Ξηροί καρποί: Η κατανάλωσή τους οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους – Πόσα γραμμάρια περιορίζουν την πείνα

Όσες και όσοι κάνουν δίαιτα για να χάσουν κιλά, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τρώνε μια χούφτα ξηρούς καρπούς όπως προτείνει μια νέα ανασκόπηση. Οι ερευνητές που έτρωγαν έως 85 γραμμάρια αμύγδαλα, φιστίκια, ή καρύδια καθημερινά, ως μέρος μιας δίαιτας μειωμένων θερμίδων, έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνες/ους που ακολουθούσαν την ίδια διατροφή, αλλά χωρίς ξηρούς καρπούς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι άνθρωποι που έκαναν δίαιτες «εμπλουτισμένες με ξηρούς καρπούς» έχασαν επιπλέον 3 έως 16 κιλά σε σύγκριση με εκείνους που η διατροφή τους δεν περιελάμβανε ξηρούς καρπούς.

«Οι άνθρωποι συχνά αποφεύγουν τους ξηρούς καρπούς όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος επειδή πιστεύουν ότι η περιεκτικότητα τους σε ενέργεια και λίπος μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους», δήλωσε η ερευνήτρια Alison Coates, κοσμήτορας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.

Αντιθέτως, οι ξηροί καρποί βοηθούν αποτελεσματικά στον περιορισμό της πείνας.

«Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε υγιή ακόρεστα λίπη, φυτικές πρωτεΐνες και διαιτητικές ίνες, τα οποία παίζουν ρόλο στην προώθηση του κορεσμού και στη μείωση της υπερβολικής κατανάλωσης θερμίδων. Οι ξηροί καρποί συνδέονται με βελτιωμένη καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία, καλύτερη υγεία του εντέρου και ενισχυμένη γνωστική απόδοση» δήλωσε η Coates.

Για την ανασκόπηση, οι ερευνητές ανέλυσαν τα ευρήματα επτά τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών που αφορούσαν δίαιτες που μείωσαν την πρόσληψη τροφής μεταξύ 240 και 1.000 θερμίδων την ημέρα. Οι μελέτες διήρκεσαν από ένα μήνα έως έναν χρόνο και συμμετείχαν 676 άτομα που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Καμία από τις μελέτες δεν έδειξε ότι οι ξηροί καρποί παρεμπόδιζαν την απώλεια βάρους. Μάλιστα, τέσσερις από τις μελέτες διαπίστωσαν ότι οι ξηροί καρποί στην πραγματικότητα βοήθησαν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος ακόμη περισσότερο.

«Οι ξηροί καρποί αποτελούν σημαντικό μέρος της δίαιτας πολλών ανθρώπων, επειδή παρέχουν μια γεύση και υφή που δεν μπορείτε να βρείτε σε άλλες ομάδες τροφίμων, ενώ είναι επίσης ένα υγιεινό σνακ εν κινήσει», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Sharaya Carter, βοηθός ερευνήτρια, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.

«Για τους ανθρώπους που απολαμβάνουν να τρώνε ξηρούς καρπούς, το να γνωρίζουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων απώλειας βάρους, ενώ παράλληλα βελτιώνουν τη συνολική υγεία είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα», είπε η Carter. «Είναι επίσης εξαιρετικό για τους επαγγελματίες υγείας που μπορούν να προτείνουν ξηρούς καρπούς, στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, χωρίς ανησυχίες για αρνητικές επιπτώσεις στο βάρος».

Η ανασκόπηση, η οποία δεν χρηματοδοτήθηκε από τη βιομηχανία ξηρών καρπών, δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nutrition Research Reviews.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα