Ποιο φρούτο αποτελεί “ασπίδα” υγείας και ιδανικό σνακ μετά τη γυμναστική

Τα μύρτιλα αποτελούν ασπίδα για τον οργανισμό απέναντι σε διάφορες απειλές. Έχουν ένα από τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών όλων των κοινών φρούτων και λαχανικών, λόγω των ανθοκυανινών και των πολυφαινολικών ενώσεων που περιέχουν. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ασταθή μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να συμβάλουν στη γήρανση και σε ασθένειες, όπως ο καρκίνος.

Τα blueberries είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, E, και β-καροτίνη, σάκχαρα, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα, πηκτίνη και φυτικές ίνες.

Μεγάλη προστασία όμως, προσφέρουν και στην καρδιά μας, καθώς οι φαινολικές ενώσεις φαίνεται να βοηθούν στην επιβράδυνση της καρδιαγγειακής νόσου μέσω της μείωσης της οξείδωσης των λιπιδίων του αίματος. Επίσης οι βιταμίνες που περιέχουν συμβάλλουν στη μείωση της συνολικής ποσότητας χοληστερόλης στο αίμα και στη μείωση αρτηριακής πίεσης.

Τα μύρτιλα είναι ότι χρειαζόμαστε, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και μπορούμε να τα γευτούμε δροσερά και με διάφορους τρόπους καθώς αποτελούν νόστιμη προσθήκη σε μια ποικιλία συνταγών, τόσο γλυκών όσο και αλμυρών.

Τα blueberries έχουν μελετηθεί εκτενώς για την περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες, συμπεριλαμβανομένης μιας φυτικής ένωσης που ονομάζεται ανθονιακίνες. Αυτές είναι υπεύθυνες για το μπλε χρώμα στα μύρτιλα και έχουν συνδεθεί με την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Πρόσφατη ανασκόπηση υπογράμμισε τη συσχέτιση μεταξύ των blueberries και των χαμηλότερων επιπέδων ολικής χοληστερόλης και LDL (κακής χοληστερόλης), καθώς και των μειωμένων επιπέδων αρτηριακής πίεσης. Η ικανότητα που έχουν τα μύρτιλα να καταπολεμούν τη φλεγμονή έχει επίσης συνδεθεί με την υγεία του εγκεφάλου και την υγιή γήρανση. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τη γνωστική εξασθένιση σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο άνοιας.

Επιπλέον, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον. Παράλληλα, η βιταμίνη C που περιέχουν θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Τα μύρτιλα είναι υγιεινά και για το έντερο, κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα μύρτιλα ανακούφισαν τα κοιλιακά συμπτώματα ατόμων με λειτουργικές γαστρεντερικές διαταραχές. Παράλληλα, βελτίωσαν τους γενικούς δείκτες ευεξίας και ποιότητας ζωής τους.

Λόγω της αντιοξειδωτικής τους δύναμης, τα βατόμουρα φημίζονται για την ικανότητά τους να μειώνουν τη φλεγμονή μετά την προπόνηση. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα μύρτιλα (και οι μπανάνες) μείωσαν τους προφλεγμονώδεις δείκτες σε ποδηλάτες μετά την προπόνηση.

Ταυτόχρονα, μελέτη σε αθλήτριες συμπέρανε ότι η κατανάλωση των blueberries πριν και μετά από μυϊκή βλάβη που προκαλείται από άσκηση, επιταχύνει την αποκατάσταση και τη δύναμη των μυών.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα