Search
Close this search box.
Καφές: 3 φλιτζάνια την ημέρα αυξάνουν κατά 2 χρόνια το προσδόκιμο ζωής
Γυναίκα πίνει καφέ
Credit: 123RF

Πώς θα σας φαινόταν αν σας έλεγαν ότι ο καφές... σας “προσθέτει” χρόνια; Και όχι αυτά που φαντάζεστε… Αντιθέτως, πρόκειται για χρόνια… ζωής!

Ήδη, γνωρίζουμε τα σημαντικά οφέλη ενός φλιτζανιού καφέ ή και περισσότερων, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο τώρα, σύμφωνα με νέα μεγάλη ανάλυση σε εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές απ’ όλο τον κόσμο, τρία φλιτζάνια καφέ σχετίζονται με αύξηση κατά σχεδόν 2 χρόνια του προσδόκιμου ζωής. Άλλωστε πολλές έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν καταγράψει ότι η συστηματική κατανάλωση καφέ σχετίζεται επίσης με πιο υγιή ζωή.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα στην Πορτογαλία, εξέτασαν συνδυαστικά τα δεδομένα από 85 προγενέστερες κλινικές μελέτες. Σε αυτές είχαν συμμετάσχει εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές από Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αυστραλία. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Ageing Research Reviews.

Τα ευρήματα αυτά τονίζουν ότι «η τακτική, μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να καταστέλλει βιολογικούς μηχανισμούς οι οποίοι εκ φύσεως επιβραδύνονται ή εκφυλίζονται καθώς μεγαλώνουμε και ευθύνονται για ποικίλα προβλήματα υγείας και συννοσηρότητες», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Rodrigo Cunha, καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής του Ινστιτούτου Βιοχημείας στο πανεπιστήμιο.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι μελέτες που ανέλυσαν κάλυπταν πολλές μεταβλητές, όπως διάφορα είδη καφέ, διαφορετικούς πληθυσμούς εθελοντών και παρακολούθηση για διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Πολλές εξέτασαν επίσης υποκείμενους βιολογικούς μηχανισμούς, όπως η φλεγμονή και ο μεταβολισμός.

Κατά την εξαγωγή των συμπερασμάτων τους, εξ άλλου, έλαβαν υπ’ όψιν και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής που επηρεάζουν το πώς θα γεράσουμε. Τέτοιοι παράγοντες είναι, λ.χ., το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

Η κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με χαμηλότερη λειτουργική επιδείνωση κατά τη γήρανση, μετριάζοντας την απώλεια μνήμης, τη διάθεση και τη φυσική κατάσταση. Η ανάλυση διαπίστωσε επίσης συνεπείς συνδέσεις μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης καφέ και της μείωσης των κύριων αιτιών θνησιμότητας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών, εγκεφαλοαγγειακών, καρκινικών και αναπνευστικών θανάτων.

Φλυτζάνι καφέ
Credit: 123RF

Η ανασκόπηση θεωρείται ότι έχει σημαντική στατιστική σημασία, καθώς αυξάνει την εμπιστοσύνη στις παρατηρούμενες συσχετίσεις μεταξύ της πρόσληψης καφέ και της μειωμένης θνησιμότητας από μείζονα αίτια.

Όπως δείχνει η μελέτη, η τακτική, μέτρια κατανάλωση καφέ σχετίζεται με καλύτερη μυϊκή, καρδιαγγειακή, νοητική και ανοσοποιητική λειτουργία. Φαίνεται επίσης να ασκεί προστατευτική δράση έναντι συχνών και σοβαρών ασθενειών, όπως:

Οι καρδιαγγειακές και οι αναπνευστικές παθήσεις

  • Το εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Ορισμένες μορφές καρκίνου
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Η άνοια
  • Η μείζονα (σοβαρή) κατάθλιψη
  • Η σωματική αδυναμία (frailty)

Οι ερευνητές σπεύδουν να διευκρινίσουν πως η νέα ανάλυση υποδηλώνει απλώς ότι ο καφές συσχετίζεται με την καλύτερη υγεία. Δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας – αποτελέσματος.

Ωστόσο τα ευρήματά τους συμφωνούν με εκείνα δεκάδων άλλων προγενέστερων αναλύσεων που έχουν δείξει ότι:

  • Μπορεί να μας προστατεύσει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Να μειώσει τις συνέπειες της καθιστικής ζωής
  • Να προσθέσει χρόνια στη ζωή

«Ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει πιο γρήγορα παρά ποτέ. Γι’ αυτό τον λόγο καθίσταται ολοένα πιο σημαντικό να διερευνήσουμε τις παρεμβάσεις του τρόπου ζωής, όπως η κατανάλωση καφέ, που μπορούν να μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο και πιο υγιείς», κατέληξε ο Dr. Cunha.

Δεδομένου ότι ο καφές είναι το ποτό που καταναλώνεται περισσότερο στον κόσμο μετά το νερό, οι παρατηρήσεις των επιστημόνων μέσω μεγάλων πληθυσμιακών μελετών, μπορούν να αποκαλύψουν τη συνολική επίδρασή του στην ανθρώπινη υγεία.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα