Ελεάνα Κωστιάνη: Η Ελληνίδα εικαστικός και η πρώτη ατομική της έκθεση στο Λονδίνο
Καλλιτέχνης Ελεάνα Κωστιάνη έργο της
Πορτρέτο της Eλεάνας Κωστιάνη Credit: Ελεάνα Κωστιάνη

Στις 24 Νοεμβρίου 2023, και για τέσσερις ημέρες, η ανερχόμενη Ελληνίδα εικαστικός Ελεάνα Κωστιάνη παρουσίασε την πρώτη της ατομική έκθεση ‘comfortable discomfort’, στη Feelium Gallery & Studios στην καρδιά του Λονδίνου. Την έκθεση επιμελήθηκαν η επιμελήτρια Γκέλυ Γρυντάκη και η εικαστικός Χαρίκλεια Παπαποστόλου.

Η καλλιτέχνις Ελεάνα Κωστιάνη στο Λονδίνο εκθέτει έργα της
Comfortable Discomfort-2023 Credit: Credit: Ελεάνα Κωστιάνη

Λίγα λόγια για την έκθεση

Η έκθεση ‘comfortable discomfort’ εμβαθύνει στη μαγευτική αλλά και ανησυχητική σφαίρα της Τέχνης της Κωστιάνη. Αντλώντας έμπνευση από τον γυναικείο σουρεαλισμό του 20ου αιώνα και τις σύγχρονες ποπ εικόνες, οι πίνακές της ξετυλίγονται σαν παραμύθι. Κάτω από τις τρυφερές αποχρώσεις, που θυμίζουν παιδικά βιβλία, κρύβονται απροσδόκητες αινιγματικές εικόνες που ξετυλίγονται σαν εικονογραφήσεις μυστηριωδών ιστοριών, δημιουργώντας μια ονειρική και ρέουσα ατμόσφαιρα.

Καλλιτέχνης Ελεάνα Κοστιάνη έργο της
Blow, 2023. Nερομπογιά σε χαρτί 14.8x21cm – Credit: Ελεάνα Κοστιάνη

Οι πίνακες της Κωστιάνη χαρακτηρίζονται από τη χρήση ακουαρέλας και κροσέ, υλικά που παραδοσιακά συνδέονται με την παιδική ηλικία. Τα υλικά σε συνδυασμό με τη θεματολογία των έργων – ανατριχιαστικά δάχτυλα κρύβονται κάτω από μεγαλοπρεπή σιντριβάνια, τα μεγέθη των επίπλων υφίστανται μυστηριώδεις αλλαγές. Οι εσωτερικοί χώροι των σπιτιών μεταμορφώνονται σε μαγικά απειλητικούς χώρους και τοποθετούν την Τέχνη της Κωστιάνη στα σύνορα μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, αφύπνισης και ονείρου. Και η καλλιτέχνις συνεχίζει να εξερευνά εφιάλτες της παιδικής ηλικίας και ψυχαναλυτικούς συνειρμούς.

Καλλιτέχνις Ελεάνα Κοστιάνη έργο
Το όνειρο των βρώμικων παντελονιών – Dirty Pants Dream, 2023 Λάδι 55x60cm – Credit: Ελεάνα Κοστιάνη
Καλλιτέχνης Ελεάνα Κοστιάνη έργο
H γραβάτα έπεσε στο πηγάδι – Μy tie fell on the well, 2013 – Credit: Ελεάνα Κοστιάνη
Καλλιτέχνης Ελεάνα Κοστιάνη έργο
Angry Fairy, 2023 ακρυλικό σε χαρτί – Credit: Ελεάνα Κοστιάνη

Ποια είναι η Ελεάνα Κωστιάνη

Είναι Ελληνίδα εικαστικός με έδρα το Λονδίνο, γνωστή για το ιδιαίτερο στυλ της που συνδυάζει στοιχεία σουρεαλισμού και σύγχρονης ποπ εικόνας. Το έργο της διερευνά τη λεπτή ισορροπία μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, δημιουργώντας μια μοναδική και στοχαστική καλλιτεχνική εμπειρία. Η Κωστιάνη είναι απόφοιτη του προγράμματος BA Fine Art: Painting από το University of the Arts London.

Καλλιτέχνις Ελεάνα Κοστιάνη έργο
Πέφτοντας – Falling, 2023. Λάδι σε καμβά 75x80cm – Credit: Ελεάνα Κοστιάνη

Η Γκέλυ Γρυντάκη είναι επιμελήτρια και γράφει για την τέχνη. Έχει επιμεληθεί εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και κείμενά της δημοσιεύονται κατά καιρούς σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Έχει σπουδάσει Φυσική και είναι κάτοχος PhD στην Ιστορία και Θεωρία Τέχνης. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.

Η Χαρίκλεια Παπαποστόλου είναι Ελληνίδα εικαστικός με έδρα το Λονδίνο και την Αθήνα. Τα έργα της εξερευνούν την επίδραση του χρόνου στην οντολογική και υπαρξιακή σφαίρα, ενώ συχνά ενσωματώνουν τις έννοιες της υπέρβασης και του διαλογισμού. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο Λονδίνο, την Αθήνα και τη Βενετία. Είναι απόφοιτη του MA Textiles από το Royal College of Art, του MA Fine Arts από το University of the Arts London, και του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα