Τα 5 φρούτα – superfood που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας – Τα οφέλη σε ψυχική και σωματική υγεία

Πολλά φρούτα θεωρούνται υπερτροφές για τα οφέλη που έχουν στη σωματική και ψυχική υγεία. Όπως η βελτίωση της υγείας της καρδιάς, η ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας, η μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και οι αντιφλεγμονώδεις επιπτώσεις.

«Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα φρούτα φαίνεται να ζουν λίγο περισσότερο», δήλωσε στην Washington Post ο Erick Rimm, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στο Harvard TH Chan School of Public Health. Ο Rimm προτείνει την ενσωμάτωση φρούτων αλλά και μούρων σε μια υγιεινή καθημερινή διατροφή για να αποκομίσετε οφέλη.

Τα βατόμουρα βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Τα βατόμουρα έχουν οφέλη τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική υγεία. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση μύρτιλων μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και να βοηθήσει στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς.

«Μεγάλο μέρος της δύναμης των μύρτιλων βρίσκεται στα χρώματά τους. Η βαθιά μπλε απόχρωση προέρχεται από την ανθοκυανίνη, μια φυτοχημική ουσία της οποίας οι ικανότητες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2, προσφέροντας οφέλη για την καταπολέμηση του καρκίνου, προάγοντας την υγεία του εντέρου και μειώνει τη φλεγμονή», αναφέρει η Mayo Clinic. 

«Μια μερίδα βατόμουρου μιας κούπας περιέχει 25% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας για βιταμίνη C και 4 γραμμάρια διαιτητικών ινών, αλλά μόνο 80 θερμίδες».

Η προσθήκη μόνο μιας χούφτας βατόμουρα στην καθημερινή σας διατροφή θα μπορούσε να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, σύμφωνα με μια μελέτη από το King’s College του Λονδίνου. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να καταναλώνουν άγρια ​​σκόνη βατόμουρου για διάρκεια 12 εβδομάδων. Τα άτομα που κατανάλωναν τη σκόνη βατόμουρου παρουσίασαν βελτιωμένη μνήμη και αυξημένη ακρίβεια στις εργασίες προσοχής.

Η τακτική κατανάλωση μύρτιλων μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος και στην ανακούφιση των συναισθημάτων κατάθλιψης, επειδή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, σύμφωνα με το WebMD. Μια μελέτη από το British Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι οι έφηβοι που έπαιρναν καθημερινά συμπληρώματα άγριου μύρτιλου ανέφεραν χαμηλότερα συμπτώματα κατάθλιψης.

Τα αβοκάντο είναι υγιεινά για την καρδιά

Τα αβοκάντο αποτελούν εξαιρετική πηγή υγιεινού λίπους, φυτικών ινών, καλίου, μαγνησίου και βιταμινών Β, C, Ε και Κ.

«Τα αβοκάντο περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως καροτενοειδή, μονοακόρεστα λίπη, κάλιο και φυτικές ίνες που έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, ειδικά όταν περιλαμβάνονται ως μέρος μιας ισορροπημένης θρεπτικής διατροφής», σύμφωνα με το Harvard Health.

Η συχνή κατανάλωση αβοκάντο είναι υγιεινή για την καρδιά, όπως καταγράφει μια μελέτη 30 ετών που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν τακτικά αβοκάντο είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με άτομα που έτρωγαν σπάνια αβοκάντο.

Η μελέτη σημείωσε επίσης ότι τα άτομα που έτρωγαν αβοκάντο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα παρουσίασαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν σπάνια ή ποτέ αβοκάντο.

Τα κεράσια έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Οι επαγγελματίες αθλητές αναφέρουν ότι πίνουν χυμό κερασιού για να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και του μυϊκού πόνου. Μελέτες δείχνουν ότι τα κεράσια και ο χυμός κερασιού έχουν παρόμοια επίδραση με τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

«Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες των κερασιών λειτουργούν όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη για τη μείωση ή την πρόληψη του πόνου», δήλωσε η διαιτολόγος Carly Sedlacek στην Cleveland Clinic.

Μια μελέτη από το Journal of the International Society of Sports Nutrition, διαπίστωσε ότι οι δρομείς που κατανάλωναν χυμό κερασιού όλη την εβδομάδα πριν από έναν αγώνα παρουσίασαν σημαντικά λιγότερο μυϊκό πόνο.

Τα γλυκά κεράσια μπορούν επίσης να βελτιώσουν τον ύπνο. Μια ανασκόπηση από το περιοδικό Nutrients διαπίστωσε ότι τα υψηλά επίπεδα μελατονίνης, σεροτονίνης και τρυπτοφάνης των κερασιών βοήθησαν στην αύξηση της ποιότητας και της ποσότητας του ύπνου.

Τα μούρα Acai προστατεύουν τη γνωστική λειτουργία

Το Acai είναι ένα μούρο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, γεμάτο αντιοξειδωτικά. Η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα μοναδικά μούρα βελτιώνουν τη χοληστερόλη, προστατεύουν τη γνωστική λειτουργία, μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και υποστηρίζουν την υγεία του ήπατος.

Τα μούρα Acai είναι μια από τις πιο πλούσιες φυσικές πηγές ανθοκυανινών, του αντιοξειδωτικού που δίνει στα μούρα το βαθύ μωβ χρώμα τους.

«Οι ανθοκυανίνες δίνουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα στο σώμα και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος», δήλωσε η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Kristen Nicolai στην Everyday Health. «Προστατεύουν επίσης από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών γνωστή ως οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες και οξείες καταστάσεις».

Η κατανάλωση μούρων acai θα μπορούσε να προστατεύσει τον εγκέφαλο καθώς γερνάει. Μια μελέτη σε ζώα ανέφερε ότι το acai μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης κατά τη γήρανση. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Neurobiology, διαπίστωσε ότι τα μούρα acai μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδη, νευροπροστατευτική επίδραση στη νόσο του Πάρκινσον. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα acai ήταν σε θέση να μετριάσουν τη νόσο του Πάρκινσον μέσω της μείωσης της απώλειας ντοπαμίνης.

Τα εσπεριδοειδή ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια, τα λάιμ και οι κλημεντίνες είναι όλα εσπεριδοειδή. Αυτά τα λαχταριστά φρούτα προσφέρουν μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, μπορεί να προστατεύσουν από τον καρκίνο, να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς, να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και να βοηθήσουν στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς.

«Τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα λάιμ, τα γκρέιπφρουτ και οι κλημεντίνες, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Και η βιταμίνη C υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το οποίο παίζει ρόλο στη διατήρηση υγιούς δέρματος, οστών και αιμοφόρων αγγείων», αναφέρει η Mayo Clinic. «Τα εσπεριδοειδή περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες παρέχουν μεγάλα οφέλη».

Μια μελέτη από το American Journal of Lifestyle Medicine συνέδεσε την κατανάλωση βιταμίνης C που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή με μειωμένη διάρκεια και σοβαρότητα του κοινού κρυολογήματος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης C ενώ έπασχαν από κοινό κρυολόγημα εμφάνισαν σύντομη ασθένεια κατά 8% στους ενήλικες και 14% στα παιδιά.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα