XMAS WONDERLAND

Αυτή είναι η πιο ωραία συνταγή για γεμιστό κοτόπουλο για να κάνετε τα Χριστούγεννα

Για περισσότερες συνταγές μπείτε στο nitsiakos.gr

InStyle.gr

gemisti_kota

Κι όμως! Το κοτόπουλο μπορεί να είναι η καλύτερη λύση για το γιορτινό τραπέζι! Αρκεί να συνδυάζεται η ραφιναρισμένη γεύση του μαύρου κοτόπουλου Νιτσιάκος με τη δημιουργική γαστριμαργική προσέγγιση του Χριστόφορου Πέσκια! Δοκιμάστε την παρακάτω συνταγή στο τραπέζι των γιορτών και οι καλεσμένοι σας θα γλείφουν τα δάχτυλά τους.

Γεμιστό κοτόπουλο

Υλικά (4 – 6 άτομα)

  • 1 κοτόπουλο Νιτσιάκος, γύρω στο 1½ με 2 κιλά και το συκώτι του ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. κάστανα ψημένα και χοντροκομμένα
  • 75 γρ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα
  • 75 γρ. κουκουνάρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 250 γρ. κιμάς χοιρινός
  • 900 ml ζωμός κότας δυνατός
  • 100 ml κονιάκ ή ρούμι
  • 50 γρ. δαμάσκηνα ξερά χοντροκομμένα
  • 50 γρ. σταφίδες
  • 150 γρ. ψωμί μπαγιάτικο, κομμένο σε μικρά κυβάκια, ψημένα στον φούρνο
  • 150 γρ. λουκάνικο ψιλοκομμένο
  • 1/4 ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 200 ml λευκό κρασί
  • ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ διαλυμένο σε νερό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Βαθμός δυσκολίας: Δύσκολο

Χρόνος: 120′

Εκτέλεση

Για τη γέμιση:
 

  • Σε μεγάλο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  • Προσθέτουμε τον κιμά και το λουκάνικο και καβουρντίζουμε καλά, ξύνοντας συνέχεια τον πάτο και μέχρι ο κιμάς να πάρει χρώμα.
  • Προσθέτουμε το συκώτι, σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμη και σβήνουμε με το κονιάκ ή το ρούμι.
  • Ρίχνουμε τα ξερά φρούτα και τους ξηρούς καρπούς.
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε το ψωμί, τον δυόσμο και τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε.
  • Γεμίζουμε το κοτόπουλο και το κλείνουμε με οδοντογλυφίδες.
  • Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για περίπου 1½ ώρα.
  • Μόλις ψηθεί, το αφαιρούμε από το ταψί, το βάζουμε σε πιατέλα και το σκεπάζουμε.

Για τη σάλτσα:

  • Προσθέτουμε το κρασί στο καυτό ταψί μας και με ξύλινο κουτάλι ξεκολλάμε ό,τι έχει «πιάσει» στον πάτο του.
  • Μεταφέρουμε τα υγρά σε κατσαρόλα και προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό, βράζοντας μέχρι η σάλτσα να μείνει η μισή.
  • Προσθέτουμε το κορν φλάουρ που έχουμε διαλύσει σε νερό για να πήξει η σάλτσα.
  • Αλατοπιπερώνουμε και την περνάμε από ψιλό σουρωτήρι.
  • Σερβίρουμε το κοτόπουλο με την έξτρα γέμιση και τη σάλτσα δίπλα.

Συμβουλή: Είναι πιθανόν να περισσέψει γέμιση, την οποία μπορείτε να βάλετε σε ταψάκι και να την ψήσετε για 20 λεπτά στον φούρνο.

Για περισσότερες συνταγές μπείτε στο nitsiakos.gr

InStyle.gr