Βρεγμένο μαγιό: Ποιους κινδύνους κρύβει για τις γυναίκες

Η υγρασία από το βρεγμένο μαγιό σε συνδυασμό με τη ζέστη διαταράσσουν τον αμυντικό μηχανισμό του γυναικείου κόλπου. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που το καλοκαίρι οι γυναίκες είμαστε πιο ευάλωτες σε προβλήματα που  αφορούν στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Αξίζει να μην ξεχνάμε ότι η άμμος της θάλασσας κρύβει πολλούς μικροοργανισμούς, οι οποίοι, μεταφέρονται στα γεννητικά όργανα. Γι’ αυτόν το λόγο εξάλλου στην παραλία η επαφή μας με την άμμο, δεν θα πρέπει να είναι άμεση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχει χρυσός κανόνας πρόληψης. Ουσιαστικά πρέπει να ακολουθούμε σχολαστικά την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής, ειδικά την περίοδο αυτή, που η θερμοκρασία αυξάνεται και μαζί τα περιστατικά λοιμώξεων.

Οι βουτιές στη θάλασσα ή την πισίνα, η ηλιοθεραπεία χωρίς προστασία πετσέτας ή ψάθας, μπορεί να μας δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα και να μας χαλάσουν τις διακοπές μας.

Σημαντικό είναι να μη μένουμε πολλές ώρες με το βρεγμένο μαγιό μας, καθώς ο συνδυασμός στενών συνθετικών υφασμάτων, υγρασίας και βακτηρίων γύρω από τη βουβωνική χώρα συνθέτει ένα ιδανικό περιβάλλον για την πρόκληση κάποιου εξανθήματος ή μόλυνσης.

Η μαιευτήρας-γυναικολόγος στο Lenox Hill Hospital της Νέας Υόρκης Jennifer Wu, επισημαίνει ότι πράγματι είναι αρκετά περισσότεροι οι άνθρωποι που προσέρχονται σε νοσοκομειακές μονάδες με κολπικές λοιμώξεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, συγκριτικά με τις άλλες εποχές του χρόνου.

Ακόμη δεν έχει καταστεί σαφές πόσο επικίνδυνη είναι τελικά αυτή η πρακτική. Οι ειδικοί έχουν, όμως, ορισμένα αξιοσημείωτα επιχειρήματα, που ενισχύουν την άποψη ότι ενέχονται κίνδυνοι για την υγεία, εξηγούν κατά πόσο θα πρέπει να ανησυχείτε και παρέχουν έξυπνες συμβουλές για να προστατευθείτε.

Δύο βασικοί κίνδυνοι για την υγεία από το βρεγμένο μαγιό

Κολπική λοίμωξη

Τα βακτήρια και οι μύκητες ευδοκιμούν σε ζεστές, σκοτεινές, υγρές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του κόλπου. Το να φοράτε ένα βρεγμένο μαγιό έχει ως αποτέλεσμα να παγιδεύεται στην περιοχή περισσότερη υγρασία, η οποία προάγει την πιθανότητα κολπικών λοιμώξεων, σύμφωνα με την δρ. Wu. Οι λοιμώξεις αυτές τυπικά χαρακτηρίζονται από αύξηση των κολπικών εκκρίσεων, ενώ είναι επίσης πιθανό να εμφανίσετε κολπικό κνησμό ή ερεθισμό, πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ ή συχνοουρία, επισημαίνει η Mayo Clinic.

«Τα στενά, βρεγμένα ρούχα και οι συνθετικές ίνες που δεν αναπνέουν μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στο pH του κόλπου», εξηγεί η δρ. Wu. Οι αλλαγές αυτές διευκολύνουν την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν μόλυνση.

Ερεθισμός του δέρματος

Εκτός από τις λοιμώξεις, η επαναλαμβανόμενη τριβή του δέρματος με το ύφασμα του μαγιό, σε συνδυασμό με την υγρασία, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα. Ο ερεθισμός αυτός τείνει να εμφανίζεται κατά κανόνα στο εσωτερικό των μηρών ή του αιδοίου, διευκρινίζει η δρ. Wu.

Το ερεθισμένο δέρμα μπορεί επίσης να προκαλέσει μια αίσθηση καψίματος, ερυθρά σημάδια ή να πάρει τη μορφή εγκαύματος.

Πώς θα αποφύγετε τους κινδύνους

Αυτό που πρέπει να κάνετε για να προστατευθείτε από τις συνέπειες του βρεγμένου μαγιό είναι να το αφαιρέσετε όσο το δυνατόν πιο άμεσα και να φορέσετε στεγνά και καθαρά ρούχα. Αυτό όμως, δεν είναι πάντα εύκολο, καθώς οι περισσότεροι μπαίνουν αρκετές φορές στη θάλασσα ή την πισίνα.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης ή εξανθήματος από ένα βρεγμένο μαγιό:

Φορέστε σωστό μαγιό

Φροντίστε το μαγιό σας να μην είναι ούτε πολύ στενό, αλλά ούτε και πολύ φαρδύ, συνιστά η δρ. Wu. Ένα μαγιό που εφαρμόζει σωστά θα παγιδεύσει λιγότερη υγρασία και θα προκαλέσει λιγότερη τριβή.

Να στεγνώνετε όσο το δυνατόν περισσότερο όταν βρίσκεστε εκτός νερού

Σκουπιστείτε καλά καθώς βγαίνετε από το νερό. Ένα πιο στεγνό μαγιό θα παγιδεύσει λιγότερη υγρασία σε σύγκριση με ένα βρεγμένο. Αποφύγετε, επιπλέον, να φορέσετε ρούχα πάνω από το βρεγμένο μαγιό, καθώς αυτό θα κάνει την υγρασία να κολλήσει στο σώμα σας για περισσότερη ώρα.

Η δρ. Wu τονίζει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε υπερβολικά για τους κινδύνους του βρεγμένου μαγιό, επηρεάζοντας αρνητικά τις διακοπές σας. Σύμφωνα με την ίδια, το μυστικό είναι να κάνετε σωστή διαχείριση, επιλέγοντας το κατάλληλο μαγιό και αφαιρώντας το περιττό νερό από πάνω σας με κάθε ευκαιρία.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα