Μένσαφ: Φτιάχνουμε το γιορτινό πιάτο των Βεδουίνων με ρύζι 3αλφα Basmati με Wild Rice

Το Μένσαφ είναι γιορτινό πιάτο των Βεδουίνων, νομάδων της Μέσης Ανατολής με αρνίσιο κρέας που σερβίρεται πάνω σε ένα στρώμα από ρύζι με λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

Στην συγκεκριμένη συνταγή προτείνεται με ρύζι 3αλφα Basmati με Wild Rice, λόγω του ιδιαίτερου συνδυασμού του άγριου ρυζιού που καλλιεργείται στις λίμνες της Βόρειας Αμερικής με το αρωματικό ρύζι Basmati Ινδίας που καλλιεργείται στα υψηλά οροπέδια του Punjab της Ινδίας.

Στα αραβικά, μενσάφ σημαίνει μεγάλος δίσκος ή πιατέλα, και σερβίρεται σε ένα μεγάλο πιάτο-ταψί. Θεωρείται ότι «φέρνει την ειρήνη και συμφιλιώνει τις συγκρούσεις», σερβίρεται σε ειδικές περιπτώσεις, γάμους, βαφτίσια, προς τιμήν ενός ξεχωριστού καλεσμένου και τις γιορτές.

Υλικά για 4-6 άτομα

 • 1 κιλό Ρύζι 3αλφα Basmati με Wild Rice
 • ~ 2 κιλά αρνίσιο κρέας (μπούτι)
 • 300 γρ ξηροί καρποί (κουκουνάρι, κάσιους, αμύγδαλα)
 • 1 ολόκληρο κρεμμύδι
 • 1 κουταλιά σούπας βούτυρο πρόβειο
 • 3-4 σπυριά κάρδαμο
 • 1 ξυλάκι κανέλα
 • 4-5 φύλλα δάφνης
 • αλάτι και μαύρο πιπέρι
 • ένα κουταλάκι κάρυ
 • 2 κύβους ζωμό μοσχάρι
 • λαχανικά (καρότα, ντομάτες, πιπεριές) για το στολισμό του πιάτου

Εκτέλεση

Για το αρνί: κόβουμε το κρέας σε κοψίδια, ή αφήνουμε τα μπούτια ως έχει, είναι αν είναι από μικρό ζώο και το βράζουμε. Ξαφρίζουμε την πρώτη δόση και μετά βάζουμε ένα ολόκληρο κρεμμύδι και τα φύλλα της δάφνης μέσα στο νερό να βράσουν μαζί με το κρέας για περίπου 2 ώρες και λίγο παραπάνω αν τα κομμάτια του κρέατος είναι μεγάλα. Όταν το κρέας είναι έτοιμο το αλατίζουμε, ρίχνουμε λίγο μαύρο πιπέρι, το κάρυ, τους κύβους ζωμό μοσχάρι, την κανέλα και το κάρδαμο και το αφήνουμε να ξαναβράσει σε σιγανή φωτιά για 10 λεπτά. Αφαιρούμε το κρέας από το ζωμό του και το περνάμε το ζωμό από σίτα. Μπορούμε να βάλουμε το κρέας στο φούρνο για μισή ώρα ώστε να ροδίσει.

Για τους ξηρούς καρπούς: τους καβουρδίζουμε στο τηγάνι με το βούτυρο μέχρι να χρυσαφίσουν και τους αφήνουμε να κρυώσουν.

Για το ρύζι 3αλφα Basmati με Wild Rice: το αφήνουμε στο νερό για 5 λεπτά, το ξεπλένουμε 3 φορές για να φύγει η κόλα του, και στη συνέχεια το βράζουμε με το ζωμό από το κρέας. Για κάθε 1 ποτήρι ρύζι βάζουμε 1.5 ποτήρι ζωμό, σε σιγανή φωτιά μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το ζωμό. Σκεπάζουμε με το καπάκι την κατσαρόλα.

Σερβίρισμα: χρησιμοποιούμε μια μεγάλη πιατέλα για να τοποθετήσουμε το ρύζι 3αλφα Basmati με Wild Rice ώστε να δημιουργήσει ένα μικρό βουναλάκι και από πάνω τοποθετούμε το κρέας. Στολίζουμε το πιάτο με τους ξηρούς καρπούς και λαχανικά. Παραδοσιακά, τρώμε όλοι από τον ίδια πιατέλα.

Επιμέλεια: Αhmad Alssaleh ιδιοκτήτης του A little Taste of Home

Τα 3αλφα Ρύζια ταξιδεύουν στις «Γεύσεις του Κόσμου» με νέα εμφάνιση

Basmati, Risotto, Parboiled με Wild Rice, Jasmine και Basmati με Wild Rice μας «συστήνονται» ξανά σε γήινες ματ αποχρώσεις με ethnic στοιχεία

Το 3αλφα Ρύζι Jasmine είναι μακρύκοκκο ρύζι που καλλιεργείται στην Ταϊλάνδη. Το χαρακτηριστικό άρωμά του οφείλεται στα ιδιαίτερα συστατικά του εδάφους που φύεται. Το απολαμβάνετε σε εξωτικές συνταγές αλλά και σε κλασικά ελληνικά πιάτα.

Το 3αλφα Ρύζι Basmati  καλλιεργείται στα υψηλά οροπέδια του PENJAB της Ινδίας. Οι Μαχαραγιάδες το προτιμούσαν για το πλούσιο άρωμά του, την εξωτική γεύση του, το μοναδικά σαν χιόνι κάτασπρο χρώμα του και την ιδιότητά του να μεγαλώνει το σπυρί του 2 ½ φορές. Ιδανικό για εξωτικές συνταγές αλλά και για κλασικά ελληνικά πιάτα.

Το 3αλφα Ρύζι Risotto προέρχεται από εκλεκτή ποικιλία μεσόσπερμου ρυζιού Carnaroli που καλλιεργείται στους εύφορους ορυζώνες της Ιταλίας. Λόγω της ιδιαίτερης υφής του είναι ιδανικό για όλες τις συνταγές ριζότο.

Το 3αλφα Ρύζι Parboiled με Wild Rice είναι μίγμα του Άγριου Ρυζιού που καλλιεργείται στις λίμνες της Βόρειας Αμερική με το ελληνικό ρύζι Parboiled (υγροθερμικής κατεργασίας).Ο συνδυασμός σπυρωτής υφής και ιδιαίτερης γεύσης το καθιστά ιδανικό για πρωτότυπες συνταγές αλλά και για κλασικά ελληνικά πιάτα.

Το 3αλφα Ρύζι Basmati με Wild Rice είναι μίγμα του Άγριου Ρυζιού που καλλιεργείται στις λίμνες της Βόρειας Αμερική με το αρωματικό Ρύζι Basmati Ινδίας. Ο ιδιαίτερος αυτός συνδυασμός το καθιστά ιδανικό για πρωτότυπες συνταγές.