Πρωτεΐνη: Τα 4 οφέλη της αν την εντάξετε στο πρωινό σας γεύμα – Ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα, επανορθώνει τους μυς
Πρωτεινούχο πρωινό με αβγά και καφέ
Credit: 123RF

Η πρωτεΐνη είναι πολλά παραπάνω από όσα έχεις ακούσει σε μία δίαιτα αδυνατίσματος. Πρόκειται για ένα ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό με πολυσήμαντους ρόλους για την ανάπτυξη και συντήρηση του ανθρώπινου οργανισμού.

Παρέχει ενέργεια μακράς διάρκειας

Αν και οι υδατάνθρακες μπορεί να σας δώσουν γρήγορη ώθηση, η πρωτεΐνη… αργεί. «Τα τρόφιμα, πλούσια σε πρωτεΐνες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν από το σώμα μας, πράγμα που σημαίνει ότι θα μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι και ικανοποιημένοι περισσότερο από ό,τι αν φάμε απλώς ένα φρούτο για πρωινό», λέει η Catherine Karnatz, MPH, RD, ιδιοκτήτρια του Nutrition.

Δεδομένου ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης στο πρωινό, σας κάνει να νιώθετε χορτάτοι και ικανοποιημένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, «η πρωτεΐνη μπορεί επίσης να ελαχιστοποιήσει το σνακ πριν από το μεσημεριανό γεύμα και να αποτρέψει την υπερκατανάλωση τροφής αργότερα μέσα στην ημέρα», προσθέτει η Lilian Nwora, RD, CDCES, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και πιστοποιημένη ειδικός στη φροντίδα και εκπαίδευση του διαβήτη.

Βοηθά στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα

Μελέτες δείχνουν ότι η πρωτεΐνη στο πρωινό βοηθά στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. «Η κατανάλωση πρωτεΐνης στο πρωινό βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα” τονίζει η Lilian Nwora.

Τα οφέλη είναι μακροχρόνια. «Ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά τα γεύματα” προσθέτει η Eliza Whitaker, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και σύμβουλος ιατρικής διατροφής για το Dietitian Insights. Επισημαίνει επίσης ότι η ελαχιστοποίηση των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Τα άτομα που δίνουν προτεραιότητα στην πρωτεΐνη στο πρωινό τους, τείνουν να έχουν καλύτερη υγεία της καρδιάς. Ορισμένες πηγές πρωτεΐνης παρέχουν υγιή ακόρεστα λίπη, προάγοντας υγιή επίπεδα χοληστερόλης, επομένως είναι σημαντικό να επιλέγετε τροφές πρωτεΐνης με σύνεση. Η αύξηση της πρωτεΐνης στο πρωινό έχει συσχετιστεί με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και αυξημένη HDL (καλή) χοληστερόλη, λέει η Sheri Gaw, RDN, CDCES , εγγεγραμμένη διαιτολόγος και εκπρόσωπος του Dietitian Insights.

Χτίζει και επανορθώνει τους μυς

Η κατανάλωση πρωτεΐνης στο πρωινό και κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθά στην πρόληψη της μυϊκής απώλειας και προάγει την αδύνατη μάζα σώματος. «Αν γυμνάζεστε το πρωί, η κατανάλωση ενός πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να σας βοηθήσει να… ανεφοδιαστείτε με “καύσιμα” και να υποστηρίξετε την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών», λέει η Karnatz.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα