλα – έχει αφηγηματική αξία.

Villa Malaparte

Ο αρχιτέκτονας ήταν ο Adalberto Libera και το σπίτι κτίστηκε το 1938. Παρουσιάστηκε στην ταινία “Περιφρόνηση” -“Contempt” σε σκηνοθεσία του Jean-Luc Godard, 1963. O σκηνοθέτης επέλεξε τη διάσημη Villa Malaparte, όχι μόνο ως τοποθεσία αλλά και ως ενεργό στοιχείο της πλοκής. Βρίσκεται στο Punta Massulto, στο νησί Κάπρι, το σπίτι είναι ένα εμβληματικό παράδειγμα ιταλικού μοντερνισμού, αδιαμφισβήτητο για τη σκαλωτή οροφή και τους κοκκινωπούς τοίχους του.

Casa Malaparte VI Capri – Iταλία Credit: dynamixx/I123RF

Goldstein House

Σχεδιασμένο από τον μαθητή του Frank Lloyd Wright, John Lautner, το Goldstein House είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές τοποθεσίες για την ταινία “The Big Lebowski” των αδελφών Coen, Joel & Ethan Coen, 1998. Σπίτι τoυ παραγωγού ταινιών ενηλίκων Jackie Treehorn, τον οποία υποδύεται ο Ben Gazzara, το κτίριο είναι εύκολα αναγνωρίσιμο από την κεκλιμένη τσιμεντένια οροφή του που χαρακτηρίζεται από ένα τριγωνικό σχέδιο. Το σπίτι βρίσκεται στο Beverly Crest, αλλά στην ταινία, είναι στο Μαλιμπού.

Credit: Jeff Green
Credit: Tom Ferguson Photography
Credit: Tom Ferguson Photography
Credit: Jeff Green

Casa Chemosphere

Ένα άλλο σπίτι του John Lautner που χρησιμεύει ως τοποθεσία σε μια κλασική ταινία είναι το “Chemosphere House”, αδιαμφισβήτητο για την κυκλική του γεωμετρία που θυμίζει ιπτάμενο δίσκο ή ένα ουτοπικό και ποπ όραμα. Σχεδιασμένο τη δεκαετία του 1960, βρίσκεται στο Λος Άντζελες, αποτελεί δε μέρος της αφήγησης του “Body Double”, 1984, του Brian De Palma. Για τις ανάγκες της ταινίας διακοσμήθηκε εκ νέου με στοιχεία της δεκαετίας του ’80.

Casa Chemosphere @TedVanCleave.com
Casa Chemosphere ©Sara Sackner
Casa Chemosphere ©laplaces.blogspot.org

Casa Cavanelas (Oscar Niemeyer) στο Reaching for the Moon (Bruno Barreto, 2013)

Το “Reaching for the Moon” αφηγείται την ιστορία της αρχιτέκτονας, τοπιογράφου και πολεοδόμου Lota de Macedo Soares, μιας από τους υπεύθυνους για την κατασκευή του πάρκου Flamengo στο Ρίο ντε Τζανέιρο, και της βραβευμένης Αμερικανίδας ποιήτριας Elizabeth Bishop. Μία από τις τοποθεσίες της ταινίας είναι το Casa Cavanelas, σχεδιασμένο από τον Oscar Niemeyer στην Πετρόπολη. Αν και είναι μια καλή ευκαιρία να δείτε την κατοικία, υπάρχει ένα ιστορικό λάθος στην πλοκή: το σπίτι που θα έπρεπε να είχε παρουσιαστεί είναι η κατοικία που σχεδίασε ο Sérgio Bernardes για τον Lota Macedo Soares, στη Fazenda Samambaia, στην Πετρόπολη, το 1951.

Εdifício Louveira

Η ταινία του σκηνοθέτη Luiz Villaça, “De Onde Eu Te Vejo” που γυρίστηκε το 2016, στο Σάο Πάολο, χρησιμοποίησε για τις ανάγκες της, ένα κτήριο του διάσημου αρχιτέκτονα, Vilanova Artigas, το Louveira. Η πρωταγωνίστρια της ταινίας μένει στο κτίριο αυτό και ο πρώην σύζυγός της μετακομίζει στο μπροστινό κτίριο ακριβώς μπροστά από αυτό. Είναι και αυτό επίσης μοντέρνο. Ένα μεγάλο μέρος της αφήγησης της ταινίας ξετυλίγεται μέσα από την αδιακρισία των μεγάλων μοντερνιστικών παραθύρων των κτηρίων.

Villa Överby

Σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα John Robert Nilsson Arkitektkontor, η Villa Överby είναι ένα γυάλινο σπίτι 250μ² που βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου κοντά στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, τη Στοκχόλμη. Και αυτό το σπίτι το θυμόμαστε γιατί “έπαιξε” στη ταινία του David Fincher, “The Girl with the Dragon Tattoo“,2011.

Villa Överby @Åke Eson Lindman
Villa Överby @Åke Eson Lindman
Villa Överby @Åke Eson Lindman
Villa Överby @Åke Eson Lindman
Villa Överby @Åke Eson Lindman
Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα