– Από την παιδοδιαιτολόγο, ειδική σε θέματα Ειδική σε θέματα Σακχαρώδους Διαβήτη, Ελένη Κουή Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι μία από τις πιο απολαυστικές αλλά και διατροφικά δύσκολες περιόδους για όλους μας. Και αυτό γιατί οι διατροφικές μας συνήθειες και η ψυχολογία μας αλλάζουν! Υπάρχει πάντα μια αφθονία φαγητού, γλυκών και αλκοολούχων ποτών με αποτέλεσμα εύκολα να ξεφεύγει ο έλεγχος του σωματικού μας βάρους. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να ‘διατηρήσουμε’ μια καλή σχέση με τα γλυκά των Χριστουγέννων, χωρίς τύψεις και άγχος! Οι συνήθεις ύποπτοι και παραδοσιακοί είναι τα μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, η βασιλόπιτα! Μετά περνάμε στα κλασσικά όπως μαρόν γλασέ, Χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας, αμυγδαλωτα, και μικρά σοκολάτακια. Αλλά έχουμε και τα ευρωπαικά, Πανετόνε το ιταλικό κέικ και Πουτίγκα η βρετανική! Στον πίνακα παρακάτω θα βρείτε καταρχήν τι είναι μια τυπική μερίδα από το καθένα…γιατι σίγουρα δεν μπορεί να είναι η μισή πιατέλα μελομακάρονα! Και δευτερον τι αξία έχουν σε θερμίδες ώστε να γνωρίζετε και πως θα προσαρμόσετε ανάλογα τα γεύματα της υπόλοιπης ημέρας.
Σωστή μερίδα | Θερμιδική αξία | |
Μελομακάρονα | 40γρ | 140-180 Kcal |
Κουραμπιέδες | 40γρ | 200-260 Kcal |
Δίπλες | 40γρ | 112 Kcal |
Βασιλόπιτα | 100γρ | 360 Kcal |
Μαρόν γλασέ | 40γρ | 75 Kcal |
Χριστουγεννιάτικος Κορμός | 100γρ | 430 Kcal |
Αμυγδαλωτά | 1(περίπου 30γρ) | 130 Kcal |
Σοκολατάκια τρούφες | 20γρ | 55 Kcal |
Πανετόνε | 150γρ | 405 Kcal |
Πουτίγκα | 100γρ | 350 Kcal |