#Yoga Class: Ποια είναι τα οφέλη της γιόγκα στο σώμα μας

Θα έχετε σίγουρα ακούσει ότι η γιόγκα επιδρά πολύ θετικά στο σώμα μας, και γενικά στον οργανισμό μας. Υπάρχουν άπειρες πληροφορίες για τα οφέλη της, που κάποιος θα μπορούσε να βρει τόσο σε επιστημονικά βιβλία όσο και σε απλά κείμενα. Εγώ σας γράφω για τη δική μου εμπειρία αρχικά ως μαθήτρια και έπειτα ως δασκάλα. Μέσα από τον κόσμο της γιόγκα και με την πρακτική έχω δει το δικό μου σώμα να μεταμορφώνεται, αλλά και τα σώματα μαθητών μου να αλλάζουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, και μόνο προς το καλύτερο.

Ξεκινάω, λοιπόν, να σας απαριθμώ κάποια από τα οφέλη της γιόγκα στο σώμα μας τόσο το φυσικό όσο και το ενεργειακό:

Μεταμόρφωση no. 1

Η γιόγκα αδυνατίζει! Επιδρά θετικά στην προσπάθειά απώλειας βάρους. Ανάλογα με το είδος γιόγκα που κάποιος επιλέγει, βλέπει και τις αντίστοιχες διαφορές στο σώμα του. Υπάρχουν αρκετά απαιτητικές πρακτικές με ροή και έμφαση στην αναπνοή που σίγουρα θα σας κάνουν να ιδρώσετε και να χάσετε θερμίδες. Το πιο σημαντικό φυσικά είναι να ακολουθήσει κάποιος μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή και η γιόγκα, όπως και οποιαδήποτε άλλη μορφή εκγύμνασης του σώματος αν γίνεται σωστά, είναι μεγάλος αρωγός της προσπάθειας αυτής. Στο μυαλό μου έρχονται πολλοί μαθητές μου που συνήθιζαν να μου λένε μετά από κάθε πρακτική «Δεν ιδρώνω ποτέ όταν αθλούμαι και κάθε φορά από το μάθημα φεύγω τρομερά ιδρωμένος- η» ή «Δεν πίστευα ποτέ ότι θα ιδρώνω σε ένα μάθημα γιόγκα που όλοι λένε πως είναι ένα ήπιο είδος εκγύμνασης» ή «Έχω δει τρομερή διαφορά με την πρακτική της γιόγκα και χωρίς αυστηρή δίαιτα», και άλλες τέτοιες πολλές διαπιστώσεις, τις οποίες ακούω τακτικά. Σαφέστατα, οποιαδήποτε μορφή εκγύμνασης καταφέρνει τα ίδια αποτελέσματα. Εδώ, όμως, μιας που μιλάμε για γιόγκα, σας παρουσιάζω κι αυτή την πτυχή της γιόγκα που δεν περνάει εύκολα από το μυαλό κάποιου καθώς νομίζει κανείς ότι είναι μόνο για χαλάρωση.

Μεταμόρφωση no. 2

Η γιόγκα σμιλεύει το σώμα. Κάνοντας με επιμέλεια και πειθαρχία την πρακτική σας στη γιόγκα και προσέχοντας τη διατροφή σας (γιατί τίποτα δεν καταφέρνουμε χωρίς προσπάθεια και ως δια μαγείας), η γιόγκα λόγω της ιδιαίτερης σωματικής πρακτικής που προσφέρει, λαξεύει πολύ θηλυκά και κομψά το σώμα σας και τονώνει τους μύες με έναν τρόπο που κάνει το σώμα να φαίνεται νέο και σφριγηλό. Μοιράζομαι μαζί σας τη δική μου εμπειρία από τα τόσα χρόνια πρακτικής. Από τον πρώτο καιρό της πρακτικής μου, είδα το σώμα μου να χάνει πόντους και τους μύες μου να τονώνονται με έναν τρόπο που ενισχύει τις φυσικές μου καμπύλες.

Μεταμόρφωση no. 3

Η γιόγκα συμβάλλει στην αντιγήρανση. Λόγω των ανεστραμμένων στάσεων που κάνουμε στην πρακτική της γιόγκα, πάμε κόντρα στον νόμο της βαρύτητας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην κρεμάει το δέρμα μας και η ενέργειά μας να είναι πάντα αναζωογονημένη. Δεν είναι τυχαίο που όλοι όσοι ασχολούνται με τη γιόγκα καιρό φαίνονται πολύ νεότεροι!

Μεταμόρφωση no. 4

Η γιόγκα έχει τη μαγική ιδιότητα να σου δίνει ό,τι ζητάει το σώμα σου κάθε μέρα. Στο τέλος κάθε μαθήματος σας κάνει να αισθάνεστε φρέσκοι, ανάλαφροι, γεμάτοι ενέργεια και άδειοι από κάθε ένταση. Χαλαρώνει το σώμα και το φορτίζει με αναζωογονητική ενέργεια. Πολλοί μαθητές μου, ειδικά όσοι έχουνε και θέματα ύπνου, μετά από κάθε μάθημα αισθάνονται τόσοι δυνατοί και ξεκούραστοι σαν να έχουνε καταφέρει να κοιμηθούνε για ώρες.

Μεταμόρφωση no. 5

Η γιόγκα είναι θεραπεία. Μέσα από την πρακτική της γιόγκα καταπολεμά κανείς και βελτιώνει τραυματισμούς και πόνους. Θα δείτε σημαντική βελτίωση από τα πρώτα κιόλας μαθήματα σε πόνους μέσης και αυχένα, κι αν δουλέψετε με λίγη περισσότερη επιμονή και εξειδίκευση θα καταφέρετε να θεραπεύσετε και πιο δύσκολους πόνους. Μέσα από την πρακτική μου έχω καταφέρει να θεραπεύσω πόνους στη μέση, τενοντίτιδες και θλάσεις. Μαθητές μου που ταλαιπωρούνται καιρό από πόνους βρίσκουν τρομερή ανακούφιση μετά από κάθε πρακτική της γιόγκα. Η γιόγκα δουλεύει υπέροχα για άτομα που είναι σε στάδια αποκατάστασης από τραυματισμούς αρκεί να κάνουν θεραπευτικές μορφές πρακτικής.

Ακολουθήστε τη Νικολίνα Σαμαρά:

https://www.instagram.com/nikolinas_yoga/

https://www.instagram.com/theluckytriberetreats/

και https://www.facebook.com/theluckytriberetreats