Search
Close this search box.
Τα 2 καθημερινά ροφήματα που προστατεύουν από τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου
Γυναίκα πίνει καφέ ή τσάι
Credit: 123RF

Ο καρκίνος της κεφαλής και του τραχήλου είναι ο έβδομος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως και τα ποσοστά αυξάνονται στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Ωστόσο, όπως διαπιστώνει πρόσφατη ανάλυση δεδομένων, η κατανάλωση καφέ και τσαγιού φαίνεται να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του στόματος και του λάρυγγα.

Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας «Cancer», εξετάστηκαν δεδομένα από 14 μελέτες διαφορετικών επιστημόνων που συνδέονται με τη Διεθνή Κοινοπραξία Επιδημιολογίας του Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες σχετικά με 9.548 ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου και 15.783 άτομα χωρίς καρκίνο. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια σχετικά με την προηγούμενη κατανάλωση καφέ με καφεΐνη ή χωρίς και τσαγιού.

Διαπιστώθηκε ότι σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ, οι συμμετέχοντες που έπιναν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια καφέ με καφεΐνη ημερησίως είχαν 17% χαμηλότερες πιθανότητες να έχουν καρκίνο κεφαλής και τραχήλου συνολικά, 30% χαμηλότερες πιθανότητες να έχουν καρκίνο της στοματικής κοιλότητας και 22% χαμηλότερες πιθανότητες να έχουν καρκίνο στον λαιμό. Επίσης, η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων φλιτζανιών καφέ με καφεΐνη συνδέθηκε με 41% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του υποφάρυγγα, ενός τύπου καρκίνου στο κάτω μέρος του λαιμού.

Γυναίκα πίνει καφέ
Credit: 123RF

Η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη συσχετίστηκε με 25% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου της στοματικής κοιλότητας. Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού τσαγιού ή λιγότερο καθημερινά συνδέθηκε με 9% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου κεφαλής και τραχήλου και 27% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του υποφάρυγγα. Αντίθετα, η κατανάλωση άνω του ενός φλιτζανιού συνδέθηκε με 38% υψηλότερες πιθανότητες καρκίνου του λάρυγγα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι, καθώς οι συνήθειες του καφέ και του τσαγιού είναι αρκετά περίπλοκες, τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν την ανάγκη για περισσότερα δεδομένα και περαιτέρω μελέτες γύρω από τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν ο καφές και το τσάι στη μείωση του κινδύνου καρκίνου.

Η καφεΐνη, η οποία είναι το βασικό ενεργό συστατικό και στους δύο αυτούς τύπους ροφημάτων, περιέχει αντιοξειδωτικές ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες. Αυτές οι ενώσεις φαίνεται πως βελτιώνουν την επεξεργασία της γλυκόζης στο σώμα, μειώνουν τις φλεγμονές και διατηρούν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων. Τα οφέλη αυτά είναι καθοριστικά για την πρόληψη ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά.

Πόση καφεΐνη είναι αρκετή;

Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση έως 400 mg καφεΐνης την ημέρα, δηλαδή περίπου δύο με τρία φλιτζάνια καφέ. Ένα φλιτζάνι μαύρου τσάι περιέχει 37 mg καφεΐνης και πράσινου περιέχει 20-45 mg.

Ωστόσο, η ευαισθησία στην καφεΐνη διαφέρει από άτομο σε άτομο, και μερικοί άνθρωποι μπορεί να επηρεάζονται από αυτήν περισσότερο ή να την απομακρύνουν πιο αργά από τον οργανισμό τους.

Για όσους πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση ή αρρυθμίες, είναι σημαντικό να συμβουλεύονται το γιατρό τους σχετικά με την ασφαλή κατανάλωση καφεΐνης.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα