Ο Μοντερνισμός στην Ουκρανία: Η έκθεση με τον τίτλο “Στο επίκεντρο της καταιγίδας” παρουσιάζει την πρωτοποριακή τέχνη που παρήχθη τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα
Sonia Delaunay-Simultaneous Dresses (Three Women, Forms, Colours), 1925

Το Museo Nacional Thyssen-Bornemisza στη Μαδρίτη φιλοξενεί την έκθεση με τον τίτλο “In the Eye of the Storm: Modernism in Ukraine, 1900–1930“. Η έκθεση παρουσιάζει την πρωτοποριακή τέχνη που παρήχθη στην Ουκρανία τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, προβάλλοντας διαφορετικές τάσεις της τέχνης από την παραστατική τέχνη έως τον φουτουρισμό και τον κονστρουκτιβισμό.

Η ανάπτυξη του ουκρανικού μοντερνισμού έλαβε χώρα σε ένα περίπλοκο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο αυτοκρατοριών που καταρρέουν, τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, τις επαναστάσεις του 1917 με τον επακόλουθο Ουκρανικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας (1917-1921) και την τελική δημιουργία της Σοβιετικής Ουκρανίας.

Οι αδίστακτες σταλινικές καταστολές κατά της ουκρανικής διανόησης οδήγησαν στην εκτέλεση δεκάδων Ουκρανών συγγραφέων, σκηνοθετών θεάτρου και καλλιτεχνών, ενώ το Holodomor, ένας ανθρωπογενής λιμός του 1932-1933, σκότωσε σχεδόν πέντε εκατομμύρια Ουκρανούς.

Vadym Meller-Sketch for choreographic movement Masks for Bronislava Nijinska’s School of Movements, Kyiv, 1919

Παρά την ιστορική τραγωδία, η ουκρανική τέχνη της περιόδου έζησε μια αληθινή αναγέννηση του καλλιτεχνικού πειραματισμού. Το In the Eye of the Storm ανακτά αυτό το ουσιαστικό αλλά ελάχιστα γνωστό στη δυτική φάση του ευρωπαϊκού μοντερνισμού, εμφανίζοντας περίπου 70 έργα σε μια πλήρη γκάμα μέσων – από ελαιογραφίες και σκίτσα μέχρι κολάζ και σχέδια θεάτρου.

Με χρονολογική διάταξη, η παράσταση παρουσιάζει έργα δασκάλων του ουκρανικού μοντερνισμού, όπως ο Oleksandr Bohomazov, ο Vasyl Yermilov, ο Viktor Palmov και ο Anatol Petrytskyi.

Oleksandr Bohomazov_Sharpening the Saws, 1927
Anatol Petrytskyi-Costume designs for Minister Pinh in the opera ‘Turandot’ at the State Opera Theatre, Kharkiv, 1928

Εξερευνώντας την πολυφωνία των στιλ και των ταυτοτήτων, η έκθεση περιλαμβάνει νεοβυζαντινούς πίνακες των οπαδών του Mykhailo Boichuk και πειραματικά έργα μελών του Kultur Lige, που προσπάθησαν να προωθήσουν το όραμά τους για τη σύγχρονη ουκρανική και γίντις τέχνη, αντίστοιχα.

Mykhailo Boichuk Dairy Maid, 1922-1923

Περιλαμβάνει κομμάτια των Kazymyr Malevych και El Lissitzky, πεμπτουσίας καλλιτεχνών της διεθνούς πρωτοπορίας που εργάστηκαν στην Ουκρανία και άφησαν σημαντικό αποτύπωμα στην ανάπτυξη της εθνικής καλλιτεχνικής σκηνής.

Kazymyr Malevych-Sketch of the painting for the conference hall of the All-Ukrainian Academy of Sciences, Kyiv, 1930

Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης έργα διεθνούς φήμης καλλιτέχνες που γεννήθηκαν και ξεκίνησαν την καριέρα τους στην Ουκρανία αλλά έγιναν διάσημοι στο εξωτερικό – Alexandra Exter, Wladimir Baranoff-Rossiné και Sonia Delaunay.

Wladimir Baranoff-Rossiné_Adam and Eve, 1912
Alexandra Exter, Still life (1913). Credit: Museo Nacional Thyssen-Bornemisza.

Σε αυτήν την πιο ολοκληρωμένη έρευνα της ουκρανικής μοντέρνας τέχνης μέχρι σήμερα, με πολλά έργα δανεισμένα από το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Ουκρανίας και το Κρατικό Μουσείο Θεάτρου, Μουσικής και Κινηματογράφου της Ουκρανίας, το Museo Nacional Thyssen-Bornemisza γιορτάζει το δυναμισμό και την ποικιλομορφία του καλλιτεχνική σκηνή στην Ουκρανία, διαφυλάσσοντας παράλληλα την κληρονομιά της χώρας κατά την αφόρητη σημερινή κατοχή του εδάφους της από τη Ρωσία. Μετά την παρουσίασή της στη Μαδρίτη, από τις 29 Νοεμβρίου μέχρι τις 30 Απριλίου 2023, η έκθεση θα ταξιδέψει στο Μουσείο Λούντβιχ στην Κολωνία, από τις 3 Ιουνίου έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2023.

Πληροφορίες για την έκθεση και ευχαριστίες

Αυτή η έκθεση κατάφερε να επιτευχθεί με την υποστήριξη του προέδρου Zelensky και του Γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας. Βασικός είναι επίσης ο Oleksandr Tkachenko, ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας, η συνεργασία του οποίου έδωσε τη δυνατότητα να εξασφαλίσει το Museo Nacional Thyssen-Bornemisza το εξαιρετικό δάνειο αυτών των έργων από μια κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.


Συγκεκριμένα αναφέρει το Μuseo Thyssen-Bornemisza: “Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Ουκρανίας και στο Μουσείο Θεάτρου, Μουσικής και Κινηματογράφου της Ουκρανίας για τα γενναιόδωρα δάνειά τους, καθώς και στους ιδιώτες συλλέκτες που συνεργάστηκαν. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στη βαρόνη Francesca Thyssen-Bornemisza, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, η οποία προώθησε με πάθος και θάρρος το έργο από την αρχή και διευκόλυνε τις περίπλοκες διαπραγματεύσεις για την μεταφορά αυτών των έργων στην Ισπανία“.

Η υποστήριξη του PinchukArtCentre ήταν επίσης αξιοσημείωτη. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί το έργο και η αφοσίωση των επιμελητών Konstantin Akinsha, Katia Denysova και Olena Kashuba-Volvach και τα αποκαλυπτικά δοκίμιά τους που εμφανίζονται, μαζί με αυτά άλλων ερευνητών, στη θαυμάσια έκδοση που εκδόθηκε από τους Thames & Hudson.

Thames & Hudson


Museo Nacional Thyssen-Bornemisza

Paseo del Prado, 8. 28014 Madrid. Tel. +34 914203944 / +34 913600236. prensa@museothyssen.org

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα