Υψηλή αρτηριακή πίεση: Πώς οι ντομάτες είναι σύμμαχός σας στη μάχη κατά της υπέρτασης
Credit: Unsplash.com

Οι ντομάτες, περιέχουν πολλά κρυφά οφέλη και ιδιότητες που μπορούν να… μεταμορφώσουν την υγεία σας. Εμπλουτισμένες με βιταμίνες, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, κάλιο, φυλλικό οξύ, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, οι ντομάτες μπορούν να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε ορισμένες απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.

Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι οι ντομάτες είναι σύμμαχος στη μάχη κατά της υπέρτασης. Τα άτομα χωρίς υψηλή αρτηριακή πίεση που ενσωμάτωσαν περισσότερες ντομάτες στη διατροφή τους παρουσίασαν 36% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερες ντομάτες. Για όσους ήδη αντιμετωπίζαν υψηλή αρτηριακή πίεση, ιδιαίτερα στο αρχικό της στάδιο, η μέτρια κατανάλωση ντομάτας συνδέθηκε με μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Η αντιοξειδωτική πηγή της ντομάτας μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ασθενείς με καρκίνο.

Η μελέτη εμβαθύνει στις λεπτομέρειες της αρτηριακής πίεσης, εστιάζοντας τόσο στα συστολικά όσο και στα διαστολικά μέτρα. Οι συμμετέχοντες με υπέρταση σταδίου 1 και ενδιάμεση κατανάλωση ντομάτας παρουσίασαν μείωση τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης.

Αυτό είναι σημαντικό καθώς η διαστολική αρτηριακή πίεση, που υποδεικνύει την αρτηριακή πίεση σε κατάσταση ηρεμίας, παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνολική εκτίμηση της αρτηριακής πίεσης.

Τα άτομα που κατανάλωναν πάνω από 110 γραμμάρια ντομάτας καθημερινά, εμφάνισαν μειωμένο κίνδυνο υπέρτασης σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλότερη πρόσληψη ντομάτας.

Τα προστατευτικά στοιχεία στις ντομάτες που σχετίζονται με τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης είναι κυρίως το λυκοπένιο και το κάλιο. Το λυκοπένιο, ένα σημαντικό καροτενοειδές στις ντομάτες, πιστεύεται ότι αναστέλλει τα ένζυμα μετατροπής της αγγειοτενσίνης, συμβάλλοντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της ροής του αίματος.

Το κάλιο, που βρίσκεται σε αφθονία στις ντομάτες, βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων νατρίου, στη ρύθμιση των υγρών και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η μελέτη πρότεινε ότι η διαδικασία μαγειρέματος μπορεί να ενισχύσει τη βιοδιαθεσιμότητα αυτών των ευεργετικών ενώσεων.

Αν και η μελέτη δεν διερεύνησε τους άλλους τρόπους κατανάλωσης της ντομάτας, ωστόσο σύμφωνα με ειδικούς το μαγείρεμα της, μπορεί να αυξήσει τα οφέλη της. Η βιοδιαθεσιμότητα των καροτενοειδών και των αντιοξειδωτικών στις ντομάτες, όπως οι πολυφαινόλες, πιστεύεται ότι αυξάνονται όταν μαγειρεύονται. Αυτό ανοίγει δρόμους για μελλοντικές μελέτες προκειμένου να εμβαθύνουν τις τεχνικές επεξεργασίας και μαγειρέματος που ενδέχεται να βελτιστοποιήσουν τα οφέλη της ντομάτας για την υγεία.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα